Halloweenkalenteri 12: Aleister Crowley

Minulla on ollut monta vuotta kirjahyllyssä lahjaksi saamani Aleister Crowleyn teos Uuden aikakauden profeetta - Aleister Crowleyn koottuja teoksia. Okkultismi on aina kiehtonut minua sen mystisyyden takia, mutta en ole edelleenkään lukenut tuota kirjahyllyssäni olevaa teosta. Ajattelinkin, että halloweenkalenteria varten olisi mielenkiintoista perehtyä enemmän Crowleyn taustaan. Moni varmaan tietää Ozzy Osbournen Mr. Crowley-kappaleen, mutta tietääkö itse kappaleen henkilöstä mitään? 


Aleister Crowley (1875–1947) oli brittiläinen okkultisti, kirjoittaja, taiteilija ja vuorikiipeilijä, joka harjoitti magiaa (hän kirjoitti sen magick perinteisen magic-kirjoitusasun sijaan). Hän oli elinaikanaan kiistelty, kohuttu ja ristiriitainen julkisuuden hahmo, jota pidettiin paheellisuuden ruumiillistumana elintapojensa takia, mutta samalla hän herätti kiinnostusta aikalaisissaan. Hänen ystäväpiiriinsä kuuluivatkin muun muassa kirjailijat Ian Fleming ja Aldous Huxley.

Crowley kutsui itseään Ilmestyskirjan mukaan nimellä Beast 666. Pedoksi kutsuminen ei johtunut pelkästään hänen okkultismin harjoittamisestaan, vaan myös siitä, että hän ei suostunut noudattamaan yhteiskunnan sääntöjä, esimerkiksi harrastamalla riettaita seksi-iloitteluja. Hänen huhuttiin virheellisesti olevan satanisti, joka kannatti ihmisuhrauksia.

Crowley syntyi varakkaaseen, syvästi kristilliseen perheeseen. Tämä mahdollisti Crowleylle huolettoman elämän, ja hän pystyi vapaasti keskittymään kiinnostuksen kohteeseisiinsa eli okkultismiin ja kirjoittamiseen jo nuorena miehenä. Crowley kunnioitti ja ihaili saarnaajaisäänsä, mutta suhde äitiin oli hankalampi. Crowely alkoi kyseenalaistaa kristinuskoa isänsä kuoleman jälkeen. Jossain vaiheessa hän liittyi okkultistiseen järjestöön Hermetic Order of the Golder Dawn. 

Crowley oli monipuolinen kirjoittaja, ja hän kirjoitti runoja ja uskonnollisfilosofisia tekstejä. Varakas perhe mahdollisti tekstien julkaisemisen, kirjoittamiseen keskittymisen ja matkustelemisen. Crowley väitti Egyptissä ollessaan saaneensa yhteydenoton yliluonnolliselta olennolta, jonka avulla Crowley kirjoitti pyhän tekstin, Lain kirjan. Tämä teksti muodosti hänen Thelema-uskontonsa pohjan ja sisältää Crowleyn kuuluisimman opetuksen: "Tee mitä tahdot on oleva koko Laki". Thelema viittaa kreikankieliseen, tahtoa tarkoittavaan sanaan. Vuonna 1907 Crowley perusti oman järjestönsä nimetlä A:.A:. , joka viittaa latinan sanoihin "hopea tähti". Hän levitti sanomaansa  The Equinox-lehden kautta.

Toisen maailmansodan jälkeen Crowley muutti italialaiselle saarelle, jossa hän teki talostaan pyhäkön Thelema-uskonnolleen. Yksi hänen nuorista seuraajistaan kuoli, ja huhuttiin tämän menehtyneen osallistuessaan jonkinlaiseen rituaaliin. Tämän seurauksena Crowley lähti Italiasta ja brittiläinen lehdistö kirjoitti hänen olevan "maailman häijyin mies".

Elinaikanaan Crowleyllä oli vähän seuraajia, mutta hänestä tuli kulttihahmo kuolemansa jälkeen. Hän tuhlasi omaisuutensa matkusteluun ja ylellisyyksiin. Viimeiset vuotensa hän vietti poissa julkisuudesta, taloudellisten vaikeuksien piinaamana.

Crowley vietti boheemia ja paheellista rokkitähtielämää, jota leimasi okkultismi ja individualismi. Hän matkusti jatkuvasti ympäri maailmaa, käytti kovia huumeita sekä harrasti seksiä sekä miesten että naisten kanssa. Dekadenssi elämäntapa herätti rock-muusikoissa ja nuorisossa ihailua. 1900-luvun alkuvuosikymmenillä elänyt Crowley oli elämäntapojensa suhteen aikansa edellä, mikä nosti hänet postmodernin ajan vastakulttuureissa jumalan kaltaiseen asemaan. Crowley oli tehnyt samoja asioita kuin 1960-luvun nuoriso. Tämän lisäksi hän harrasti joogaa ja meditaatiota, jotka tulivat länsimaissa muotiin 1960-luvulla.



Lähteet:

https://www.thecollector.com/aleister-crowley-thelema/

https://yle.fi/a/3-10023113

https://www.britannica.com/biography/Aleister-Crowley

Kommentit