Halloweenkalenteri osa 3: Hylätty talo kukkulalla

Tänään Halloweenkalenterissa esittelen ihanan autiotalon, joka sijaitsee noin puolentoista kilometrin päästä lapsuudenkodistani. Kuljen usein lomalla ollessani talon ohi lenkkeilessäni koirien kanssa ja aina tulee ihasteltua tätä rakennusta! Niin kaunis ja tunnelmallinen, mutta huonossa kunnossa. Rakennus on vanha kansakoulu, joka ehti loppujen lopuksi olemaan kouluna hyvin lyhyen aikaa. En ole ihan varma, minä vuonna koulu lakkautettiin, mutta ainakin se on ollut toiminnassa 50- ja 60-luvuilla. Tämän jälkeen talossa on tietääkseni asuttu jonkin aikaa, mutta se on ollut pitkään jo hylättynä. Muistan lapsuudestani sen, että kesäisin pihalla näkyi autoja ja posti toimitti aamulehden talon postilaatikkoon. 

Haaveilen tämän tyyppisestä talosta. Joo, ei mikään realistinen haave ja ei näin iso talo olisi järkevä, mutta saa haaveita ja unelmia aina olla. :D Pidän rakennuksen ulkonäöstä ja mallista, harvoin Suomessa näkee tällaisia rakennuksia. Vanhat puiset koulurakennukset ovat yleensä eri mallisia. Tämä vanha koulu näyttää ihan sellaiselta kauhuelokuvan kummitustalolta, jonne perhe muuttaa ja myöhemmin selviää, että talolla on synkkä historia. Ja sitten alkaa tapahtua jänniä. Talo vieläpä sijaitsee kukkulalla eikä lähellä asu ketään. Talolle kulkee pieni hiekka tie, joten todella harvoin siinä kulkee ketään, ei autoja tai muita lenkkeilijöitä.

Harmi, että näin kaunis rakennus on päästetty rapistumaan. Miksei museovirasto suojele tällaisia ainutlaatuisia kohteita? En usko, että taloa voi enää pelastaa, sillä se on jo niin huonossa kunnossa ja on ollut hylättynä vuosikausia. Uusissa taloissa ei ole samanlaista tunnelmaa kuin vanhoissa. Minusta tuollainen rapistunut maalipinta on tunnelmallinen, ihan erilainen kuin uuden talon freesi maali. Olisipa tämän joku pelastanut, silloin kun vielä sellainen oli mahdollista.

Ehkä pitää laittaa lotto vetämään ja sen jälkeen rakentaa tuollainen goottikartano jonnekin tänne Rovaniemen erämaahan. :D






Kommentit