Halloweenkalenteri osa 20: Kurpitsarisotto

Tein viikonloppuna kurpitsamuffinseja, ja siitä jäi kurpitsasosetta ihan reilusti jäljelle, joten päätin kokeilla kurpitsarisottoa ensimmäistä kertaa. Risottoa tulee tehtyä ihan säännöllisesti, mutta yleensä laitan siihen sieniä tai esimerkiksi paprikaa tai parsaa. Jos et ole aiemmin kokeillut risottoa (ja nyt puhun italialaisesta risotosta en suomalaisesta keitetty riisihernemaissipaprika-jutusta...), niin suosittelen kokeilemaan! Varsinkin valkoviiniin tehty risotto on todella hyvää. Ohjeen otin Instagramista, joku tuttu jakoi storyyn kuvan jostain lehdestä, olisikohan Pirkasta. Laitan tähän ohjeen ja miten muuntelin sitä.

Kurpitsarisotto (4 annosta)

1 (800g) myskikurpitsa

3 rkl rypsiöljyä

1/2 tl suolaa

8 dl vettä

1 kasvisannosfondi (minä laitoin 1 1/2 kasvisliemikuutiota)

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

3 dl risottoriisiä

50g voimakasta juustoa (tämän jätin pois)

2 rkl sitruunamehua

1/4 tl mustapippuria

1/4 tl chilihiutaleita

Huuhtele ja halkaise kurpitsa. Poista siemenet ja kuori. Leikkaa kurpitsa pieniksi kuutioiksi. Levitä ne leivinpaperille pellille. Valuta 1 rkl öljyä ja ripota suola kurpitsakuutioille. Paahda ne 200-asteisessa uunissa pehmeiksi, noin 20 minuuttia. Säästä 1dl kurpitsaa koristeluun, soseuta loput.

  -> Minä paahdoin kurpitsan halkaisemalla sen neljään osaan ja kaapimalla siemenet pois. Paahdoin kurpitsaa 40 minuuttia 200 asteessa. Inhoan kurpitsan kuorimista, niin tykkään mielummin paahtaa sen kuorineen ja otan kuoren pois, kun kurpitsa on pehmennyt uunissa.

Kiehauta vesi. Liuota fondi veteen. Pidä liemi kuumana. (Minä liuotin kasvisliemikuutiot veteen)

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota niitä öljyssä paistokasarissa 2 minuuttia. Lisää riisi. Kääntele, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää 1-2 dl kasvislientä ja keitä sekoitellen. Lisää lientä 1-2 dl:n erissä aina, kun edellinen erä on imeytynyt. Lisää lopuksi 3-4 dl kurpitsasosetta ja kypsennä riisi juuri ja juuri kypsäksi. Risoton kypsymisaika on noin 15-18 minuuttia.

Raasta juusto. Lisää se, mehu ja mausteet risottoon. Koristele annokset kurpitsakuutioilla ja tarjoa heti.

 -> Minä skippasin juuston ja ekstrakurpitsakuutiot. Paahdoin kurpitsan siemenet pannulla ja laitoin ne risoton päälle koristeeksi.




Kommentit

  1. Näyttää hyvältä! Saisinkohan Taan tekemään, minä kun en osaa tehdä kuin puuroa. :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile! :D Tää on kyllä hyvää, niin ku muutkin kurpitsajutut.

      Poista

Lähetä kommentti