Halloweenkalenteri osa 1: Luettavaa lokakuuksi

Aloitetaan tämän vuoden Halloweenkalenteri lukusuosituksilla. Keräsin tähän tänä vuonna lukemiani kirjoja, joissa on jonkinlaista kauhuelementtiä tai muuten vaan sopivat Halloweenin teemaan. Yllättävää, että listassa on kolme suomalaista teosta! Yleensä luen aika harvoin suomalaista kaunokirjallisuutta, mutta nyt ihan huomaamattani suomalaisia teoksia on päätynyt luettavakseni. Pitäisi kyllä muutenkin ryhdistäytyä ja lukea enemmän myös suomalaisten kirjoittamia teoksia, muutakin kuin tietokirjallisuutta. Toinen jännä pointti tässä listauksessani on, että kahdessa mainitsemassani teoksessa on Aalo-niminen hahmo, jännä sattuma. :D


Hallie Rubenhold: Viisi - Viiltäjä-Jackin tuntemattomat uhrit

Tämä ei ole varsinaisesti kauhukirja, vaikka Viiltäjä-Jackin legenda onkin varsin kauhistuttava ja brutaali. Teoksessa kerrotaan Viiltäjä-Jackin (luultavimmista) uhreista Pollysta, Annesta, Elizabethistä, Catherinesta ja Mary Janesta. Kirja ei mässäile rikoksilla, oikeastaan se ei kerro niistä tai tekijästä lähes ollenkaan, vaan keskittyy kertomaan uhrien elämistä ja samalla paljastaa lukijalle viktoriaanisen Englannin varjopuolen kaksinaismoralismineen ja köyhien (varsinkin naisten) kurjan elämän ja kohtalon. Aiemmin uhreista ei ole puhuttu paljoa, heidän on sanottu olleen prostituoituja ja siinäpä se. Näiden viiden naisten kohtalot ja elämät eivät ole kiinnostaneet yleisöä, mutta Viiltäjä-Jack ja hänen hirmutyönsä ovat kyllä saaneet palstatilaa ja spekulointia. Edelleen ihmisiä tuntuu kiehtovan se, kuka tämä murhaaja oli, mutta ei se, ketä hän murhasi. Huomaa siis, miten köyhiin, epäonnekaisiin naisiin on aiemmin suhtauduttu. Koska heidän ruumiinsa yhtä lukuunottamatta löydettiin kadulta, heidät leimattiin heti prostituoiduksi. Rubenhold kuitenkin kiistää tämän ja valottaa naisten elämää niin syvällisesti kuin olemassaolevan taustamateriaalin avulla on mahdollista. Kaikkia viittä naista ei yhdistä prostituutio vaan köyhyys. Osalla naisista on ollut hyvin valoiset tulevaisuuden näkymät, mutta kuten viktoriaaniselle ajalle oli tyypillisistä, kaikki vakaus ja vauraus voi olla hetkessä mennyttä, esimerkiksi aviomiehen kuoleman myötä.


Aino Kallas: Sudenmorsian

Ihmeellistä, että en ole tätä koskaan aiemmin lukenut, vaikka sen olemassaolosta olen tiennyt. Todella mukaansatempaava ja tunnelmallinen teos, johon Kallaksen vanhahtava kirjoitustyyli sopii hienosti. Teos on suhteellisen lyhyt, joten montaa iltaa tämän äärellä ei mene. Sudenmorsian kertoo nuoresta vaimosta Aalosta, joka antautuu houkutukselle ja muuttuu ihmissudeksi. Hän elää kaksoiselämää pienen lapsen äitinä sekä kuuliaisena vaimona ja samalla öisin sudenhahmossa juoksevana ihmissutena. Mielestäni tarina kertoo kielletystä rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja halusta. Kautta historian "himokas" nainen on nähty jotenkin vaarallisena ja rangaistavana. Aalo ei istu perinteiseen kuuliaisen vaimon muottiin ja joutuu kärsimään sen seuraukset.


Zacharias Topelius: Morsian ja muita kauhunovelleja

Minulle tuli ihan täytenä yllätyksenä, että Topelius on kirjoittanut myös kauhua. Tämä kokoelmateos sisältää neljä novellia Yöstä aamuun, Susi, Morsian ja Vänrikkivainaan tohvelit. Kaikkia novelleja ei ehkä ihan puhtaaksi kauhuksi voida luokitella, mutta ainakin jännäreiksi. Osassa on myös mukana huumoria ja parodiaa, mutta myös kummittelua ja rakkashuolia löytyy. Morsian on näistä novelleista varmasti kauhuromanttisin ja Vänriikkivainaan tohvelit taasen aika leppoista luettavaa.


Tiina Raevaara: Yö ei saa tulla

Suomalainen kauhukirjallisuus ei ole minulle kauhean tuttua, joten kun kuulin Raevaaran teoksista, laitoin ne lukulistalle. Tänä syksynä sitten tartuin tähän Yö ei saa tulla-kirjaan, joka on trilogian ensimmäinen. Kirja on välillä vähän outo ja usein päädyin kyseenalaistamaan päähenkilön motiiveja ja tuntemuksia, mutta kaiken kaikkiaan jännittävä kokonaisuus. Mielenkiintoista lukea kauhuromanttista tarinaa, joka sijoittuu Helsinkiin eikä esimerkiksi jonnekin kuvitteellisiin Uuden-Englannin kaupunkeihin tai kyliin. Kirjan päähenkilö on Johannes, joka tapaa pitkästä aikaa nuoruudenystävänsä Antin. Antti on Aalon, Johanneksen nuorena itsemurhan tehneen nuoruudenrakastetun, veli. Antti kertoo Johannekselle haluavansa kostaa ja tappaa lääketehtailijan Sandvallin, jonka uskoo olevan osasyyllinen Aalon kuolemaan. Johannes joutuu mukaan juonitteluihin ja samalla näkee painajaisia kansantarujen Nukkumatista, joka varastaa unettomien ihmisten silmiä. Kirja on täynnä hulluutta, unettomuutta, syyllisyyttä, menetettyä rakkautta ja unohdusta.


Mona Chollet: Naisia vai noitia? - Naisvainot ennen ja nyt

Tämä kirja ei ole kauhua, mutta noitateeman takia sopii Halloweeniin. Kirja käsittelee naisia ja varsinkin sellaisia naisia, jotka eivät sovi yhteiskunnan tarjoamaan muottiin: itsenäisiä, sinkkuja ja lapsettomia naisia. Noitavainojen aikaan vahva ja itsenäinen, miesten tahtoon taipumaton nainen leimattiin helposti noidaksi ja poltettiin roviolla. Nykyään sellaista ei tehdä, mutta silti tällaiset naiset saavat jonkinlaista kritiikkiä ja ihmetystä osakseen edelleenkin. Olisin kaivannut enemmän historiallista kontekstia ja noitavainojen tai yleensäkin naisvainojen käsittelyä läpi koko kirjan, mutta oikeastaan esimerkiksi noitavainoja käsiteltiin enemmänkin kirjan johdannossa. Kirja oli myös vähän sekava, mutta kaiken kaikkiaan hyvin silmiä avaavia pointteja ja havaintoja naisten vainoamisesta läpi historian aina nykypäivään saakka.


Oliko nämä kirjat tuttuja vai oliko tässä listassa jotain sinulla uutta? Jos sinulla on jakaa jokin pimeneviin syysiltoihin sopiva kirjasuositus, niin laita ihmeessä! :)

Kuva: Pixabay


Kommentit