Halloweenkalenteri osa 17: Kurpitsamuffinsit

Testailin viikonloppuna kurpitsamuffinsien tekemistä. Aikaisemmin olen tehnyt kurpitsapiirakkaa, ja tänä syksynä halusin leipoa kurpitsasta jotain muuta. Sain idean muffinseista, ajattelin, että niitä olisi helppo soveltaen leipoa, jos ei valmista reseptiä löydy. En löytänyt mitään suoraan vegaanista, joten sovelsin paria ohjetta yhdistelemällä. Näistä tuli ihanan kuohkeita ja kuorrutteen kanssa sammuttavat aika äkkiä makean himon. :D Bongasin Citymarketista vegaanista kinuskia, aivan huippuhyvää! Sitä laitoin kuorrutteeseen. Tein muffinsit tällä ohjeella, mutta soveltaen vegaanisena. Kirjoitan tähän ylös oman versioni:

Kurpitsamuffinsit

- n. 2 1/2 dl kurpitsasosetta
- 2 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta (jos jättää kananmunan pois, kannattaa leivinjauheen määrää hieman nostaa)
- 1/2 tl ruokasoodaa
- 1 tl ceylon-kanelia
- 1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
- 1/2 tl inkiväärijauhetta
- 1 tl perunajauhoa (perunajauhoa voi laittaa myös jos tekee munattomana)
- 1 dl sokeria
- 1 dl fariinisokeria
- n. 1 dl margariinia
- 1,5 dl kauramaitoa

Halkaisin myskikurpitsan (ja kaavin siemenet pois) ja paahdoin kurpitsan uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia. Sose kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jotta kurpitsa ehtii jäähtyä, sitä on sitten helpompi käsitellä. Sitten taikinan tekoon. Toisin kuin kananmunallisessa versiossa, tässä ei tarvitse ruveta vaahdottamaan mitään. Minä sekoitin kuivat aineet kulhossa, lisäsin sinne kurpitsasoseen, sulatetun margariinin ja kauramaidon. Munattomassa leivonnassa ei kannata vatkata kauaa, vaan äkkiä sekoittaa taikina tasaiseksi, jotta leivonnaisesta tulee kuohkea. Ladoin taikinaa muffinsivuokiin puoliväliin ja paistoin uunissa 175 asteessa vähän yli 20 minuuttia. Kannattaa tarkkailla, milloin muffinsit näyttävät ruskeahkoilta ja kypsiltä, mutta ei liian kuivilta.

Kuorrutus

- Oatlyn tuorejuustoa 150g
- tomusokeria about 250g
- valmista vegaanista kinuskia
- kuivattuja appelsiininkuoripaloja

Laitoin kulhoon tuorejuuston, notkistin sen lusikalla (voi tehdä myös vatkaimella) ja lisäilin pikkuhiljaa tomusokeria suoraan paketista sekoitellen sitä tuorejuustoon. Kun koostumus oli mieluisaa, lisäsin kuorrutteeseen kinuskia noin puoli purkkia. Kuorrute kannattaa laittaa jääkaappiin tekeytymään, jos se tuntuu liian löysältä. En jaksanut pursottaa kuorrutetta, vaan lapoin sitä muffinsien päälle lusikalla. Lopuksi koristelin muffinsit appelsiininkuoripaloilla.





Kommentit