Halloween-blogikalenteri osa 26: Tarot-korttien historiaa

Alunperin tarot-kortteja ei käytetty okultistisiin tai ennustamistarkoituksiin, vaan ne olivat pelikortteja, joilla pelattiin huvin ja uhkapelin vuoksi. Korttien alkuperä sijoitetaan yleensä 1400-luvun Italiaan eli renessanssiaikaan. Pelikortit olivat rantautuneet Eurooppaan arabien mukana. Kuvallisissa korteissa oli samat maat, jotka edelleenkin ovat käytössä eli sauvat, miekat, maljat ja lantit. Myöhemmin pakkaan liitettiin 22 uutta kuvakorttia eli suuri arkana. Näilläkään ei ollut alunperin okultistisia tarkoituksia, vaan lisäkorteilla haluttiin vain tehdä pelaamisesta mielenkiintoisempaa. Aikaa ennen kirjapainotaitoa kortit maalattiin käsin, joten vain rikkailla oli varaa tilata niitä. Pelikorttien maat ovat italialaisessa pelikorttipakassa edelleen samat, mutta esimerkiksi meille Suomeen vakiintuneet perinteisen, ei siis tarotin, pelikorttipakan maat hertta, risti, ruutu ja pata ovat ranskalaista alkuperää. Italiassa kortteja kutsuttiin ja kutsutaan edelleen sanalla "tarocchi", ja välillä näkee suomenkielisissä teksteissäkin käytettävän tarokki-sanaa.

Sanotaan, että okultistisen ja ennustamiseen littyvän puolensa kortit saivat Ranskassa 1700-luvulla, jolloin jokaiseen korttiin liitettiin jokin merkitys. Luultavasti kortteja oli jo sitä ennen käytetty ennustamiseen, kuitenkin paljon yksinkertaisemmin kuin nykyään. Ensimmäiset kirjalliset maininnat ainakin liittyvät 1700-lukuun. 1700-luvulla ranskalainen vapaamuurari Antoine Court de Gebel julkaisi tarot-kortteja koskevan analyysinsä, jossa hän väitti korttien kantavan muinaisten egyptiläisten viisauden. De Gebel myös selitti korttien symboliikkaa ja liitti ne egyptiläisten jumalien legendoihin. De Gebelin työ ei pohjautunut mihinkään historialliseen todistusaineistoon, mutta silti okultistinen kiinnostus heräsi ihmisten keskuudessa ja he halusivat saavuttaa tämän esoteerisen tiedon korttien avulla. Tarot-kortteja alettiinkin valmistaa niin, että korttien kuvat pohjautuivat de Gebelin analyysiin. 1700-luvun lopulla toinen ranskalainen, Jean-Baptiste Alliette julkaisi ensimmäisen tarot-pakan, joka oli varta vasten suunniteltu ennustamiseen. Hän julkaisi myös kirjan, jossa jokaisen kortin merkitys selitettiin auki. 

Nykyään niin tarot-korttien käyttötarkoitukset kuin teoriat alkuperästä vaihtelevat ja pakkojakin on olemassa lukisia erilaisia. Tyypillisimmät pakat ovat niin sanottu klassinen tarot-pakka, Rider-Waite-pakka ja Crowley-pakka. Klassisessa pakassa maakortit ilmaisevat numeronsa vastaavalla määrällä symboleita eli esimerkiksi kuppien kutoskortissa on kuusi kuppia. Myöhemmissä pakoissa kuten myös Rider-Waite-pakassa numerokorteissakin on käytetty symbolista kuvitusta, mikä voi helpottaa kortin tulkintaa.

Ennustamisen lisäksi kortteja käytetään nykyään myös mietiskelyn ja henkisen kasvun apuna eli korteista on tullut jonkinlainen osa mindfulnessia. Kaikki pakat nykyään eivät sisällä täysin samoja kortteja vaan eroavaisuuksia pakkojen välillä on paljon. Esimerkiksi omassa The Wild Unknown-pakassani suuren arkanan järjestys eroaa perinteisestä järjestyksestä ja hovikorteissa ei ole perinteisiä kuninkaalisia vaan tytär, poika, äiti ja isä. 

Onko sinulla tarot-pakkaa? Millainen se on tai millaisesta haaveilet? :)

Lähteet: 

https://www.learnreligions.com/a-brief-history-of-tarot-2562770

https://bicyclecards.com/article/a-brief-history-of-tarot-cards/

https://anna.fi/hyvinvointi/itsetuntemus/tarot-kortit-%E2%88%92-korttien-historia-vie-satojen-vuosien-taakse

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/44162/Kuopusjarvi_Sami.pdf?sequence=1&isAllowed=y (opinnäytetyö)

 


Kommentit