Halloween-blogikalenteri osa 19: Samhain, Halloween ja Kekri
Samhain oli alun perin muinaisten kelttien sadonkorjuun juhla ja kelttien juhlista kaikkein tärkein, sillä se aloitti uuden vuoden kelttiläisessä kalenterissa ja merkitsi puoliväliä syyspäiväntasauksen ja talvipäivänseisauksen välillä. Sanotaan samhainin tarkoittavan kesän loppua. Kelttien vuosi jaettiin kolmen kuukauden jaksoihin ja näiden jaksojen päätteeksi järjestettiin alkavan vuodenajan kunniaksi juhlat, joissa suoritettiin rituaaleja varmistamaan uuden vuodenajan onnistumista. Rituaalien lisäksi luvassa oli kaikenlaista juhlintaa ja juhlat olivat suuria kansantapahtumia.
Tuli oli iso osa Samhainin juhlintaa. Samhainin aikaan kotiliesien tulet jätettiin palamaan sillä aikaa, kun sato korjattiin. Sadonkorjuun jälkeen juhlakansa kokoontui druidipappien kanssa sytyttämään yhteistulen, josta jokainen otti tulta mukaansa kotiin omaan lieteensä. Myös karjaa uhrattiin. Vanhojen tekstin mukaan Samhain oli pakollinen juhla, joka kesti kolme päivää ja kolme yötä. Jotkut tekstit mainitsevat jopa kuuden päivän mittaisia ryyppyputkia juhlaa-aterioiden kera. Osallistumisen laiminlyömisen katsottiin johtavan jumalten rangaistukseen.
Uskottiin, että Samhainin aikaan fyysisen maailman ja henkimaailman välinen raja oli häilyväisempi kuin yleensä, mikä tarkoitti sitä, että ihmiset ja henkimaailman asukit pystyivät helpommin olemaan kanssakäymisessä toistensa kanssa ja kuolleiden uskottiinkin vaeltavan maailmojen rajojen yli. Ihmiset jättivät uhrilahjoja kylän ulkopuolelle haltijoille/keijuille ja pukeutuivat eläinhahmoiksi tai hirviöiksi, jotta keijut eivät veisi heitä mennessään. Samhainin aattoa seurannut yö oli erityisesti pelottava ja täynnä erilaisia henkiä, jotka saattoivat aiheuttaa kaikenlaista vahinkoa väärin kohdeltuina.
Wiccalaisuuden suosion myötä Samhain elvytettiin 1980-luvulla ja juhlaan yhdisteltiin sekä perinteisiä wiccalaisia elementtejä että muinaisen kelttijuhlan piirteitä.
Kristinuskon saadessa jalansijaa pakanayhteisöissä yrittivät kirkon johtajat tehdä Samhainista kristillistä juhlaa. Ensimmäisenä tätä yritti paavi Bonifatius 400-luvulla siirtämällä juhlan toukokuun 13.päivälle ja julistaen sen pyhimysten ja marttyyrien juhlapäiväksi. Tämä ei lopettanut tulijuhlien pitämistä loka- ja marraskuussa. 800-luvulla paavi Gregorius siirsi juhlapäivän takaisin alkuperäiseen aikaan, mutta julisti sen Pyhäinpäiväksi (All Saint’s Day).
Jotkut mieltävät Halloweenin täysin amerikkalaiseksi juhlaksi, mutta juhlan juuret ovat syvästi kelttien Samhainissa. Halloweenin nimi tulee Pyhäinpäivän aaton nimestä eli All Hallow’s Evestä. Juhla säilytti kirkon tekemistä muutoksista huolimatta monia pakanallisia piirteitä. 1800-luvulla se rantautui irlantilaisten maahanmuuttajien myötä Yhdysvaltoihin, jossa Halloween sai nykyisen muotonsa. Karkki vai kepponen-tradition kuitenkin uskotaan olevan peräisin Skotlannista ja Irlannista ja kepposet kuuluivat myös muinaiseen Samhainiin, jolloin kepposten tekijöiden uskottiin olevan keijuja.
Ennen kristillisen juhlapyhän rantautumista Suomeen maassamme juhlittiin kekriä, joka oli muinaisen Samhainin tavoin sadonkorjuujuhla. Kekrilläkin on pitkä historia, jonka sanotaan ulottuvan 2000 vuoden päähän. Tämän tyyppiset sadonkorjuujuhlat olivat tyypillisiä maatalousyhteisöissä, joissa satokausi ja sadonkorjuu olivat merkittäviä tapahtumia ihmisten arjessa. Kekri merkitsi sekä sadonkorjuun että vuoden päätöstä. Pöytä katettiin koreaksi ja palvelusväki sai vapaata. Kekripukki ja kekrittäret kiertelivät talosta taloon pyytäen ruokaa ja juomaa. Vuonna 2009 Talonpoikaiskulttuurisäätiö käynnisti Kekristä kansanjuhla-hankkeen, jonka tarkoituksena oli lisätä tietoa kekristä ja edistää kekrin juhlimista ympäri Suomen. Uudistuneessa sadonkorjuun juhlassa korostuvat vanhan juhlatradition mukaisesti lähiruoka, yhteisöllisyys ja mystiikka.
Oletko koskaan osallistunut kekrijuhliin?
Picture from Pixabay |
Lähteet:
https://www.history.com/topics/holidays/samhain
https://finnish-irish.fi/galleria/samhain/
https://www.thuleia.com/halloween.html
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/10/30/pyhainpaiva-kekri-ja-halloween
https://kekri.fi/kekri/kekritietoa/
Kommentit
Lähetä kommentti