Halloween-blogikalenteri osa 24: Leffasuosituksia kauhun ja jännityksen ystäville

Kuten jo tässä aikaisemmassa Halloween-kalenteripostauksessa kirjoitin, olen herkkä kauhuelokuville ja niiden katsomisen jälkeen en helposti saa unta yöllä tai muutenkin saatan olla vähän säikky. Silti katson silloin tällöin kauhuelokuvia, mutta harvoin yksin. Kai se kauhun ja jännityksen tuoma adrenaliini koukuttaa jollain asteella. Kokosin tähän postaukseen kuusi elokuvaa, joita suosittelen katsomaan pimeänä iltana Halloweenin lähestyessä. Harva näistä elokuvista ovat esimerkiksi juonellisesti mitään mestariteoksia, mutta monissa on tosi hieno tunnelma tai ovat muuten vaan mukavan jänniä ja viihdyttäviä samaan aikaan. Kaikki muut elokuvat paitsi Babadook löytyvät Netflixistä! Babadook löytyy tällä hetkellä ainakin Viaplaystä.

Urban Legend

Tällaisia teinikauhuleffoja pystyn katsomaan ilman sydämen tykytyksiä, sillä yleensä ne ovat todella ennalta-arvattavia eivätkä liian rankkoja juonellisesti tai väkivallan kannalta, mutta tarjoavat kuitenkin viihdyttävällä tavalla jännitystä. Urban Legendissä yliopistokampuksella alkaa tapahtua murhia, jotka noudattavat tunnettujen urbaanilegendojen eli kaupunkitarinoiden kaavaa. En arvannut lopussa murhaajaa, joten siitä kiitokset elokuvalle, vaikka muuten olikin ennalta-arvattava. Nuoresta söpöstä Jared Letosta myös iso plussa! :D

Babadook

Tämä taasen on ihan eri luokkaa kuin edellinen leffa, enkä todellakaan suosittele herkille tätä! Meni minullekin liian pelottavaksi, joten aika usein oli kädet silmillä tätä katsellessa. :'D Harvoin kuitenkin tulee vastaan näin juonellisesti hyviä kauhuleffoja, joten sen takia suosittelenkin tätä. Tarina oli loppuun asti mielenkiintoinen ja elokuvan tunnelma oli ihan superkarmiva. Tunnelmaa ei luotu jump scareilla, mistä iso plussa. Karmivuuden lisäksi elokuvan tarina on todella koskettava ja juoni on rakennettu mielenkiintoiseksi niin, että katsoja ei ole varma ovatko tarinan tapahtumat kuvitteellisia vai oikeita. Tätä elokuvaa en suosittele pimeässä katsomaan, vaikka toisaalta jos ei ole liian herkkä, elokuvan synkkä tunnelma ja tumma värimaailma korostuisivat hyvin pimeässä katsottaessa. Elokuvassa tämä Babadook hahmo hiippailee pimeään huoneeseen yöaikaan. Mielestäni tämä kauhuhahmo on yksi pelottavimmista, jonka olen nähnyt, ja mieleen on syöpynyt ne kohtaukset, kun Babadookin hahmo tulee huoneen pimeydestä esiin. Ja hahmon hokema "babadook" kuulostaa niin karmivalta huhh! Juonesta sen verran, että elokuva kertoo yksinhuoltajaäidistä ja tämän pienestä pojasta. Poika kehittelee aseita kuvittelemiaan hirviöitä vastaan ja yhtenä iltana pyytää äitiään lukemaan iltasaduksi kirjaa nimeltä Herra Babadook. Babadook on karmiva hirviö, joka piinaa heitä, jotka saavat tietää hänen olemassaolostaan. Äiti yrittää hävittää karmivan kirjan, mutta Babadook alkaa lymyillä pimeiden huoneiden nurkissa. Vai oliko kaikki vain mielikuvituksen tuotosta?

Picture from Rolling Stones
Scary Stories to Tell in the Dark

Tämä elokuva kuuluu taas siihen kevyempään kategoriaan. Pari kertaa piti kyllä laittaa silmät kiinni tässäkin... Teininelikko menee Halloweenina autioon taloon, jossa kummittelee (yllätys yllätys). Päähenkilö löytää ja ottaa mukaansa talosta kirjan, johon on kirjoitettu kummitustarinoita. Kotonaan päähenkilö huomaa, että kirja rupeaa itsestään kirjoittamaan uusia tarinoita, jotka samalla aikaa muuttuvat todeksi. Tarinassa esiintyviä kyläläisiä alkaa katoamaan, ja myös päähenkilön kavereita, vaikka hän yrittää estää ja varoittaa heitä. Elokuvassa on creepyn näköisiä hirviöitä ja tarina on ihan viihdyttävä, ei liian pelottava tai ahdistava.

Crimson Peak

Guillermo del Toron Pan's Labyrinth on yksi suosikkielokuvistani, joten odotin Crimson Peakia innolla aikanaan, sillä se on myös del Toron ohjaama. Kävin katsomassa sen elokuvateatterissa ja olin ainoa katsoja siellä. :D Ei siis vissiin mikään kassamenestys ollut. Minä kuitenkin pidin elokuvasta, toki sitä olisi voinut hieman yksinkertaistaa juonellisesti ja syventää hahmoja jotenkin, mutta kokonaisuudessaan elokuva on visuaalisesti kaunis ja tunnelmaltaan aavemainen. Osa kohtauksista oli ainakin minulle pelottavia, mutta en varsinaisesti sanoisi tätä kauhuelokuvaksi. Elokuva kertoo rikkaan liikemiehen tyttärestä Edithistä, joka isänsä traagisesti kuoltua menee sir Thomasin kanssa naimisiin. Edith tutustui Thomasiin, kun tämä tuli pyytämään Edithin isältä rahaa keksintöönsä. Vastanaineet muuttavat Thomasin aavemaiseen ja kolkkoon kotikartanoon, missä näyttää kummittelevan. Vaikuttaa siltä, että Thomaksella ja hänen kartanossa asuvalla siskollaan ei ole ihan puhtoinen menneisyys.

Picture from Netflix
The Lighthouse 

Tämä on yksi oudoimmista elokuvista, mitä olen koskaan nähnyt. En siis voi kehua tätä elokuvaa juonellisesti, mutta tunnelmaltaan ja ulkoasultaan elokuva on karmiva ja ahdistava, paikoittan myös koominen. En tiedä, voiko tätä kutsua varsinaisesti kauhuelokuvaksi, sillä ei tämä ole pelottava. Elokuva kertoo kahdesta majakanvartijasta, jotka lähetetään kuukaudeksi kahdestaan pienelle saarelle hoitamaan majakkaa. Hiljaiselo meren keskellä voi tehdä tepposia mielelle... Willem Dafoe ja Robert Pattinson tekevät hienot roolisuoritukset. Jos haluat nähdä jotain erilaista ja kummallista, katso tämä.

Don't Breathe

Elokuvassa nuorisokolmikko ryöstelee rikkaiden taloja. He saavat vihjeen rikkaasta sokeasta miehestä, joka asuu yksin ja pitää koko miljoonaomaisuuttaan talossaan käteisenä. Vaikuttaa helpolta keikalta, mutta sitä se ei olekaan ja kaikki menee lopulta pahemman kerran pieleen, sillä sokea mies ei olekaan mikään harmiton pappa. Tämäkään ei ole kauhuelokuva, mutta hyvin jännittävä kuitenkin. Hahmot jäävät elokuvassa todella pinnallisiksi, mutta juoni on ihan mielenkiintoinen ja elokuva piti ainakin minut otteessaan loppuun asti. Useinhan tällaisissa ainakin yksi päähenkilöistä jää henkiin, mutta silti sitä jännittää loppuun asti, kuoleeko lopulta kaikki vai ei.

Kommentit