Halloween-blogikalenteri osa 12: Ouija-laudan historiaa

Ouija-laudan syntytarina on lähtöisin Yhdysvalloista. Tämän valtion verisen sisällissodan (1861-1865) jälkeen spiritualismi kasvatti suosiotaan, sillä ihmiset halusivat epätoivoisesti saada yhteyden sodassa menetettyihin läheisiinsä. Meediot väittivät pystyvänsä kommunikoimaan henkimaailman kanssa, ja tämän tekivät ensimmäisenä Foxin sisarukset, jotka kertoivat kykenevänsä tulkitsemaan koputuksia ”tuolta puolen”. 1800-luvulla ihmiset suhtautuivat kuolemaan eri tavalla kuin me nykyään. Kuolema pari sataa vuotta sitten kosketti paljon enemmän ja useammin ihmisten jokapäiväistä elämää, sillä kuolleisuus oli tuolloin paljon korkeampi. Ei varmaan siis ole ihme, että useat halusivat päästä juttelemaan vainajien kanssa. Kuolleiden läheisten lisäksi spiritualismin avulla toivottiin myös vastauksia suuriin kysymyksiin elämän tarkoituksesta ja kuoleman jälkeisestä elämästä.

Perinteisissä spiritismi-istunnoissa käytetyt koputustekniikat ja muut olivat hitaita ja epätarkkoja välittämään viestejä "henkimaailmalta". Tarvittiin jokin kätevämpi ja tarkempi keino kuolleiden kanssa puhumiseen. Vuonna 1886 sanomalehdet kirjoittivatkin ensimmäisistä “keskustelulaudoista”. Bisnesmies Charles Kennard yhdessä liiketovereidensa kanssa haistoi tässä rahan ja perusti yhtiön nimeltä Kennerd Novelty Company. Tämä oli ensimmäinen, joka valmisti virallisia ouija-lautoja ja teki laudasta viihteellisen pelin. Kerrottiin, että nimi ouija tuli siitä, kun lautaa käyttänyt meedio Helen Peters oli saanut tämän nimen laudalta itseltään kysyessään, miksi lautaa pitäisi kutsua. Lauta oli kertonut sanan tarkoittavan ”hyvää onnea”. Sanotaan myös, että nimi tulee ranskan ja saksan kyllä-sanojen yhdistelmästä (oui & ja). Kennerd patentoi “lautapelin” vuonna 1891 ja sinä vuonna se ylitti myyntiluvuissa jopa Monopolin, jonka ensimmäinen versio keksittiin jo vuonna 1903. 1890-luvulla ouija-lautoja myytiin 2000 kappaletta viikoittain ja lautaa valmistavia tehtaita perustettiin useita.

Kennardin kuoltua William Fuld jatkoi tuottoisaa bisnestä. Fuld erotti veljensä yhtiöstä, mikä johti koko perheen kahtiajakoon. Fuld kuoli traagisesti vuonna 1927 tiputtuaan tehtaansa katolta. Tehtaan, joka ouija-laudan mukaan tuottaisi Fuldille suuren menestyksen. Myöhemmin Fuldin kuoleman jälkeen hänen perheensä myi yhtiön Parkerin veljeksille, jotka tekivät laudasta sellaisen, mitä se nykyäänkin on. Vuonna 1967 veljesten omistama yhtiö myi kaksi miljoonaa ouija-lautaa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että ostettuaan yhtiön veljekset muuttivat pääkonttorin Salemiin, joka on surullisen kuuluisa noitavainoistaan. Vuonna 1991 yhtiö myytiin Hasbrolle, joka edelleen omistaa oikeudet ja patentin mystiseen lautaan.

Lautaa mainostettiin aikanaan maagisena laitteena, joka vastasi kysymyksiin menneestä, nykyhetkestä ja tulevasta. Pelin idea on, että kaksi tai useampi pelaaja istuu laudan ympärillä ja pitelee yhdessä osoitinta. Joku esittää kysymyksen ja kaikki katsovat, kun osoitin liikkuu ”maagisesti” laudalla esittäen vastauksen kysymykseen. Ouija-lautaa markkinoitiin myös juhlia piristävänä mystisenä oraakkelina. Ouija-lautoja on käytetty myös kirjoittamisen inspiraationa: esimerkiksi runoilija Sylvia Path kirjoitti ”Dialogue over a Ouija Board” ouija-laudan avulla. Sinällään harmittoman oloinen ouija-lauta sai Hollywoodin kauhuelokuvien myötä myös synkemmän, okultistisen maineen ja siitä tuli ”paholaisen työkalu”. Tämä maine vakiintui Manaaja-elokuvan (1973) myötä, jossa tytön valtaa demoni tämän pelattua ouija-laudalla. Elokuvan jälkeen ouija-lauta on näkynyt lukuisissa muissa elokuvissa ja yliluonnollisuutta käsittelevissä sarjoissa. Myös Ouija-niminen elokuva julkaistiin vuonna 2014 ja jatko-osa vuonna 2016, jonka myötä ouija-lautoja ostettiin taas enemmän.

Ouija-laudasta ja sen toiminnasta on tehty myös tutkimuksia ja lautaa on käytetty tiedottoman mielen tutkimiseen. Useat lautaa käyttäneet ovat väittäneet sen liikkuneen itsekseen heidän vaan pidellessään osoitinta. Tutkijat ovat sanoneet tämän johtuvan ilmiöstä, jota sanotaan idiomotoriseksi liikkeeksi: tiedostamaton mieli saattaa aiheuttaa lihasten liikkumista eli tässä tapauksessa ihmiset ouija-laudalla pelatessaan liikuttavat osoitinta tiedostamattaan. Tämä luo pelaajilla illuusion siitä, että lautaa liikuttaa jokin muu kuin he. Eli loppujen lopuksi saatko viestin henkimaailman sijaan mielesi tiedostamattomista sopukoista?

Kuva Pixabaystä
 

Lähteet:

https://www.smithsonianmag.com/history/the-strange-and-mysterious-history-of-the-ouija-board-5860627/

https://www.baltimoremagazine.com/section/artsentertainment/the-dark-and-fascinating-history-of-the-ouija-board-baltimore-origins/

 https://www.mentalfloss.com/article/12952/brief-history-ouija-board

Kommentit

  1. Mielenkiintoinen ja mukavan tiivis teksti. Aika hauska miten suuri suosio laudalla on ollut ja se on säilynyt saatavilla tähän päivään asti. Tosin, tuskimpa sitä Prismassa näkee Monopolyn vieressä. :D
    Olen jo pidemmän aikaa suunnitellut tekeväni oman laudan, ihan vaan koristeeksi, sillä itse henkimaailmaan en usko. Onko sulla omaa lautaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla! :) Musta oli kans hassua, että Hasbrolla on nykyään oikeudet peliin. :D Mulla ei ole omaa lautaa, mutta sellainen olisi kiva koriste seinälle!

      Poista

Lähetä kommentti