Halloweenkalenteri osa 12: Halloweeniin sopivia kortti- ja lautapelejä

Pidän paljon lauta- ja korttipeleistä, ja sen takia halusin tehdä halloweenkalenteriin postauksen halloweeniin sopivista kortti- ja lautapeleistä. En omista yhtäkään näistä esittelemistäni peleistä, mutta haluaisin ehdottomasti hankkia kaikki! Oletko pelannut jotain näistä peleistä?


Arkham Horror

Arkham Horror on lautapeli, jonka teemana on Lovecraftin Suuret muinaiset. Pelissä pelaajat pelaavat tiiminä ja koittavat estää Suurta muinaista heräämästä ja pääsemästä maailmaamme. Pelin alussa valitaan, mikä kahdeksasta muinaisesta herää eli mitä vastaan pelissä taistellaan. Pelaajat saavat valita hahmonsa 16 vaihtoehdosta. Jokaisella hahmolla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa ja taitoja voi myös kehittää pelin aikana sekä hankkia lisää varusteita. Pelaajat liikkuvat Arkhamin kaupungissa sulkemassa avautuvia portteja. Porteista tulee erilaisia hirviöitä, joita vastaan täytyy taistella. Portit voivat myös imaista pelaajan eri ulottuvuuteen. Jos portteja avautuu liian montaa eivätkä pelaajat ehdi sulkea niitä ajoissa, Suuri muinainen herää.

Arkham Horrorissa on paljon kaikkea ja aluksi se voi vaikuttaa monimutkaiselta. Peruspelimekaniikka on mielestäni aika simppeli: erilaisista korttipakoista nostetaan tapahtumia, ja näihin reagoidaan noppia heittämällä. Mikä tekee pelistä monimutkaisen on ohjekirja pullollaan erilaisia sääntöjä. Tämän takia ensimmäiset pelikerrat venähtävät, koska sääntöjä joutuu useaan otteeseen kertaamaan ja tarkistamaan. Se on kuitenkin sen arvoista, sillä peli on tunnelmallinen ja jännittävä. Aina kun uusi portti aukeaa kaupunkiin, saa koko ajan jännätä, koska Suuren muinaisen herääminen on lähempänä. On myös kivaa vaihtelua, että pelaajat pelaavat tiiminä eikä toisiaan vastaan. Peli on myös upean näköinen: pelilauta ja kortit ovat superhienoja. Olen pelannut veljeni omistamaa peliä ja hänellä on ensimmäinen versio. Pelistä on sen jälkeen tietääkseni julkaistu kaksi muuta versiota, ja korttipelejäkin. Mielestäni tämä ensimmäinen on hienon, ja haluaisin sen itselleni, mutta en ole onnistunut mistään sitä bongaamaan. Harmi! 


Kuva: Lautapeliopas

Chez Cthulhu

Lisää Lovecraftia. Omistan tästä pelistä Chez Goth-version. Chez Cthulhu on eräänlainen Lovecraft-versio Chez Geek-pelistä, jossa pelaajat ovat nörttikämppiksiä, jotka käyvät töissä ja tekevät työn ohessa erilaisia aktiviteetteja. Aktiviteeteista, kavereista ja ostoksista saadaan slack-pisteitä, ja pelin voittaa se, joka on saanut oman hahmonsa slack-pisteet ensimmäisenä täyteen.  Chez Cthulhussa sekaan on heitetty Suuria muinaisia ja muuta Lovecraftiin sopivaa kuten lonkeroita ja sen lisäksi pelaajat voivat tulla hulluiksi. Pelaajille jaetaan pelin alussa työkortit eli jokainen työskentelee eri paikassa esimerkiksi haudankaivajana tai ruumishuoneen siivoojana. Peliä pelataan niin, että pelaaja voi joka vuorollaan kutsua kavereita kylään tai häätää epämiellyttävät henkilöt toisen kämppiksen huoneeseen. Sen jälkeen pelaaja voi tehdä erilaisia maksullisia aktiviteetteja kuten käydä ostoksilla, sen mukaan, paljonko hän työssään tienaa. Muut pelaajat voivat koittaa estää aktiviteettien tekemistä erilaisilla whenever-korteilla, joita voi nimensä mukaisesti lyödä pöytään milloin vain. Chez Cthulhu on todella hauska ja ei tarvitse olla Lovecraft-fani pitääkseen pelistä! 


Kuva Google kuvahaku



Gloom

Gloom on synkkä tarinakorttipeli. Pelissä jokainen pelaaja kertoo tarinaa vähän erikoisesta ja synkästä perheestä käyttämällä apuna kortteja, joista saa miinus- tai pluspisteitä. Pelaajat valitsevat alussa haluamansa perheen ja koittavat muodostaa heidän elämäntarinastaan mahdollisimman surkean alusta loppuun saakka. Se perhe voittaa, jolla on vähiten pisteitä eli surkein tarina. Pelin kortit ovat taustaltaan läpinäkyviä ja kortteja voi pelata suoraan valitsemansa perheenjäsenen päälle eli tällöin tälle hahmolle tapahtuu jotain ja perheen tarina menee eteenpäin.

Gloom on varsinkin hauska pelata sellaisella porukalla, joka uskaltaa heittäytyä peliin ja kertoa tarinaa perheestä. Periaatteessahan peliä voi pelata myös niin, että latoo kortteja pöytään kertomatta ääneen perheen tarinaa, mutta tarinankerronta on ehdottomasti mielestäni Gloomin parasta antia. Sen lisäksi pelin ulkoasu on todella hieno ja synkkä. Gloom sopisi mainiosti kevyeksi halloweenkemujen ohjelmanumeroksi, sillä se on helppo oppia eikä kestä superpitkään, toisin kuin Arkham Horror.


Kuva: Fantasiapelit


Kommentit

  1. Olen muutaman kerran pelannut Arkham Horroria ja se on hauska. Pelikertojen välissä vain on ollut aina niin pitkä aika, että olen ehtinyt unohtaa säännöistä suurimman osan. Ja ehkä sen takia peliporukkamme usein häviää. 🙈 Miten usein olet itse onnistunut estämään Suuren muinaisen heräämisen? Eli kuvittelenko vain, että peli on suht vaikea? 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerran onnistuttiin, mutta sitten pelin loputtua huomattiin, että oltiin vähän oikaistu säännöissä, joten ei varmaan oikeasti oltaisi pärjätty loppuvastukselle. :D Mut joo vaikeahan se on ja paljon tuurista kiinni, mitä heittää.

      Poista

Lähetä kommentti