Halloweenkalenteri osa 7: Bram Stoker ja Dracula

Abraham Stoker (tunnetummin Bram) syntyi 8.11.1847 Dublinissa Irlannissa. Hänellä oli kuusi muuta sisarusta. Bram sairasteli paljon lapsena ja vietti elämänsä ensimmäiset seitsemän vuotta lähestulkoon vuodepotilaana. Hän vietti tämän takia paljon aikaa tarkkailemalla perhettään ja naapureita makuuhuoneensa ikkunasta ja kuuntelemalla äitinsä tarinoita Irlannin historiasta ja legendoista. Monet tarinat käsittelivät yliluonnollisia aiheita, joten ehkä Bram sai innostuksensa tarinankerrontaan ja yliluonnolliseen ja varhaisessa vaiheessa.

Lapsuuden sairastelu jäi onneksi taakse ja Bramista kasvoi pitkä ja vahva nuori mies, joka valmistui maisteriksi vuonna 1875 Trinity Collegesta. Hän menestyi hyvin yliopiston urheilun parissa ja työskenteli virkamiehenä jo opintojensa aikana. Bram Stokerin ensimmäinen julkaistu kirja oli kaikkea muuta kuin kauhua ja vampyyreita: se oli nimeltään The Duties of Clerks of Petty Sessions in Ireland (1879). Esikoiskirjansa ilmestymisen jälkeen hän alkoi työskennellä Lyceum-teatterilla Lontoossa. Ennen Lontooseen muuttoaan Stoker meni naimisiin Florence Anne Lemon Balcomben kanssa. He saivat yhden pojan, Irving Noel Thornley Stokerin vuonna 1879. 

Ennen esikoisteostaan Stoker oli kuitenkin kirjoittanut muutakin, esimerkiksi novelleja ja teatteriarvosteluja ilmaiseksi Dublin Evening Mail-lehteen. Fun fact: Tämän lehden toimittaja ja yksi omistajista oli Sheridan Le Fanu, joka julkaisi vuonna 1872 Carmilla-teoksen. Tämän vampyyritarinan katsotaan inspiroineen Draculaa.

Kuva: Wikipedia

Esikoisteoksensa jälkeen Stoker julkaisi fiktiota: hänen ensimmäinen romaaninsa, The Snake's Pass, julkaistiin vuonna 1890. Se oli Irlantiin sijoittuva romanttinen trilleri. Seitsemän vuotta myöhemmin, eli vuonna 1897, Stoker julkaisi kuuluisimmaksi jääneen teoksensa eli Draculan. Kirja on kirjoitettu päiväkirjamuotoon eli tapahtumia seurataan kirjan päähenkilöiden päiväkirjojen kautta. 

Vaikka täysin varmaa ei ole se, mistä Stoker sai inspiraation kreivi Draculalleen, on kuitenkin arvioitu, että yksi vampyyrikreivin inspiraation lähteistä olisi ollut 1400-luvulla elänyt, Transylvaniasta kotoisin ollut Vlad III, tunnetummin Vlad Seivästäjä. Tämä Valakian ruhtinas jäi historian kirjoihin erityisesti tavastaan seivästää ihmisiä. Hänen isänsä otti jossain vaiheessa sukunimen Dracul, ja latinaksi draco tarkoittaa lohikäärmettä.

Stokerin Draculaa varten tehdyt muistiinpanot ovat säilyneet, ja hän on selvästi ainakin lukenut Valakiasta ja tämän pahamaineisesta ruhtinaasta. Muistiinpanoista löytyy seuraava maininta: ”valakian kielellä drac tarkoittaa PAHOLAISTA”. Alun perin Stoker kaavaili vampyyrikreivilleen nimeksi Kreivi Wampyria, mutta päätyi lopulta Draculaan. Osa onkin sitä mieltä, että Vlad Seivästäjä toimi inspiraationa ainoastaan nimelle ja muun Stoker ammensi muista lähteistä kuten aiemmasta vampyyrifiktiosta.

Kuva: Pixabay

Stoker julkaisi Draculan jälkeen vielä useita romaaneita kuten The Mystery of the Sea (1902), The Jewel of Seven Stars (1903) ja The Lady of the Shroud (1909), mutta mikään niistä ei yltänyt Draculan suosion tasolle. Stoker kuoli vuonna 1912 ja kaksi vuotta hänen kuolemansa jälkeen Stokerin leski julkaisi postuumisti Dracula’s Guest-teoksen, joka sisälsi kokoelman lyhyttarinoita. Monet uskovat, että nämä oli poistettu alkuperäisestä Draculan käsikirjoituksesta. Totta onkin, että kustannustoimittaja ei suostunut julkaisemaan Stokerin ensimmäistä käsikirjoitusta ja Draculasta poistettiinkin 101 sivua tekstiä. Ei täysin tiedetä, mitä kaikkea nuo poistetut sivut sisälsivät, mutta Stokerin kustannustoimittaja Otto Kyllman pelkäsi kirjan sellaisenaan aiheuttavan massahysteriaa ihmisissä. Ei ollut nimittäin kulunut kauaa Lontoossa tapahtuneista Whitechapelin murhista, joista ainakin osaa epäiltiin ja epäillään edelleen Viiltäjä-Jackin tekosiksi.

Stokerin Draculalla on ollut valtava vaikutus siihen, miten vampyyrit esitetään länsimaisessa populaarikulttuurissa ja kirjan pohjalta on tehty paljon elokuvia, sarjoja ja teatteriesityksiä. Minultakin löytyy Dracula hyllystä, pitäisi varmaan lukea se pitkästä aikaa uudestaan! Ja katsoa Coppolan Dracula-elokuva, se on niin hyvä. Mielestäni paras Dracula-elokuva.


“Oh, the terrible struggle that I have had against sleep so often of late; the pain of the sleeplessness, or the pain of the fear of sleep, and with such unknown horror as it has for me! How blessed are some people, whose lives have no fears, no dreads; to whom sleep is a blessing that comes nightly, and brings nothing but sweet dreams.”
― Bram Stoker, Dracula


Lähteet:

https://www.britannica.com/topic/Dracula-novel

https://www.britannica.com/biography/Bram-Stoker

https://www.bramstokerestate.com/life

https://fi.wikipedia.org/wiki/Dracula_(romaani)

https://time.com/5411826/bram-stoker-dracula-history/


Kommentit

  1. Kiintoisaa, en olekaan ennen perehtynyt Stokerin elämään. Pidän myös tuosta kyseisestä leffasta ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään, oli mielenkiintoista lukea hänestä! Se on niiiin hyvä elokuva ja roolitukset on nappivalintoja. <3

      Poista

Lähetä kommentti