Halloweenkalenteri osa 8: Halloweeniin sopivia podcasteja

Tähän postaukseen olen koonnut halloweenaiheisia tai muuten teemaltaan halloweeniin sopivia podcasteja. Spotify on pullollaan halloweenaiheisia podcasteja ja kuuntelin paljon näitä löytääkseni nyt lokakuulle sopivaa kuunneltavaa. Kaikki löytämäni halloweenpodcastit eivät minuun iskeneet, jotkut olivat huonolaatuisia ja jotkut keskittyivät liian spesifiin aiheiseen, esimerkiksi Halloween-elokuviin. Pari mielenkiintoista ja laadukasta kuitenkin löytyi ja ne ovat olleet nyt viimeaikoina minulla kovassa kuuntelussa. Esittelen tässä postauksessa myös pari podcastia, jotka sopivat kauhuteemansa takia hyvin lokakuun kuuntelulistalle.


13 Days of Halloween

Tämä on tarinapodcast, jossa kauden kolmetoista jaksoa muodostavat kauhutarinan. Podcastia on tehty tällä hetkellä kolme kautta eli kolme tarinaa. Jaksot suositellaan kuunneltavaksi kuulokkeet korvilla, jotta tarinasta saa kaiken irti. Kausi toimii eräänlaisena halloweenkalenterina, sillä jaksot on julkaistu 13 peräkkäisenä päivänä, viimeinen jakso halloweenina. Minä en malttanut odotella, vaan kuuntelin ensimmäisen kauden lähes putkeen. :D Muita kausia en ole vielä kuunnellut enkä tiedä, onko tälle vuodelle tulossa uutta kautta. Löysin muitakin tarinamuotoisia halloween- tai kauhupodcasteja, mutta mikä teki tästä parhaan ja erottuvan, on podcastin laatu ja ääninäyttely. Sekä se, että kuulija on osa tarinaa tai ainakin tässä ensimmäisessä kaudessa. Eli ensimmäisellä kaudella kuulija saapuu vieraaksi Hawthronen kartanoon, ja häntä vastassa on kartanon hoitaja/huoltaja, joka esittelee vieraalle kartanoa ja muita vieraita. Tarina etenee siten, että jokaisessa jaksossa esitellään joku kartanon huoneista. Suosittelen todellakin kuuntelemaan jaksot kuulokkeet päässä, sillä silloin saa paremman fiiliksen siitä, että olisi osa tarinaa. Esimerkiksi kartanon hoitaja saattaa kuiskata korvaasi eli kuulet hänen äänensä vain toisesta kuulokkeesta. Podcast on siis hyvin kokonaisvaltainen elämys, mutta ei mielestäni liian pelottava. Karmiva kylläkin, mutta ainakin minä uskalsin kuunnella ja välillä oikeasti tuntui, että olen jossain synkän kartanon huoneessa pelottavan vieraan kanssa, kuullen lattian narinaa, kun vieras kävelee minua kohti hämärässä huoneessa. Iso suositus tälle podcastille, jos kaipaat tunnelmallista kuunneltavaa hämäriin syysiltoihin!


Kuva: Grim & Mild


It's Always Halloween

Toinen halloweenpodcast, mutta hyvin erilainen kuin tuo ensimmäiseksi esittelemäni. Tämä podcast pyörii ympäri vuoden ja keskittyy käsittelemään halloweenin historiaa ja perinteitä. Podcast on toteutettu humoristisella otteella eli mitään pelottavaa ei ole tiedossa, vaikka jaksojen aiheet välillä synkkiä ovatkin. Jaksojen pituus vaihtelee kymmenestä minuutista neljäänkymmeneen minuuttiin eikä jaksoja tarvitse periaatteessa kuunnella järjestyksessä, vaan voi poimia itseään kiinnostavat jaksot. Joissain jaksoissa on vieraita, joissain podcastjuontaja lukee kuulijoiden tarinoita ja jotkut jaksot ovat teemajaksoja, esimerkiksi juontaja käsittelee useassa jaksossa luurankoja eri näkökulmista. Podcast on tuotettu laadukkaasti ja äänitehosteet elävöittävät jaksoja. Suosittelen tätä podcastia, jos kiinnostaa perehtyä halloweenin ja siihen liittyvien tapojen historiaan ja muutenkin erilaisiin halloweeniin liitettyihin teemoihin.


Kuva: Spotify

Hiljaisia huutoja

Hiljaisia huutoja on suomalainen true crime- ja mysteeripodcast. True crime ei varsinaisesti liity halloweeniin, mutta ainakin itse päädyn usein kuuntelemaan true crimea syksyisin (vaikka ei ehkä pitäisi, kun sitten pimeällä lenkkipolulla alkaa pelottamaan...:'D) ja usein tosielämän rikokset ovat paljon karmivampia kuin kauhuelokuvien juonet. Tämä ehkä siksi, että true crime-tapaukset ovat aivan oikeasti tapahtuneet, kun taas kauhuelokuvat ovat yleensä täysin fiktiivisiä. Törmäsin Hiljaisia huutoja-podcastiin vasta viime kuussa ja olen tykästynyt siihen. Juontajan ääni on rauhallinen ja mukava kuunnella, jaksot on tehty huolella ja podcast kuulostaa laadukkaalta. Jaksot käsittelevät tosielämän rikosten lisäksi onnettomuuksia, outoja ilmiöitä ja lääketieteellisiä mysteereitä. Eli jos et ole true crimen ystävä, voi tästä podcastista löytyä sinullekin jotain, varsinkin jos arvoitukselliset tapaukset kiinnostavat.


Kuva: Podtail

Outolaakso

Jatketaan suomalaisten podcastien parissa. Outolaakso on kauhupodcast, joka käsittelee esimerkiksi kauhuelokuvien taustoja, juonianalyysejä ja yhteiskunnallisia ilmiöitä kauhun kautta. Podcast sopii myös sellaisille, jotka eivät uskalla kauhua katsoa, mutta genrenä se kiinnostaa. Minua on aina kiinnostanut kauhu, mutta kaikkia kauhuelokuvia en pysty katsomaan, sillä menettäisin niistä yöunet.  Mutta oli mielenkiintoista kuunnella juontajien analyysia eri elokuvista ja kauhuteemoista. Varsinkin sellaisista kauhuelokuvista, joita ei itse ikinä uskaltaisi katsoa!  Löytyy podcastista myös esimerkiksi jakso Muumeista ja Lovecraftista eli kaikki jaksot eivät käsittele kauhuelokuvia suoranaisesti. Välillä jaksoissa esiintyy myös vieraita, esimerkiksi tutkija Outi Hakola ja kauhukirjailija Marko Hautala. Outolaaksoa on tehty kaksi kautta ja viimeisin vuonna 2019. En tiedä, saako podcast vielä jatkoa vai jääkö näihin kahteen kauteen. 


Kuva: Yle Areena


Kommentit