Halloweenkalenteri osa 13: Perjantai 13.päivä

Hyvä sattuma, että perjantai 13.päivä sattui tähän halloweenkalenterin aikaan! Tai hyvä ja hyvä, riippuu toki siitä kuinka taikauskoinen on. Itse en yleensä ole taikauskoinen, mutta halusin perehtyä syvemmin tähän päivään ja sen historiaan.

Kuten kaikki varmasti tietävät, perjantai 13. päivän ajatellaan olevan huonon onnen päivä. Mutta mistä tämä epäonnisuus juontaa juurensa? Varmaksi ei tiedetä, milloin tämä uskomus on alkanut, mutta ainakin vuosisatojen ajan ihmiset ovat uskoneet numeron 13 tuottavan huonoa onnea. Tiesittekö, että numero 13 pelkäämisellä on oma nimetty fobiansa? Se on nimeltään triskaidekaphobia.

Numero kaksitoistahan on länsimaalaisessa kulttuurissa liitetty täydellisyyteen tai 12 on ajateltu täydellisenä lukuna. Sumerialaiset kehittivät 12 perustuvan aikaa mittaavan järjestelmän (12 tuntia, 12 kuukautta jne.). Tämän lisäksi horroskooppeja on 12 ja esimerkiksi Olympoksen jumaliakin on 12. Voisiko siis olla niin, että täydelliseksi katsotun numeron jälkeen tulevaan numeroon on suhtauduttu hieman varauksella ja sitä on ajateltu ei-täydellisenä?

Yksi myytti liittää 13 epäonnisuuden Hammurabin lakiin. Hammurabin laki on yksi varhaisimmista kirjoitetuista laeista ja on saanut nimensä Babylonia hallinneen Hammurabin mukaan. Lakikokoelma sisältää 282 sääntöä. Näistä säännöistä kuitenkin puuttuu sääntö nro 13. Tämä on johtanut uskomukseen, että numero on poistettu sen huonoa onnea johtavasta syystä, mutta todellisuudessa kyseessä luultavasti on vain virhe, joka on sattunut tekstiä käännettäessä. Alkuperäisessä lakikokoelmassa lakeja ei ole numeroitu ollenkaan.

Toinen tarina tai myytti, joka liittyy kolmeentoista, löytyy Raamatusta. Juudas Iscariot oli Jeesuksen kolmastoista vieras viimeisellä ehtoollisella ja Juudas tunnetusti petti Jeesuksen. Myös skandinaavisessa mytologisessa on tarina kolmannestatoista vieraasta: Loki ilmestyi Valhallan juhliin kolmantenatoista vieraana esitellen pahuuden ja sekasorron maailmalle.

Yksi suosituimmista tarinoista liittyen juurikin perjantai 13. päivän epäonnisuuteen liittyy temppeliritareihin. Temppeliritarien veljeskunta oli perustettu vuonna 1120 Jerusalemissa sen jälkeen, kun kaupunki oli voitettu muslimeilta ensimmäisen ristiretken aikaan. Taistelevat munkkiveljet olivat suosittuja kansan keskuudessa ja he saivat paljon lahjoituksia kuten rahaa ja maata. Heillä oli myös paavin myöntämä verovapaus. Ei siis ihme, että veljeskunta herätti kateutta monissa, myös kuninkaissa. Ranskan kuningas Filip V Kaunis oli lainannut temppeliritareilta paljon rahaa eikä halunnut joutua vararikkoon lainojensa takia. Tämän takia hän aloitti lokakampanjan temppeliritareita vastaan. Lokakuun 13. päivä perjantaina vuonna 1307 Filip V Kaunis pidätytti valtakuntansa temppeliritarit, joita syytettiin harhaoppisuudesta, sodomiasta ja väärän jumalan palvonnasta. Syytettyjä temppeliritareita kidutettiin julmasti ja he tunnustivat syyllisyytensä. 54 ritaria poltettiin elävänä roviolla ja vuonna 1312 paavi kielsi temppeliherran ritarikunnan lopullisesti. Sellainen mukava tarina se.

Tämän lisäksi populaarikulttuuri on vahvistanut perjantai 13. toista päivän epäonnisuutta ja synkkyyttäkin. Suositussa kauhuelokuvasarjassa Jason-niminen, jääkiekkomaskiin pukeutunut sarjamurhaaja lahtaa teinejä perjantai 13. päivänä. 

Ei siis ihme, että sekä numeroa 13 että perjantai 13. päivää ajatellaan epäonnisena, liittyyhän siihen paljon synkkiä ja epäonnisia myyttejä.


Kuva: Pixabay


Lähteet:

https://www.history.com/topics/ancient-middle-east/hammurabi

https://www.history.com/news/why-friday-the-13th-spelled-doom-for-the-knights-templar

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/panettelukampanja-mursi-temppeliritarit

https://www.history.com/news/whats-so-unlucky-about-the-number-13

https://www.history.com/topics/folklore/friday-the-13th

Kommentit