4 vuotta vegaanina

Tammikuussa tuli neljä vuotta täyteen vegaanina. Ajattelin vähän kirjoitella omasta matkastani tähän ruokavalioon ja toivottavasti hälventää veganismiin liittyviä ennakkoluuloja ja käsityksiä.

Lopetin lihansyönnin aloittaessani lukion vuonna 2008. Olin sitä ennen pitkään miettinyt kasvisruokavaliota, sillä eläinten oikeudet olivat alkaneet kiinnostaa minua enkä halunnut tukea tehotuotantoa. Siirryin eläinkokeettomaan kosmetiikkaan. Asuin silloin kotona ja onneksi vanhemmat tukivat päätöstäni lihansyönnin lopettamisesta. Ensin lopetin punaisen lihan, sitten siipikarjan syönnin. Söin edelleen kalaa, maitotuotteita ja kananmunia. Tällä ruokavaliolla jatkoin vuoteen 2016 asti. Ajattelin, että tämä on mulle sopiva ruokavalio enkä pohtinut veganismia kuin vasta vuoden 2015 lopussa, jolloin törmäsin Vegaanihaasteeseen ja päätin kokeilla sitä tammikuun 2016 ajan.

En todellakaan ajatellut jääväni vegaaniselle ruokavaliolle. En ajatellut sen olevan minulle sopiva, sillä rakastin juustoja ja kylmäsavulohta.Toisin kuitenkin kävi, kuukauden ajan kokkailin ihania vegaanisia reseptejä ja olo oli tosi hyvä, niin fyysisestki kuin henkisestikin, ei omatuntokaan soimannut. Ruokavalio tuntui niin sopivalta mulle! Mietin, että miksi en ollut kokeillut tätä aiemmin. Päätin siis jäädä vegaaniselle ruokavaliolle ja siitä lähtien olen tätä ruokavaliota noudattanut. Hassua, että ei ole tehnyt mieli mitään eläinperäistä (paitsi ehkä sitä kylmäsavulohta :D). Nykyään esimerkiksi juustot ja kananmunat ällöttävät lähinnä. Varmasti suklaa ja muut herkut maistuisivat, mutta toisaalta en halua syödä niitä. Melkein kaikesta löytyy kuitenkin nykyään vegaaninen versio. Veganismin myötä terveys ja yleinen fiilis ovat kohentuneet. Ennen sairastin usein keuhkokuumetta tai keuhkoputkentulehdusta, nykyään en koskaan. Olen harvoin flunssassakaan. Luulen, että vastustuskyky on kohentunut roimasti, koska syön niin paljon hedelmiä ja vihanneksia. Ja uskon, että maitotuotteiden poisjättö on vaikuttanut oloon myös positiivisesti.



En yleensä kauheasti huutele ruokavaliostani, sillä veganismiin liitetään usein ennakkoluuloja. Ajatellaan esimerkiksi, että vegaanit kokevat olevansa muita parempia. Usein myös ihmiset kokevat, että ruokavaliostani kuullessaan heidän pitää puolustella omaa ruokavaliotaan. Ei tarvitse. Kaikki syököön kuten haluavat. Ruokavalio on jokaisen oma asia. Minä syön näin, koska haluan syödä näin. Veganismi on minulle todella tärkeää. Ymmärrän, että kaikki eivät tällaista ruokavaliota kuitenkaan halua noudattaa. Eikä pidäkään, jos se ei itselle sovi. Kaikki eivät pysty eivätkä halua sellaiseen ehdottomuuteen. Jotkut syövät kasvispainoitteisesti, jotkut melkein vegaanisesti, mutta joustavat ruokavaliosta tarvittaessa. Jotkut noudattavat sekaruokavaliota. Jokainen tietää, mikä itselle sopii. :)

Ainahan löytyy sellaisia ääriesimerkkejä, jotka ajattelevat hyvin mustavalkoisesti ja pilaavat muiden samaa aatetta kannattavan maineen. Esimerkiksi YouTube on täynnä aivan idiootteja vegaaneja, jotka kärkkäillä kommenteillaan vain etäännyttävät veganismista kiinnostuneita. Ei kukaan halua edes kokeilla vegaanisia tuotteita tai reseptejä, jos vain haukutaan, että mikset ole vegaani, miksi syöt vielä juustoa jne. Tällaiset isot vaikuttajat antavat veganismista niin väärän kuvan, että kaikki vegaanit tuomitsevat ei-vegaaneja ja haluavat, että kaikki kääntyvät vegaaneiksi. Itsekin mietin vuoden vegaanina oltuani, että uskallanko liittyä Vegaaniliiton toimintaan. Ajattelin, että kaikki siellä ovat syytteleviä stereotyyppivegaaneja. Pelkäsin, että minut kivitetään, koska minulla on nahkamaiharit ja villakangastakki. :D No ei kivitetty, vaan tutustuin todella mukaviin ihmisiin ja sain kavereiksi ihmisiä, jotka ajattelevat samalla lailla kuin minä. Kaikki toiminnassa mukana olevat eivät edes ole vegaaneja, vaan siitä kiinnostuneita, ja siihen suuntaan menossa. Eli kaikki ei ole niin mustavalkoista, vaikka ääriaatteista olisikin kyse. Mun mielestä on toki mahtavaa, jos omalla toiminnalla saa jonkun kokeilemaan jotain kasvistuotetta tai -reseptiä. En ole kuitenkaan rupeamassa käännyttämään jokaista vastaantulijaa.

Minä en halua ajatella mustavalkoisesti, ja toivon, että kukaan ei ajattele mustavalkoisesti minusta. Totta kai toivon, että ihmiset vähentäisivät lihankulutustaan, sillä länsimaissa syödään lihaa aivan liikaa, mutta ihmisten syyttely ja moralisoiminen ei vähennä lihankulutusta. Positiivisin keinoin vaikuttaminen on kannattavampaa! Onneksi viime vuosina ihmiset ovatkin kiinnostuneet kasvisruoista ja ravintoloissa ja marketeissa vegetuotteiden määrät ovat nousseet. Toivottavasti kaikki uskaltaisivat välillä kokeilla jotain vegetuotteita ja -reseptejä! Mun vinkkinä on kokeilla jotain omaa lempiruokaa / arkiruokaa vegaanisena versiona, esimerkiksi makaronilaatikkoa soijarouheella tai härkiksellä. Ja jos kasvisruokavalion kokeilu kiinnostaa laajemmassa mittakaavassa, suosittelen liittymään kuukaudeksi Vegaanihaasteeseen, sieltä saa sähköpostiin joka päivä reseptejä ja tietoa kasvisruuasta. Suosittelen kokeilemaan! :)

Toivottavasti tästä ei tullut kauhean sekavaa tekstiä! Haluan korostaa sitä, että kaikki eläköön haluamallaan tavalla. Ei tuomita ketään, peace and love. <3


Kommentit

  1. Ihanan positiivinen postaus ja niin herkullisen näköisiä ruokakuvia, nams! Itseäni ei varsinaisesti vegaanius nappaa, mutta haluaisin kuitenkin kasvattaa kasvisten määrää ruokavaliossani. Olisi hauska joskus lukea sulta jotain reseptisuosituksia, joko ihan omia tai sitten linkkejä resepteihin joista tykkäät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Okei, kiva idea, pitääpä miettiä lempparireseptejä. :)

      Poista

Lähetä kommentti