Vinkkejä interrailille

Kuten blogin täyttäneistä matkapostauksista näkyykin, olin viime kesänä kuukauden mittaisella reissulla Euroopassa ystäväni kanssa. Periaatteessa ei voisi puhua interrailistä, koska emme käyttäneet junaa, mutta minä ainakin miellän interrailin/reilin pitkäksi reissuksi, jonka aikana käydään useampi maa läpi. Ajattelin koota hieman vinkkejä reilireissua haikaileville. Meidän reissu ei ollut täydellinen (vaikka olikin huikea!), joten opittiin kantapään kautta, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei.

-Mieti, montako päivää olet reissussa ja montako maata tuohon aikavälille mahtuu. Liian montaa kaupunkia ei kannata ottaa matkareitille, sillä sitten tulee vain kiire, eikä kaupunkeihin ehdi tutustua kunnolla. Meillä oli esimerkiksi vain yksi yö Budapestissa, mikä oli ihan liian vähän. Olimme jokaisessa maassa kaksi tai kolme päivää, ja sen takia vauhtimme oli hurja, koska halusimme lyhyessä ajassa nähdä mahdollisimman paljon. Jos haluat rauhallisempaa ja vähemmän kiireisempää reissua, ja haluat koluta valitsemasi kaupungit rauhassa läpi, kannattaa varata vähintään kolme päivää per kaupunki. Ota myös huomioon matkat kaupunkien ja maiden välillä, matkantekoon Euroopankin sisällä menee paljon aikaa, yleensä meillä oli 10-12 tunnin bussimatka seuraavaan kohteeseen, paitsi Itä-Euroopassa välimatkat olivat lyhyempiä. Pitkien välimatkojen takia jätimme esimerkiksi Espanjan ja Ranskan pois reitiltämme ja pitkät välimatkat taitoimme aina yöbussilla. Yöbusseista oli kaksi hyötyä: ei tarvinnut maksaa erikseen majoitusta, ja aikaa ei mennyt niin sanotusti "hukkaan" päivällä. Pitkät bussimatkat myös menivät nopeasti nukkuessa. Unen laatu ei tietenkään ollut mikään paras mahdollinen, mutta hei, jostain pitää nipistää. :D

-Tarkista, toimiiko liittymäsi EU-maissa. Minulla on tällainen liittymä, joten netistä ei tarvinnut huolehtia. Varulta laitoin kuitenkin netin pois päältä aina silloin kun en käyttänyt sitä. Netti oli elintärkeä Google Mapsin takia, ilman sitä olisimme olleet ihan hukassa. Huomioi, että ei EU:hun kuuluvissa maissa kannattaa pitää netti pois päältä, esimerkiksi Sveitsissä. Siellä kännykän netin käyttäminen olisi tullut kalliiksi.

-Jos olet kasvissyöjä tai vegaani, niin suosittelen käyttämään HappyCow-sovellusta, se näyttää, mistä paikoista saa vegaanista tai vegetaariruokaa. Tämä sovellus oli ihan pelastus reissussa, sillä ei tarvinnut käyttää aikaa ravintoloissa haahuiluun ja menujen tarkasteluun, vaan sovelluksesta pystyi katsomaan kaupungin parhaat ja lähimmät kasvisruokapaikat. Kätevää!




-Mieti, mitä pakkaat mukaasi. Reissu on yleensä pitkä, ja kannat kaikkea mukanasi lähes koko ajan, joten kannattaa pakata minimaalisesti. Et tarvitse miljoonia eri kenkiä tai vaatteita, yhdet hyvät kengät ja muutama vaate riittävät, sillä pyykätä pystyy lähes aina, joko majoituspaikassa tai yleisessä pesulassa. Minulla oli pakattuna pari t-paitaa ja toppia, kaksi mekkoa, shortsit ja pitkät housut, alusvaatteita, bikint ja sukkia. Aivan välttämättömiksi osoittautuivat unimaski ja korvatulpat, sillä nukuimme usein busseissa ja hostelleissa, missä oli melua ja valoa. Käteistä kannattaa varata reilusti mukaan, sillä aina ei tiedä, missä pystyy nostamaan ja onko se turvallista. Vaihdoin tarvittaviin valuttoihin jo Suomessa, niin ei tarvinnut reissun päällä ruveta säätämään niitä. Ei kuitenkaan kannata pitää kaikkea käteistä samassa paikassa, vaan kannattaa piilotella niitä vähän sinne tänne. Suosittelen myös pakkaamaan kaiken rinkan sisällä olevan minigrip-pusseihin, esimerkiksi paidat yhteen pussiin, alusvaatteet yhteen ja niin edelleen. Tämä suojaa vaatteitasi luteilta ja rinkasta on helpompi löytää tarvittavat asiat, kun ne on pusseissa eikä kaaottisena kasana.

-Luteiden varalta myös elintärkeä vinkki: hostelleissa ollessasi, älä KOSKAAN jätä tavaroitasi lattialle tai sängyn alle, vaan nosta kaikki kaappiin tai jonnekin korkealle. Itse ennen reilireissua ajattelin, että luteet ovat jokin urbaanilegenda tai jokin tosi likaisten hostellien ongelma, mutta totuushan on se, että luteet voivat tulla minne vaan, jopa hienoon hotelliin. Ei tarvita kuin yksi matkustaja, jolla on luteita tai luteen munia vaatteissaan tai matkatavaroissaan, luteet sitten pesiytyvät esimerkiksi patjan alle ja tulevat esiin öisin ja purevat. En halua pelotella, mutta minusta on hyvä tiedostaa luteiden olemassaolo ja yleistyneisyys. Ne kannattaa ottaa vakavasti, sillä vaikka niistä ei ole terveydelle haittaa, ne voivat pilata koko reissun ja pahimmassa tapauksessa kulkeutua kotiin. Kannattaa aina varata majapaikka huolella, katsoa edellisten majoittujien arvioita ja majapaikkaan saavuttua kannattaa aina tarkistaa patja ja sängyn runko. Luteet jättävät mustia tiploja lakanoihin tai puuhun. Meidän kohtaamisesta luteiden kanssa voi lukea tästä Amsterdamista kertovasta postauksesta. Budapestissä häivyimme hostellistamme, sillä se oli likainen ja Booking-comiin oli päivää aiemmin tullut arvostelu, jossa valitettiin luteista. Olkaa siis tarkkana!



-Suosittelen tutustumaan ja käyttämään couchsurfingiä! Se on hyvä ja helppo tapa tutustua paikallisiin ja saada myös ilmaisia yöpaikkoja. Paikalliset tietävät aina paremmin, missä parhaat ravintolat ja nähtävyydet ovat ja paikallisten seurassa pääsee helpommin näkemään paikallista, autenttista kulttuuria. Couchsurfing-sivustolle pitää luoda profiili, jonka jälkeen voi etsiä majapaikkaa tai ihan vain seuraa reissulle. Me majoituimme couchsurfingin kautta kolmessa kaupungissa, Munchenissä, Bratislavassa ja Prahassa. Bratislavassa, Budapestissa ja Splitissä tapasimme paikallisia tai muita reissaajia couchsurfingin kautta. Couchsurfingin kautta voi joko kysyä suoraan joltain paikalliselta apua tai yöpaikkaa, tai sitten voi julkaista oman reittisuunnitelmansa kaikkien nähtäväksi, jolloin jotkut voivat tarjota majapaikkaa tai seuraa. Couchsurfing on aina ilmainen majoitusmuoto, rahaa tai muuta ei saa pyytää majapaikasta. Myös sivuston käyttäminen on ilmaista. Joudut maksamaan, jos haluat olla "verified member", mutta se ei ole pakollista, minä en ole maksanut. Vaikka itse majoittuu palvelun kautta, se ei velvoita majoittamaan ketään. Sivusto on luotettava, sillä käyttäjät arvioivat toisiaan majoituksen tai tapaamisen perusteella. Eli jos sivustolta löytyy tyyppi, jolla on kuvia ja paljon hyviä arvosteluja, voi tähän luottaa. Jos taas löytyy joku jolla ei ole kuvaa tai yhtään arvostelua, en menisi hänen luokseen. Sohvasurffailun lisäksi majoituimme hostelleissa ja kerran hotellissa, nämä varasimme Booking.comin kautta. Suurimman osan hostelleista varasimme jo Suomessa, otimme sellaisen vaihtoehdon, joka oli mahdollista peruuttaa eli emme maksaneet majoituksia etukäteen vaan yleensä vasta paikan päällä. Jos sattui että saimme majoitustarjouksen couchsurfingin kautta kesken reissun, peruimme hostellin ja säästimme rahaa.

-Mieti, ostatko oikean interrail-junalipun vai käytätkö bussia. Me matkustimme ystäväni kanssa bussilla, sillä laskimme, että se tuli paljon halvemmaksi kuin kuukauden interrail-junalippu. Tietenkin interrail-lipulla on se hyvä puoli, että se antaa matkaan joustonvaraa, sillä voit matkustaa melkein kaikissa junissa kaikissa niissä maissa, jotka kuuluvat interrail-järjestelmään. Bussi on hyvä vaihtoehto, jos olet varma, kauanko haluat missäkin maassa olla. Bussiliput ostettiin etukäteen, joten matkareittiä ei voinut enää jälkikäteen muuttaa. Käytimme Flixbussia, joka on vähän niin kuin Onnibus, eli edullinen bussiyhtiö. Flixbus kulkee melkein jokaisessa Euroopan maassa.

Pitkillä reissuilla aina sattuu ja tapahtuu, joten ei kannata lannistua vastoinkäymisten edessä! Myönnän, että itsellä meni vähän fiilis sen Amsterdamin lude-episodin jälkeen, mutta jälkeenpäin sille voi nauraa ja onneksi muissa maissa olimme onnekkaampia ja koko reissu oli upea kaikista kommelluksistamme huolimatta. Me emme kauheasti käyttäneet aikaa suunnitteluun ja osa kaupungeista valkattiin ihan randomilla. Usein otimme selvää paikallisista nähtävyyksistä vasta saavuttuamme uuteen kaupunkiin tai matkalla sinne. Ainoa tarkasti suunniteltu asia oli matkareittimme, sillä ostimme bussiliput etukäteen. Majoitukset ja suunnitelmat muuttuivat matkan edetessä. Tällainen sopi meille, sillä en tykkää reissatessa suunnitella kaikkea liian tarkasti etukäteen. Jos tykkää suunnitelmallisemmasta reissusta, kannattaa suunnitteluun varata reilusti aikaan. Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä reissua suunnitellessa! :) Jos on jotain kysyttävää, niin vastaan mieluusti!


Kommentit