Lukemani ja kuuntelemani kirjat 2020

Lapsena olin todellinen lukutoukka ja luin kaikki mahdolliset Neiti Etsivät ja Viisikot. Aikuisena lukuharrastus on jäänyt vähemmälle monen vuoden ajan. Se on harmi, sillä lukeminen on mukava ja rentouttava harrastus ja olen aina tykännyt siitä, mutta mukamas ei ole sille löytynyt aikaa. Muutama vuosi sitten halusin vähän skarpata ja latasinkin Goodreads-sovelluksen, jonka avulla voi selata kirjoja ja pitää listaa lukemistaan kirjoista, keskeneräisistä kirjoista ja kirjoista, joita haluaisi lukea. Sovelluksessa voi myös pyytää kaveriksi muita käyttäjiä ja seurata heidän lukumatkaansa. Kirjoista voi myös lukea ja kirjoittaa arvosteluja. Sovelluksessa voi myös laatia itselleen lukuhaasteen seuraavalle vuodelle eli asettaa kirjamäärän, jonka pyrkii seuraavana vuonna lukemaan. Vuodeksi 2017 asetin tavoitteeksi 14 kirjaa, mutta sain luettua vain kahdeksan. Vuonna 2018 lukutavoitteessa oli 12 kirjaa, ja ylitin sen lukemalla yhteensä 18 kirjaa eli aika hyvä korotus edelliseen vuoteen nähden! Vuodelle 2019 nostin haasteen 14 kirjaan, ja luin 15. 2020 varten asetin saman määrän eli 14. Onnistuinkin kahmimaan 30 kirjaa! Meinasi tulla 31, mutta en sitten saanut tuota Fellowship of the Ringiä eilen luettua loppuun, se menee sitten tämän vuoden listalle. Ajattelin listata tähän viime vuonna lukemani ja kuuntelemani kirjat, jospa täältä löytyy jotain kiinnostavaa luettavaa teille ja listaus innostaisi teitäkin lukemaan lisää, jos lukuinnostus on päässyt hiipumaan! :) Lukeminen on hyvä tapa rauhoittua iltaisin ja ainakin itse huomaan heti unenlaadusta jos olen ennen nukkumaanmenoa lukenut vai räplännyt puhelinta. Muutenkin multitaskaajana olisi kiva lukea enemmän ja vähemmän kuunnella äänikirjoja, sillä äänikirjoja kuunnellessa teen aina jotain samalla, esimerkiksi lenkkeilen tai siivoan. Kirjaa lukiessa taas pitää oikeasti pysähtyä rauhoittumaan ja saa mielen keskittymään kirjan tarinaan. Kiva breikki kiireisessä arjessa. :)


Vuonna 2020 lukemani ja kuuntelemani kirjat:

1. Johanna Kohvakka & Liisa Lehtinen: Hyvä, paha muovi

2. Andrzej Sapkowski: Viimeinen toivomus (äänikirja)

3. David Malouf: Remembering Babylon

4. Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen (äänikirja)

5. Ngugi wa Thiong'o: The River Between

6. Jean Rhys: Wide Sargasso Sea

7. Andrzej Sapkowski: Kohtalon miekka (äänikirja)

8. Andrzej Sapkowski: Haltian verta (äänikirja)

9. Tara Westover: Opintiellä (äänikirja)

10. Andrzej Sapkowski: Halveksunnan aika (äänikirja)

11. Rudy Wiebe: Piece Shall Destroy Many

12. Ingrid & Joachim Wall: Kun sanat loppuvat. Kim Wallin tarina. (äänikirja)

13. Michael Ondaatje: Anil's Ghost

14. Alex Michaelides: Hiljainen potilas (äänikirja)

15. Mark Manson: Kaikki menee päin h*lvettiä (äänikirja)

16. Colin Sutton: Manhunt: How I Brought Serial Killer Levi Bellfield to Justice (äänikirja)

17. Arla Kanerva: Taiteen musta kirja

18. Riitta Konttinen: Aino Sibelius (äänikirja)

19. Heather Morris: Cilkan tarina (äänikirja)

20. Neil Gaiman: Il figlio del cimitero (Hautausmaan poika suomeksi)

21. Andrzej Sapkowski: Tulikaste (äänikirja)

22. Andrzej Sapkowski: Pääskytorni (äänikirja)

23. Terry Pratchett: Hirmurykmentti

24. Caterina Stenius: Magnus Lindberg ja uusi musiikki

25. Terry Pratchett: Muks!

26. Marianne Liljeström & Anu Koivunen (toim.): Avainsanat - 10 askelta feministiseen tutkimukseen

27. Philip Pullman: Maaginen kaukoputki

28. Terry Pratchett: Niistäjä

29. Terry Pratchett: Posti kulkee

30. Antti Holma: Kaikki elämästä(ni) (äänikirja)

 

Eniten listalta löytyy Andrezej Sapkowskin Withcer-kirjoja ja Terry Pratchettin Kiekkomaailmaan sijoittuvia kirjoja. Minulla oli myös englanninkielisen kirjallisuuden kurssi, johon piti lukea kuusi kirjaa. En varmasti olisi niihin vapaaehtoisesti tarttunut, suurin osa oli niin puuduttavia että huhh. :D Pari listalta löytyvää kirjaa löysin gradunteon ohessa ja olivat sen verran mielenkiintoisia että luin ne sitten kokonaan. Listan kirjoista eniten pidin Sapkowskin kirjasta Viimeinen toivomus,  Pratchettin kirjasta Posti kulkee, Gaimanin Hautausmaan pojasta ja Kim Wallin tarinasta. Tälle vuodelle asetin lukutavoitteeksi 24, toivon kuitenkin, että saan enemmän luettua. Tarkoituksena olisi ainakin lukea nuo loput Witcherit ja jatkaa Pratchettin Kiekkomaailma-kirjojen läpikahlaamista ja haluan myös lukea kaikki loput Tolkienin kirjat. Kiinnostavien kirjojen lista on loputon, joten ei varmasti ole pelkoa siitä, ettenkö löytäisi mielenkiintoista luettavaa tälle vuodelle. :)

Luetko mielummin kirjoja vai kuunteletko äänikirjoja? :)


Kommentit

  1. Hieno määrä! Mäkin oon saanu taas kiinni lukemisesta. Kirjasaldo tosin jäi viimevuodelta 12:een kirjaan, mutta sekin parempi kun 2019 vuoden 5. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan 12 kirjaakin hyvä saavutus ja iso nousu edellisvuoteen! :)

      Poista
  2. Listallasi oli monta mielenkiintoista kirjaa! Samoin myös tuttuja: olen kanssa tykännyt teinistä asti Pratchettin kirjoista. 🥰 Kuuntelen nykyään enemmän kuin luen paperisia kirjoja, mikä on tavallaan harmi. Tunnistan tuon, että kuunnellessa tekee aina jotakin ja silloin keskittyminen voi olla vähäisempää. Minulle äänikirjat ovatkin lähinnä viihdettä toimintaan, joka muuten voisi olla tylsää, kuten juuri lenkillä käyminen tai siivoaminen. 😅Minulla on käytössä Nextory ja siinä (kuten monessa muussakin äänikirjapalvelussa) on myös pelillistämistä. Sinnekin voi tehdä lukuhaasteita. Olen itse nyt parina vuotena yrittänyt tehdä Helmetin lukuhaastetta, mutta se on tainnut jäädä yleensä parista kirjasta uupumaan. Syy on yleensä ollut se, että en ole jaksanut pelata haatekirjoilla tetristä enää loppuvaiheessa, joten vaikka olisin lukenut tarpeeksi kirjoja, en ole sitten laittanut niitä haasteeseen. Tärkeintä on se, että olen saanut aktivoitua omaa lukuharrastustani. Se, saanko jonkun haasteen loppuun on sivuseikka. 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pratchetit kuuluu mun lemppareihin. <3 Mulla oli Bookbeat viime kevään ja nyt joulukuun, siellä oli hyvä valikoima ja sieltä tuli nuo listan äänikirjat kuunneltua. Musta just siivoaminen tai lenkkeily on mielenkiintoisempaa kun voi samalla kuunnella jotain tai jos esim ompelee tai askartelee. Toisaalta viime vuonna kuuntelin paljon vähemmän musiikkia, äänikirjat vähän syrjäytti Spotifyn käytön.. Jep samaa mieltä olen, että lukuhaasteilla saa hyvin lisättyä lukuinnostusta, ei se niin justiinsa vaikkei saakaan haastetta loppuun.

      Poista
  3. Vau miten monta kirjaa olet saanut luettua/kuunneltua. Mä en ole vuosiin saanut luettua yhtäkään kirjaa loppuun asti. Jotenkin en osaa keskittyä yhtään lukemiseen, tuntuu että ajatukset alkavat risteilemään ristiin rastiin ja lopulta huomaan että olen samat lauseet lukenut kymmeniä kertoja tajuamatta sanaakaan :`D Kirjahyllyssäkin on kymmenittäin kirjoja jotka odottaa sitä hetkeä jollon muka on tarpeeksi aikaa ja keskittymistä siihen lukemiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mä kans yllätyin tästä määrästä! :D Mulla oli kans monta vuotta vähän sama, en saanut luettua paljon ollenkaan kirjoja. Hassua sinällään, sillä olen aina tykännyt lukemisesta ja onhan se mukava tapa rentoutua hektisen elämän keskellä.

      Poista

Lähetä kommentti