Kuinka aikataulutan arkeani?

Palasin sunnuntaina Turkuun pitkältä pohjoisen reissulta, olipa ihana palata tänne kun koko Turku on aivan lumen peitossa! Toivottavasti tätä talvimaisemaa saa nauttia helmikuunkin ajan. Olen tehnyt koulujuttuja tammikuun alusta lähtien, mutta nyt Turkuun paluu merkitsi paluuta normaaliarkeen tai niin normaaliin kun se tässä poikkeustilanteessa on mahdollista. Yliopisto on kiinni kevääseen asti, joten kaikki kurssit ovat etänä eli päivät kuluvat siis kotona koneen ääressä istuen. Kotona on paljon niin sanottuja häiriötekijöitä, jotka saattavat estää tehokkaan opiskelun. Minä usein sorrun tekemään suursiivouksen, se on jännä miten yhtäkkiä kiinnostaakin jokin uunin putsaaminen kun pitäisi opiskella. :D Omalla kohdallani olen todennut, että tarkka aikatauluttaminen auttaa etäopiskelussa, muuten rupean siivoamaan tai katson "vielä yhden" jakson Netflixistä. Arjen suunnittelussa minulla on apuna kalenteri, vihko ja päivän aikataulu, jonka kirjotan irtopaperille. Minulla on iso pino tuollaisia vanhoista vihoista revittyjä sivuja. Niihin kirjoitan muistiinpanoja ja erilaisia aikatauluja. Tuo mustavalkoinen vihko toimii sekalaisena ideavihkona, mutta laitan sinne myös erilaisia to do-listoja ja muistiinpanoja. Vihkoon voisin myös kirjoittaa päivän aikataulun, mutta minusta on kivempi että aikataulu on irrallisella paperilla, niin sen voi kätevästi pitää tietokoneen vieressä koko päivän ajan tai kiinnittää työpöydän yläpuolella olevaan ilmoitustauluun. Vihkon sivuilla on sitten taas kiva pitää to do-listoja, ne eivät ole joka päivä käytössä, mutta selkeyttävät opiskelua, kun minulla on selkeästi ylhäällä mitä millekin kurssille pitää tehdä. Muuten helposti saattaa unohtua jokin raportti kurssin lopussa tekemättä, jos sitä ei kirjaa heti muistiin. Ja muutenkin arjen aikatauluttaminen on helpompaa, kun näkee yhdestä listasta kaikki mitä pitää tehdä nyt kevään aikana. Välillä olen tehnyt vain jonkinlaisen päivän to do-listan, missä on allekkain tyyliin "kirjoita 1 sivu esseetä", "lue luvut 2-3", mutta olen huomannut, että minulla sopii paremmin tuollainen tarkka aikataulutus eli kirjaan tunneittain päivän aikataulun. Näin aamut eivät venähdä ja muistan pitää kunnon tauot opiskelun välissä. Monesti stressaantuneena saatan paahtaa vaikka kuusi tuntia putkeen ilman mitään taukoja, mutta tarkan aikataulun kanssa muistan pitää tauot ja aivot saavat välillä levähtää. Loppujen lopuksi työskentely on paljon tehokkaampaa, kun muistaa tauot ja käy päivän aikaan salilla treenaamassa tai lenkillä. Tauot jaksottavat päivää mukavasti eikä illalla ole niin naatti olo.


Tärkeä apu arkeen on myös kalenteri. Pitää hehkuttaa tuota joululahjaksi saamaani Sita Salmisen kalenteria, se on aivan ihana! Kalenteri on tarpeeksi iso, että sinne mahtuu kirjoittamaan ja sivuja koristelemaan. Tykkään täyttää kalenteria ja tehdä sivuista kivannäköiset erivärisillä kynillä ja tarroilla. Kalenterin viikkonäkymässä on aina kätevästi vasemmassa reunassa to do-lista, se helpottaa viikon suunnittelua. Myös joka päivän kohdalla on niin sanottu huutomerkkikohta, mihin voi laittaa ylös jos päivän aikana on jotain tärkeää muistettavaa tai muuta. Viikkonäkymässä ei ole valmiiksi kellonaikoja, saa siis laittaa sellaiset ajat mitkä haluaa. Kirjoitan kalenteriin aina eri teemaiset asiat eri värillä, se auttaa hahmottamaan mitä viikko pitää sisällään ja värikäs sivu näyttää myös kivalta. Esimerkiksi työt merkkaan aina oranssilla, vapaa-aikajutut pinkillä, treenit vihreällä, ja jokaiselle kurssille on myös omat värinsä. Minulla on tapana merkata viikon treenit kalenteriin, niin ne tulee sitten tehtyä. Mieluusti treenaan aamulla, sillä se piristää mukavasti päivää, ja helposti hektinen päivä vaan hujahtaa ohi eikä illalla sitten olekaan enää aikaa treenata tai ei jaksa. Yleensä koristelen kalenterisivua enemmän ja laitan tarroja, mutta tällä viikolla tästä nyt tuli tällainen, en halunnut ruveta tätä koristelemaan enemmän vain sen takia, että se näyttäisi blogissa paremmalta. Tarrat piristävät kivasti sivuja, minulla on niitä aika paljon jäänyt jemmaan niistä ajoista kun tein bullet journaleita. Kirjakaupoissa on edelleen mielestäni suppea valikoima bujo-tarroja, olisi kiva jos niitä olisi enemmän. Tuon tarravihkon olen saanut lahjaksi ystävältä, se on ostettu sellaisesta söpöstä paperikaupasta Jyväskylästä nimeltä Harjun paperi. Suosittelen käymään jos Jyväskylään on asiaa, todella söpö pieni kauppa! Sieltä ostin kivoja vapaa päivä-tarroja kalenteria koristamaan.

Aikataulutatko sinä arkeasi tai työpäivääsi jotenkin? 



Kommentit

  1. Hyödyllisiä vinkkejä ja kalenteri on tosi kivan näköinen. 😄 Minä kanssa olen huomannut, että treenit ja lenkit kannattaa kirjata kalenteriin ekana, jottei ne jää tekemättä. Varsinkin ennen koronaa kalenteri täyttyi helposti tapahtumista ja muusta kaverien näkemisestä ja sitten kuntosalille ei jäänyt aikaa. Olen itsekin tehnyt tuota, että kirjaan kalenteriin aikoja työtehtäville, mutta sitten aika helposti myös siirtelen niitä uusiin kohtiin, jos jokin muu asia innostaakin enemmän. 😅Pitäisi olla hieman kurinalaisempi sen suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on kyllä superkiva kalenteri! Joo kyllä mäkin välillä muuttelen, mutta yleensä pysyn aika hyvin päivän suunnitelmassa. Varsinkin jos kännykän heittää jonneki huoneen toiseen nurkkaan niin ei tuu häiriötekijöitä. :D

      Poista
  2. Ihana postaus, tosi kivalta näyttää tuo kalenteri - olen sitä aiemminkin katsellut ja miettinyt, että ostaisinko. <3 Miulla pitää ehdottomasti olla viikkonäkymä, muuten ei tule käytettyä kalenteria. :D Saman tyylistä aikataulutusta täälläkin ja viime vuonna tilasin Zirpus Designilta sellaisia to do- muistilehtiöitä monta kappaletta, kun ne olivat kokonaan kotimaisia ja maksoivat ehkä 4,5e kappaleelta. :) Ne on tosi hyviä ja saa esim. työhön, omiin menoihin ja muihin asioihin liittyvät samalle sivulle erikseen, kun siinä on sellaisia erillisiä kohtia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on kyllä aivan ihana kalenteri, suosittelen! Ja tosi söpö tuo mintunvihreä väri. Tuollaiset to do-listat on kyllä kivoja, ajattelin itekkin semmoisia tilata kunhan saan nuo kaikki irtopaperit käytettyä työpöydän laatikosta. :D Sitten olen nähnyt myös semmosia A4n kokoisia viikkonäkymälehtiöitä, niihinkin olisi kätevä suunnitella viikkoa!

      Poista

Lähetä kommentti