Synkkiä leffa- ja sarjavinkkejä pimeisiin syysiltoihin

Listasin Netflixistä löytyviä sarjoja ja elokuvia, jotka sopivat teemoiltaan hyvin Halloweeniin. Ei näitä tarvitse pelkästään Halloweenina katsoa, vaan vaikka koko syksyn ajan pimenevien iltojen ratoksi. Osa näistä on vähän pelottavampia kuin osa. Loppuun listasin sarjoja, joita en ole katsonut, mutta ajattelin sopivan teemaan. Onko teillä jotain ehdotuksia, jotka sopisivat listaan?

Sarjat:

Unsolved Mysteries 

Sarjassa seurataan mystisiä rikostapauksia, joihin ei ole löytynyt ratkaisuja. Useimissa tapauksissa joku henkilö katoaa, hänen ruumiinsa löydetään myöhemmin, mutta jostain syystä tapausta ei ikinä saada ratkaistua. Jos sinua kiinnostaa vain ratkaistut true crime-tapaukset, tämä sarja ei ole sinulle. Minäkin pidän enemmän ratkaistuista tapauksista, mutta toisaalta nämä tapaukset ovat mielenkiintoisia ja jättävät tilaa kaikenlaiselle spekulaatiolle. Vaikka kyseessä on jenkkisarja, ei se ole tyypilliseen jenkkityyliin vedetty mitenkään överiksi mielestäni, vaan tarinankerronta on rakennettu mielenkiintoisesti. Ohjelmassa haastatellaan uhrin läheisiä ja juttua tutkineita poliiseja, mikä tekee sarjasta vielä mielenkiintoisemman ja samalla traagisemman.

Luna Nera

Nuorelle Adella selviää, että hän omaa yliluonnollisia kykyjä, kun hän näkee synkän ennenäyn auttaessaan parantaja isoäitiään erään naisen synnytyksessä. Sekä Adaa ja isoäitiä syytetään noituudesta ja käynnistyy häikäilemätön noitavaino. Ade pakenee erään noitajoukon turvaan, mutta ehtii noitavainon lomassa rakastuakin, olisihan se tarina tylsä ilman jotain teiniromantiikkaa. :D Kolme asiaa sai minut katsomaan tämän sarjan: italian kieli, noidat ja sarjan sijoittuminen 1600-luvulle. Historiaan sijoittuvat sarjat ovat yhtiä lemppareitani. Juoni ei ole Luna Nerassa mikään päätähuimaava, mutta sarja on toteutettu hienosti ja kiva kuunnella italiaa. <3

Kuva Netflixistä


The Alienist

Rikossarja sijoittuu 1800-luvun lopun New Yorkiin, joten sarjaa voisi katsoa ihan vaan pelkästään kauniiden pukujen ja historiallisen miljöön takia. Rikospsykologi Laszlo Kreizler määrätään tutkimaan raakoja poikaprostituoitujen murhia. Apunaan hänellä on kuvittaja John Schuyler Moore ja poliisilaitoksen sihteeri Sara Howard. Todella mielenkiintoinen, jännittävä ja mukaansatempaava sarja. Sarjassa tutkittavat rikokset ovat brutaaleja ja sarja muutenkin käsittelee hyvin synkkiä aiheita. Mielenkiintoisen sarjasta tekee myös se, että päähenkilöt eivät ole poliiseja.

Frankenstein Chronicles

Tässä toinen pukudraama! Sarja sijoittuu 1800-luvun Lontooseen, missä poliisi John Marlott tutkii outoja murhatapauksia. Näyttää siltä, että joku hullu tiedemies yrittää luoda Frankensteinin hirviötä. Frankenstein Chronicles on Alienistin tapaan lyhyt sarja, joten molemmat katsoo läpi nopsaan. Tykkäsin sarjasta todella paljon, voisin katsoa tällaisia 1800-luvulle sijoittuvia sarjoja, vaikka juoni ei olisikaan kummoinen. Onneksi sarjan juoni kuitenkin on tosi mielenkiintoinen. Suurin kysymys herää: jääkö päänäyttelijä Sean Bean henkiin? :D You'll never know.

Ratched

Sarjan päähenkilö on hoitaja Mildred Ratched, joka on jo aikaisemmin tuttu kirjasta ja sen elokuvaversioista Yksi lensi yli käenpesän. Ratched hakeutuu töihin Lucian mielisairaalaan, jonne tuodaan potilaaksi kohuttu murhaaja Edmund Tolleson. Ratchedillä ei ole niin sanotusti puhtaita jauhoja pussissaan, ja sarjan aikana hänen synkkä menneisyytensä paljastuu. Sarja sijoittuu 1940-luvun lopulle, joten luvassa on kauniita pukuja ja kampauksia. Sarja luo karun kuvan tuon ajan mielenterveyspalveluista. Potilaille muun muassa suoritetaan lobotomioita ja esimerkiksi homoseksuaalisuutta yritään "parantaa" laittamalla potilas vuorotellen polttavan kuumaan ja jääkylmään veteen. Kaiken kaikkiaan sarja on hyvin tehty, miljöö tuntuu autenttiselta ja juonessa on odottamattomia käänteitä.

Kuva The Observer

Marianne

Kauhukirjailija Emma Larsimon kirjoittaa kauhusarjansa viimeisen teoksen. Vanhan ystävän outo vierailu saa hänet palaamaan kotipaikkakunnalleen, mistä hän lähti 15 vuotta sitten. Nuorena Emma näki painajaisia, joissa esiintyi Marianne-niminen noita. Nämä unet inspiroivat Emman kirjoittamaan kirjansa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Marianne onkin totta. Tämä oli minulle ehkä vähän liiankin pelottava sarja, en suosittele katsomaan illalla ennen nukkumaanmenoa, jos olet herkkä. Minä katsoin vain päiväsaikaan niin ei tuntunut niin pahalta ja tietty silmät laitoin kiinni jos meno meni liian pelottavaksi. :D Kiva katsoa välillä jotain muuta kuin englanninkielisiä sarjoja, en muista aiemmin katsoneeni ranskankielistä kauhua.

Santa Clarita Diet

Joel ja Sheila ovat kiinteistövälittäjäpariskunta. Sheilalle tapahtuu jotain, ja hän alkaa himoita ihmislihaa. Perhe yrittää elää normaalia elämää tämän "pienen" salaisuuden kanssa. Tämä sarja varmaan luokiteltaisiin kauhukomediaksi, aika leppoinen sarja vaikka päähenkilö syö ihmisiä. Mielestäni tämä oli viihdyttävää katsottavaa, vaikka välillä menikin meno aika veriseksi.

Kuva Medium.com
Haunting of the Hill House

Tämä on toinen vähän pelottavampi sarja, välillä piti laittaa silmät kiinni. :D Sarja poukoilee menneisyydessä ja tulevaisuudessa. Perheen aikuiseksi kasvaneet lapset käyvät läpi lapsuudessa tapahtuneita traumaattisia tapahtumia. Jälleen kerran, kuten kauhujutuissa, perhe asettuu asumaan isoon, pelottavaan taloon, ja sitten ihmetellään, miksi tapahtuu kummia. Tästä on myös julkaistu toinen sarja, The Haunting of Bly Manor, sitä en ole katsonut. Kaverini kuitenkin sanoivat, että se ei ole niin hyvä tai pelottava kuin tämä Hill House.

The Order

Päähenkilö Jack pääsee opiskelemaan Belgraven yliopistoon ja hakeutuu mukaan mystisen salaseuran toimintaan kostaakseen äitinsä kuoleman. Tämä on vähän hömpämpi sarja, mutta jos salaseurat ja yliluonnolliset asiat kiinnostavat, tämä sarja voi kiinnostaa ja onhan se välillä kiva katsoa vähän kevyempää sarjaa. Huumoria ja teinirakkauttakin löytyy. Yleensä teinisarjat eivät minua kauheasti kiinnosta, mutta tämä oli ihan viihdyttävää katsottavaa.

Kuva Netflixin sivuilta

Elokuvat :

- Corpse Bride

- Hotel Transylvania

- Päätön ratsumies

- Ghostbusters

- Sinister

- Noitapiiri 

Näistä listan leffoista ainoastaan Sinister on kauhuelokuva. Yleensä kauhuleffoissa juoni on vähän niin ja näin ja loppuratkaisu on aina jotenkin hätiköity. Mielestäni tässä oli mielenkiintoinen ja karmiva juoni, ja leffa pysyi mielenkiintoisena loppuun asti. Hauskoja elokuvia edustavat Ghostbusters ja Hotel Transylvania. Corpse Bride ja Päätön ratsumies ovat Tim Burtonin klassikkoja. Noitapiiri on myös varmaan jonkin sortin klassikko. Katsoin sen joskus lapsena ja se tuntui tosi pelottavalta, nyt aikuisena katsottuna ei ollutkaan niin pelottava, mutta ihan viihdyttävä elokuva. Kai sitä pidetään vähän semmoisena must see-elokuvana kaikille alternative-ihmisille.

Tässä vielä sarjoja ja elokuvia, joita en ole ehtinyt vielä katsomaan, mutta ovat katselulistallani. Oletteko nähneet näitä?

-Curon

-Glitch

-The Devil All the Time

-Kalmo

-Hereditary

Kommentit