Hyvinvointini peruspilarit

Lomareissulta palattuaan sitä aina huomaa, miten loma tulikin tarpeeseen. Arjen ollessa hektinen ei aina muista kiinnittää omaan hyvinvointiin tarpeeksi huomiota, ja usein lomalla tekee pitkästä aikaa asioita, joista tulee todella hyvä fiilis ja sitten miettii, että miksi ei näitä tee useammin, jos se kerta saa aikaan niin hyvän fiiliksen. Miksi arjessa on vaikeaa panostaa kunnolla omaan hyvinvointiin? En tietenkään väitä, että kaikkien lomat ja arjet menevät näin, mutta itseni kohdalla se usein on näin. Paahdan usein ihan sata lasissa arkena enkä muista aina tarpeeksi pitää huolta omasta jaksamisestani ja hyvinvoinnistani hellittämällä tahtia ja tekemällä asioita, joista tulen hyvälle mielelle ja jotka ovat tärkeitä niin henkiselle kuin fyysiselle hyvinvoinnilleni. Ihme kyllä, minulla ei koskaan ole ollut burnoutia ja toivottavasti ei koskaan tulekaan. Onneksi olen viimeisimpinä vuosina vähän oppinut helittämään ja olen esimerkiksi hyväksynyt sen, että on ookoo saada kursseista keskivertoarvosanoja ja on ookoo kieltäytyä tarjotusta työvuorosta ja jäädä kotiin viettämään vapaapäivää. On ookoo katsoa Netflixiä koko päivän, jos se tuntuu siltä, mitä silloin tarvitsee ja haluaa tehdä. On ookoo rankan salitreenin sijaan jäädä peiton alle makoilemaan tai tehdä salin sijaan rauhallinen joogaharjoitus, jos tuntuu siltä, ettei salitreeni sinä päivänä huvita tai että kroppa on väsynyt. Vielä on lisää parannettavaa, mutta suunta on hyvä. Haluaisin vielä oppia eroon jatkuvasta multitaskaamisesta, se voi olla välillä aika kuormittavaa ja olisi hyvä oppia keskittymään yhteen asiaan kerrallaan. Keskittymistä olen harjoitellut paljon. Tämän takia minun pitää ihan erikseen korostaa joogan ja meditaation merkitystä omassa hyvinvoinnissani. Ne ovat varmasti iso syy siihen, miksi olen oppinut ottamaan iisimmin ja kuuntelemaan kehoani. Meditaatio on auttanut ymmärtämään ajatuksiani ja ajatusmallejani sekä opettanut minua vain olemaan. Jooga on saanut minut ymmärtämään, ettei liikunta ole suorittamista eikä sen tarvitse aina olla rääkkitreeniä ollakseen jotenkin "tehokasta" ja järkevää. Jooga on myös opettanut minua kuuntelemaan paremmin kehoani ja olemaan paremmin kehossani läsnä. Se on myös auttanut keskittymään. Joogasta tulee aina tosi hyvä fiilis ja sen avulla voi haastaa itseään.
 


 
Joogan ja meditaation lisäksi, mistä oma hyvinvointini sitten koostuu? Tätä on hyvä pohtia, jotta muistaa arjessa raivata aikaa asioille, jotka tukevat omaa hyvinvointia. Tietysti varmaan kaikkien hyvinvointi perustuu ravinnolle, liikunnalle, levolle ja sosiaaliselle elämälle, mutta ei se tarkoita, että kaikki muistaisivat pitää huolen näistä seikoista. Minulta ainakin stressaantuneena jää helposti jokin ateria syömättä tai nukun levottomasti tai skippaan kaiken liikunnan siltä päivältä, sillä ei ehdi. Nämä tuntuu kyllä olotilassa, sillä sitten kun asiat ovat kohdallaan on olo paljon parempi. Kun muistan syödä säännöllisesti (ja hyvää ruokaa!), panostan hyvään unenlaatuun jättämällä illalla koulujutut ja ruudut pois ja liikun säännöllisesti niin kyllä se arjen pyörittäminen tuntuu mieluisemmalta ja yleinen olotila on parempi.  Kavereita näen kyllä usein eli sosiaalinen puoli on yleensä balanssissa, tietenkin nyt korona-aikaan kavereiden näkeminen ei ole jokapäiväistä kuten normaalisti. Mielestäni tällaisten isompien palikoiden lisäksi hyvinvointini koostuu pienemmistä jutuista esimerkiksi arjen pienistä jutuista iloitseminen. Minusta on piristävää aloittaa aamu rauhallisesti ja tehdä jotain hyvää aamupalaa. Plussaa, jos viitsin tehdä aamupalasta kivannäköisen. Minusta on ihanaa kävellä äänettömässä metsässä, hengittää raikasta ilmaa ja haistella metsän tuoksua. Minusta on kiva jutella ystävän tai perheenjäsenen kanssa puhelimessa tai käydä arkena vaikka kahvilla kaverin kanssa. Minusta on kiva soittaa pianoani vaikka vain hetken keskellä kiireistä arkipäivää, pianonkoskettimien tuntu sormien alla saa minut aina hyvälle tuulelle. Minusta on ihanaa neuloa jotain, on niin rentouttavaa kun kädet luovat jotain uutta. Tällaiset pieniltä tuntuvat asiat ovat tärkeitä. Kun muistaa tehdä asioita, joista nauttii tai joista tulee hyvälle tuulelle, on oman hyvinvoinnin palaset varmasti paremmin paikoillaan. Ja tietenkin edellä mainittujen perusasioiden huoltapitäminen on tärkeää, mutta pitää myös muistaa olla stressaamatta, jos jäikin ateria välistä tai uni ei meinaa illalla tulla. Kukaan meistä ei ole täydellinen eikä täydellisyyteen kannata pyrkiä. Mielestäni hyvinvoinnissa todella tärkeää on myös armollisuus itseään kohtaan.

Ollaan siis kaikki itsellemme ja toisillemme armollisia ja muistetaan pitää omasta hyvinvoinnista huolta! :)



 

Kommentit

  1. Tärkeä postaus! Arjessa niin helposti unohtuu se oma hyvinvointi, sitä helposti itse ainakin keskittyy muiden tarpeiden täyttämiseen ja omat tarpret jäävät liian usein täysin huomioimatta. Etenkin omalla kohdallani olen huomannut sen että en osaa olla tarpeeksi itsekäs. Poden helposti huonoa omaatuntoa jos otan aikaa vain itselleni, päässä pyörii hölmö ajatus siitä, että muka kuormittaisin muita liikaa tällä. Tästä täytyisi oppia pääsemään irti. Omasta hyvinvoinnista kiinni pitäminen kun auttaa yleisestikin koko perhettä, jaksaa olla parempi kanssaeläjä joka luo hyvää ilmapiiriä.

    Miten oot aloittanut nuo joogat ja meditoinnit? Onko jotain hyviä startti videoita/sivustoja mistä lähteä liikkeelle? Näin ummikkona monesti tälläiset kiinnostaa mutta olen todella huono kahlaamaan eri sivustoja ja etsiä niitä hyviä aloitus juttuja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep niinhän se on, kyllä se oma hyvinvointi vaikuttaa niin vahvasti kanssaeläjiin. Jos tuntuu tosi hektiseltä niin kannattaa vaikka kalenteriin merkkailla jotain omaa aikaa, muuten se saattaa helposti unohtua.

      Meditoinnin aloitin Insight Timer-nimisellä sovelluksella, se on ilmainen tai ainakin silloin oli. Sitten siirryin Headspace-sovelluksen pariin ja sen parissa olen edelleen. Headspace on maksullinen, mutta suosittelen ottamaan sovelluksen vaikka vaan kahdeksi viikoksi ilmaiskokeiluun. Headspacessa on erilaisia meditaatiokursseja, ja aloittelijoille superhyvä on Basics-kurssi, sitä suosittelen jos haluaa tutusta meditaatioon!

      Joogatunneille kannattaa alottelijan mennä paikan päälle aluksi, niin ohjaaja pysyy korjaamaan kaikki virheasennot. Toki joogaa voi ensin kokeilla kotoa käsin, esimerkiksi Youtubesta löytyy Yoga with Adrienne ja esimerkiksi suomalainen Yogaia-sivusto tarjoaa monipuolisesti erilaisia joogatunteja ja muita. Jossain vaiheessa on hyvä käydä ihan fyysisellä tunnilla niin saa asennot korjattua ohjaajan kanssa. Minä käytän nyt DailyYoga-sovellusta puhelimella, sain vuoden jäsenyyden 20 eurolla, heillä oli viime joululoman jälkeen tällaine tarjous. Sovelluksesta löytyy erilaisia joogakursseja, esimerkiksi nyt teen kurssia, mikä keskittyy alaselän kivun lievittämiseen ja ehkäisemiseen.

      Suosittelen sekä meditaation ja joogan kanssa olemaan kärsivällinen ja antamaan niille aikaa, ennen kuin päättää ovatko nämä omia juttuja vai ei. Aluksi voi olla ensin todella hankalaa keskittyä ja sitä voi ajatella, että hitsi kun on surkea, mutta totuus on että kaikki painii samojen juttujen kanssa. Aina riippuu päivästä, millainen keskittyminen itsellä on. Aika pian sitä sitten huomaa edistyvänsä ja oppivansa tuntemaan omaa kroppaansa. Monesti sitä ei esim aina huomaa, että kropassa on jokin jännitystila päällä, mutta joogatessa ja meditoidessa oppii keskittymään pelkästään omaan kroppaansa ja löytämään jännityskohdat. :)

      Poista
  2. Samaistun tosi paljon! Minulla jää juuri liikunta helposti pois, jos on kiireen tuntua elämässä. Olen yrittänyt ratkaista sitä sillä, että laitoin liikunta-ajat ensimmäisenä kalenteriin. Multitaskaus on paha! Samoin se, jos omat rentoutumistaktiikat on aina jotain todellisuuspakoa. Ei siis ole mitään vikaa Netflixissä tms, sarjojen tai leffojen katsominen on ihanaa, mutta jos se on ainoa keino pysähtyä ja rentoutua, se tarkoittaa, ettei ikinä pysähdy rentoutumaan omassa kropassa ja mielessä. Olen nyt yrittänyt ottaa käyttöön mindfulnessjuttuja, lyhyitä meditaatioita tai rentoutumisia. Valitettavasti vielä on vaikeaa keskittyä yli 4 minuutiksi. 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mäkin laitan liikunnat kalenteriin, sitten ne yleensä toteutuukin, kun tarkoituksella antaa aikaa niille. Jep, hyvä olisi välillä rentoutua ja kuulostella omaa kroppaa. Siitä se lähtee! Mä oon aika adhd, mutta olen nyt pystynyt tekemään 10 minuutin meditaatioita, ennen ei olisi ollut puhettakaan, joten kiva että tässä on jotenkin edistytty. :)

      Poista
    2. 10 minuuttia on paljon! Ehkä mullakin sitten on toivoa. 😄

      Poista

Lähetä kommentti