Parhaat vegaaniset reseptit

Minulta toivottiin joskus lemppari reseptejäni, ja vihdoin sain tehtyä tämän postauksen! Toivottavasti näistä ruuista saa jotain ideoita ja toivottavasti tämä valoittaa sekasyöjille sitä, että mitä ihmettä vegaanit syö. Vegaanisella ruokavaliolla ei välttämättä tarvitse luopua ruuista, mistä on tykännyt sekasyöjänä, sillä aika monesta reseptistä voi tehdä vegaanisen version. Näissäkin resepteissä on paljon sellaisia, mitkä ovat vegaanisia versioita arkiruuista. Suosittelen testaamaan näitä! Onpahan sitten jokin resepti plakkarissa jos pamahtaa joku nälkäinen vegaani kylään. :D Ja ehkä näistä löytyy sellaisia ruokia, mitkä jäisi itsellekin jonkinlaisiksi vakkariresepteiksi.

Ensimmäisenä esittelen yhden lemppari aamupalani, jota teen erilaisilla variaatioilla. Tätä syön varsinkin kuumilla keleillä tai jos alkaa perinteinen aamupuuro tökkiä tai pakastin pursuaa pakastettuja banaaneja. Tummentuneet banaanit kannattaa aina pakastaa! Ne voi laittaa smoothieeseen tai tähän niin sanottuun banaanijäätelöön eli nice creamiin. Perusohje mitä itse yleensä käytän on kaksi pakastettua banaania & marjoja tai muuta pakastettua hedelmää, ruokalusikallinen maapähkinävoita ja loraus kasvimaitoa. Maapähkinävoin voi jättää pois, mutta tykkään laittaa sitä, koska olen maapähkinävoiaddikti ja koska se tekee banaanijätskistä täyttävämpää. Tässä kuvassa näkyvässä annoksessa on kaksi pakastettua banaania, puolikas pussillinen Pirkan pakastemangokuutioita, noin ruokalusikallinen maapähkinävoita ja loraus kauramaitoa. Kaikki vaan blenderissä sekaisin ja päälle rippottelin kookoshiutaleita. Niin hyvää! <3

Toinen ihana aamupalaresepti on nämä proteiinipitoiset letut/pannarit. Näissä ei ole vehnäjauhoja tai sokeria, vaan muun muassa kikhernejauhoja ja banaania. Ohje on Elina Innasen kirjasta Vegaanin keittiössä. Löysin ohjeen ainakin täältä. Pitäisi hankkia tuo kirja itselleni, siellä on paljon kivoja reseptejä! Olen tehnyt paljon ruokia tänä syksynä siitä kirjasta, lainasin sen kirjastosta. Lettujen päälle laitan yleensä (yllätys yllätys) maapähkinävoita ja myös marjoja. Kuvan annoksessa olen laittanut lettujen päälle määpähkinövoita, lakkoja, kookoshiutaleita ja kaakaonibsejä. Myös vaahterasiirappi tai agavesiirappi sopii hyvin.

Tässä ihan superhelppo ja edullinen arkiruoka! Reseptin nimi on maailman paras linssikeitto ja sitä se kyllä on, en ole ikinä syönyt näin hyvää linssikeittoa. Teen tätä tosi usein, varsinkin sään kylmetessä tekee mieli lämmintä, mausteista keittoa. Kylkeen sitten paahdettua ruisleipää, nam. Ohje löytyy täältä.

Lasagnea ei tule super usein tehtyä, sillä se on niin työläs, mutta se on yksi lemppareistani. Tätä on kiva kokkailla viikonloppuna kun on aikaa. Kaverin kanssa tehtiin pari viikkoa sitten, kokkailtiin ihan pitkän kaavan mukaan, lasagnen lisäksi tehtiin myös porkkanakakkua. Kunnon lasagnen valmistamiseen menee aikaa, sillä itse tehdään sekä tomaattikastike että valkokastike. Vaivan arvoista se kyllä on, sillä tällainen kunnon lasagne on superhyvää! Minulla on kaksi lempparireseptiä, toinen löytyy Vegaaniliiton sivuilta ja toinen Viimeistä murua myöten-blogista.

Tämä seuraava ruoka on kategoriassa ei-niin-kauniit-mutta-hyvät-arkiruuat. :D Eli nakkikastike! Teen yleensä sen kaveriksi perunamuussia. Superhelppo ruoka ja niin hyvää. Vegaanisia nakkeja on nykyään aika iso valikoima, jokainen on vähän eri makuinen, joten en osaa suositella jotain tiettyä. Minä tykkään kaikista, mutta moni vegaaninen nakki jakaa mielipiteitä. Bon soyan nakit ovat ainakin maultaan aika mietoja. Nakkikastikkeen resepti löytyy Chocochilin blogista.

Tofun kokkaaminen voi olla aiheeseen perehtymättömälle haastavaa. Helsingin Sanomien jutussa jaettiin vinkkejä, miten tofusta saa maukkaan. Teen aika yleensä tällaista curryn tapaista, minulla ei ole tähän mitään tiettyä reseptiä, mutta pohjana on aina kookosmaito ja jokin currytahna, sitten jotain vihanneksia ja proteiinia. Tässä kuvan ruuassa on kookosmaitoa, punaista currytahnaa, maustamatonta tofua, wokkivihanneksia ja vihreitä papuja. Curryn syön yleensä jasmiini- tai basmatiriisin kanssa. Ensin kuumennan pannulla kookosmaidon ja currytahnan, siihen yleensä lisään pakastevihannekset ja tofun ja annan tekeytyä jonkin aikaa. Jos tofusta haluaa rapsakan sen voi paistaa ensin pannulla erikseen, minä yleensä lisään sen vaan suoraan ruokaan, mutta aina käärin tofun ensiksi leivinliinaan ja annan olla jonkin painon alla, jotta tofusta lähtee ylimääräinen neste. Currytahna antaa tosi hyvää makua ruokaan ja tämä ruoka on vielä parempaa seuraavana päivänä valmistamisesta!

Viimeisenä ehkä hieman vieras ruoka suomalaisille, nimittäin italialaiset gnocchit. Gnocchit ovat perunasta tehtyjä palleroita, jotka keitetään kiehuvassa vedessä ja syödään kastikkeen kanssa. Hyvin varustetuista ruokakaupoista näitä löytyy valmiina, ei tarvitse muuta tehdä kuin keittää sen aikaa että pyörykät nousevat veden pinnalle. Nämä kuvassa olevat gnocchit valmistin parin kaverin kanssa. Tämä on lasagnen tavoin työläämpi ruoka. Paljon ainesosia ei vaadita, mutta palleroiden pyörittämiseen ja keittämiseen menee aikaa. Gnoccheihin voi laittaa kananmunaa, mutta minä teen taikinan ihan vain keitetyistä perunoista, suolasta ja vehnäjauhoista. Ensin perunat muussataan, ja muussiin lisätään niin paljon vehnäjauhoja, että taikinasta pystyy pyörittelemään palleroita. Perinteisesti palleroihin laitetaan haarukalla viillot, mutta se ei ole pakollista. Gnocchien tekemisessä kannattaa olla kaveri mukana, sillä palleroita kannattaa alkaa heti keittämään sitä mukaa kun niitä pyöritellään valmiiksi, muuten pallerot vaan sulavat lautaselle. Gnocchit ovat valmiita, kun ne nousevat veden pinnalle, ne kannattaa napsia sieltä reikäkauhalla. Erilaisia gnocchi-reseptejä löytyy netistä, mutta tämä perus on mielestäni ihan paras. Minä tykkään syödä gnocchit ihan perus italialaisen tomaattikastikkeen kanssa, joka itse tehtynä on ihan superhyvää. Ainesosia on vähän ja kastikkeen annettaan tekeytyä liedellä pitkän tovin verran, siinä se salaisuus. Yleensä kastikkeeseen laitetaan valkosipulia, tomaattimurskaa, suolaa, oliiviöljyä ja basilikaa, ehkä vähän sokeria.

Tässä samalla voin antaa myös viinisuosituksen: tuo Zensa on tosi hyvää! :D



Kommentit

  1. Ah, laitoin heti kolme näistä resepteistä kauppalistaani! Kiitos vinkeistä :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti