DIY pitkät raidalliset villasukat

Kerrankin sain valmiiksi villasukat itselleni! Teen vuosittain varmaan miljoona paria sukkia muille. Teen aina joululahjaksi, ja myös välillä tutut teetättävät minulla lahjaksi tai itselle sukkia. Neulon myös muitakin kuin sukkia, mutta sukat on varmaan yleisin neulomani asia. Nyt kun sain nämä valmiiksi, aloittelin palmikkokuvioisia villahousuja kummitytölle, sitten minulla on myös jonossa yhdet tilaussukat perhetuttavalle. Sen lisäksi ajattelin neuloa kaikkea kivaa joululahjaksi lähimmäisille. Yhdet vähän vaativammat joululahjasukat sain onneksi jo kesällä valmiiksi. Neulon aina kun katson telkkaria, sillä olen sen verran levoton sielu, etten osaa olla paikallaan tekemättä mitään. Sen lisäksi neulominen on todella rentouttavaa puuhaa, mutta en jaksaisi tehdä sitä tekemättä samalla jotain muuta, eli yleensä telkkarin katsomista tai lukemista tai vaikkapa äänikirjan tai podcastin kuuntelemista.


Näin kesällä nämä langat jossain ruokakaupassa, ja nappasin ne mukaani. Heti oli mielessä visio musta-violettiraidallisista pitkistä sukista. Violetti ja musta ovat lempparivärejäni ja tykkään todella paljon raidoista. Halusin sukkiini paksut raidat. <3 Olen neulonut niin paljon sukkia, että osaan tehdä niitä ilman ohjeita, mutta tällaisiin pitkiin sukkiin katsoin jostain Novitan ohjeesta mallia siihen, paljonko pohkeesta alaspäin mentäessä kannattaa kaventaa. Neulon aina tosi napakat ja mielummin vähän naftit sukat kuin liian löysät, sillä sukat löystyvät ja venyvät käytössä.


Se on jännä, että monille juuri sukan tekeminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta ja moni on luovuttanut neulomisen suhteen ala-asteella tehtyjen lapasten jälkeen. En nyt sano, että kaikkien pitäisi harrastaa neulomista, mutta monille on varmaan jäänyt turha kammo käsityötuntien jälkeen ja erityisesti villasukan ollessa kyseessä se kantapään neulominen tuntuu mahdottomalta. Minun mielestäni villasukat on paljon helpommat tai ainakin kivemmat tehdä kuin lapaset, vaikka kysehän on taas makuasiasta. Lapasessa joutuu säätämään peukalon tekemisen kanssa poimimalla silmukoita, villasukassa ei sellaista tarvitse tehdä ellei jotain ihmekantapäätä tee. Periaatteessa villasukkaa tehdessä neulotaan putkiloa, sitten tehdään kantapää, johon kuuluu kavennuksia ja silmukoiden poimimista, sitten neulotaan jalkaterä ja kavennetaan taas. Villasukassakin joutuu siis silmukoita poimimaan kuten lapasessakin, mutta lapasessa se on jotenkin sellaista pientä väkräämistä, että siihen menee hermo. Sormikkaat on vielä pahemmat, kun joka sormi pitää neuloa erikseen. Heh itse asiassa ajattelin neuloa jotkin kivat sormikkaat itselle talveksi, katsotaan miten käy hermojen kanssa. :D

Oletko neulonut villasukat tai jotain muuta? :)


Kommentit

  1. Ompa kivan mittaset! Ja tiukemmat on joo paremmat varsinkin pitkissä.

    Suurimman ongelman mulla tuo, etten jaksa laskea kerroksia. Sitten se työ vaan jää siihen tarkistusvaiheeseen ja unohtuu laatikkoon. :D Oon myös aika hidas, joten helpompaa vaan huikata sisaruksille tai äitille, jos tarttee sukat niin ne tulee muutamassa päivässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Näitä en anna kyllä kenellekään lainaksi, välillä äitille lainannut omia sukkia ja sillä kun on paria kokoo isompi jalka niin venytti mun sukat ihan löysiksi plääh. :D Ootko kokeillu merkata kerroksia esim paperilapulle? Mä teen välillä niin, varsinkin jos on tosi tumma lanka.

      Poista

Lähetä kommentti