Vinkkejä kielten opiskeluun!
Tämä on vähän random aihe tähän blogiin, mutta ajattelin kirjata tänne omia vinkkejäni kielten opiskeluun liittyen. Yliopistossa suoritin syventävät opinnot italiasta ja aineopinnot englannista, ja muutenkin olen aina tykännyt kielten opiskelemisesta. Minusta on kivaa osata puhua muutakin kuin englantia ja suomea. Vierasta kieltä opiskelemalla pääsee aina paremmin sisälle kulttuuriin, sillä kieli on aina hyvin kulttuurisidonnainen asia. Sen takia kielen kääntäminen voi olla välillä todella hankalaa, sillä jokin sana ei pakosti ihan noin vain käänny toiselle kielelle ja vaikka kääntyisikin, sanassa ei pakosti ole samanlaista tarkoitusta kuin käännetyssä kielessä. Tämän takia tykkään lukea alunperin englanniksi kirjoitetut kirjat englanniksi ja italiaksi kirjoitetut italiaksi, muiden kielien kanssa on pakko mennä suomella. Kokosin tähän omia vinkkejä kielten opiskeluun liittyen, toivottavasti näistä on hyötyä!
1. Harjoittele monipuolisesti kielitaidon eri osa-alueita.
Usein kielikursseilla sorrutaan pänttämään vain sanastoa ja kielioppia, mutta ei kunnolla harjoitella puhumista, kirjoittamista, lukemista ja kuuntelemista. Nämä neljä osa-aluetta ovat tärkeitä kielitaidon kannalta ja kaikkia niitä kannattaa harjoitella, jos tavoitteena on oppi kieltä monipuolisesti.
2. Altista itsesi kielelle.
Yleensä aloittaessa uuden kielen opiskelemisen on vielä hankalaa itse muodostaa mitään puhumalla tai kirjoittamalla, mutta tärkeää kielen oppimisen kannalta on niin sanotusti "altistaa" itsensä kielelle. Helpoiten tämä kävisi menemällä maahan, jossa kieltä puhutaan, mutta kyllä "altistumista" voi harrastaa Suomessakin. Esimerkiksi minä en pidä yllä englannin kielen taitoani pänttäämällä englantia kielioppikirjasta, vaan englanti on iso osa jokapäiväistä elämääni eli esimerkiksi katsomalla englannin kielisiä sarjoja, lukemalla englanniksi kirjoja ja kuuntelemalla englanniksi podcasteja ylläpidän kielitaitoani altistamalla itseni kielelle. Vieraan kielen opintojen alkuvaiheessa voi tuntua tosi hankalalta kuulla kieltä, jota ei kauheasti ymmärrä, mutta siinä pitääkin olla kärsivällinen. Pikku hiljaa kielestä alkaa erottaa erilaisia rakenteita ja sanoja eikä se ole enää vain jatkuvaa virtaa erilaisia äänteitä. Tärkeää on, että jaksaa kuunnella, pikku hiljaa ymmärtää enemmän ja enemmän.
3. Käytä kieltä rohkeasti!
Kieltä ei opi pelkästään sanastoa ja kielioppia opiskelemalla, vaan parhaiten kieltä oppii käyttämällä sitä eli puhumalla ja kirjoittamalla. Monet pelkäävät vieraan kielen puhumista, koska eivät halua tehdä virheitä. Virheet kuuluvat elämään, pääasia on, että pystyy kommunikoimaan ja virheitä tekemällä oppii. Puhumista kannattaa harjoitella natiivien kanssa, silloin usein oppii myös esimerkiksi puhekielisiä ilmauksia, monet kielen opetusmateriaalit usein keskittyvät vain kirjakielen opettamiseen. Nykyään natiivipuhujien kanssa on helppo kommunikoida vaikkapa internetin välityksellä, mutta kannattaa ottaa selvää, onko asuinkaupungissasi mahdollisuutta päästä kommunikoimaan ihan kasvotusten. Esimerkiksi täällä Turussa yliopistolla järjestettiin ennen koronaa joka viikottaisia kieli-iltoja, ensimmäisenä yliopistovuonna kävin italian kieli-illoissa, joissa oli paljon natiiveja paikalla. Monet kansallisopistot järjestävät myös erilaisia puhekursseja ja myös erilaiset kielitandemit (kaksi eri kielen puhujaa kohtaavat ja opettavat toisilleen omaa kieltään) ovat hyvä tapa oppia puhumaan vierasta kieltä!
4. Ota vastaan ja pyydä palautetta.
Kaikki eivät pidä siitä, että omaa puhetta korjataan, mutta jos haluaa oppia vierasta kieltä, kannattaa olla avoin palautteelle, koska sen ansiosta kehittyy. Itse ei aina huomaa, jos esimerkiksi lausuu aina jonkin sanan väärin tai käyttää väärää verbimuotoa tai muuta. Harva korjaa toisen puhetta sen takia, että olisi ilkeä. Palautteen saaminen kannattaa nähdä positiivisena asiana eikä ajatella tyyliin "hitto kun olen huono, koska teen virheitä" tai ottaa palautetta jonain henkilökohtaisena loukkauksena. Minä näen asian samanlaisena kuin esimerkiksi tilanteen, jossa olen julkisella paikalla ja minulla on meikit levinneet tai ruokatahra suun pielessä eikä kukaan kaveri sano minulle siitä vaan antavat minun kuljeksia ympäriinsä sen näköisenä. Sama juttu kielivirheiden kanssa: oletan, että jos teen koko ajan jonkinlaisen virheen kielen kanssa, minua opastetaan puhumaan oikein. Itse ainakin olen pyytänyt italialaisia kavereita korjaamaan puhettani, jos virheitä tulee ja usein kyselen heiltä, jos olen epävarma, miten jokin rakenne tai vaikkapa verbimuoto menee.
5. Tee kielen opiskelusta kiva osa vapaa-aikaa.
Harva varmaan vapaa-ajalla tarttuu innoissaan kielioppikirjaan tai vastaavaan, mutta kielen oppiminen voi olla jotain ihan muuta. Kannattaa valita itselle kivoin tapa, silloin ainakin sitä tekee säännöllisemmin kuin jotain vähemmän innostavaa. Jos tykkäät esimerkiksi kuunnella podcasteja tai katsoa Youtubea, etsi kanava, jossa puhutaan opiskelemaasi kieltä. Jos pidät lukemisesta, kannattaa lukea kirjaa vieraalla kielellä, yleensä kirjastoista löytyy ihan hyvä kokoelma erikielistä kirjallisuutta. Vieraskielisten leffojen ja sarjojen katsominen on hyvä tapa altistaa itseään kielelle ja yleensä niitä löytyy suoratoistopalveluista, mutta myös kirjastoista.
6. Mene maahan, missä kieltä puhutaan.
Tämä on huono näin koronan aikaan, mutta niin sanotussa normaalitilanteessa hyvä vinkki. Parhaiten kieltä oppii menemällä kohdemaahan ja oppimalla kieltä siellä. Silloin altistuu koko ajan tälle vieraalle kielelle ja luultavasti pääsee käyttämäänkin sitä ja muutenkin pääsee syvemmin tutustumaan kyseiseen kulttuuriin.
7. Lue ääneen.
8. Hyödynnä erilaisia kielisovelluksia!
Sovelluksia on olemassa joka lähtöön ja niitä kannattaa hyödyntää kielten opiskelussa. Esimerkiksi japania opiskellessa käytin erilaisia sovelluksia apuna opiskellessani japanilaisia kirjoitusmerkkejä. Duolingoa olen joskus käyttänyt, mutta siitä en erityisemmin välittänyt. Erityisesti haluan hehkuttaa Quizletia, sen avulla oppii näppärästi sanastoa. Quizletiin pystyy itse kokoamaan erilaisia sanastoja ja niitä voi opiskella erilaisten pelien avulla. Olen usein pelannut Quizletia bussimatkoilla tai esimerkiksi luentojen välissä.
Oletko sinä opiskelemassa jotain vierasta kieltä tai haluaisitko aloittaa jonkin kielen opiskelun? :)
Loistavia vinkkejä! Käytän itse Duolingoa tällä hetkellä, vaikka se onkin opetusmetodeiltaan vähän vanhahtava iänikuisine käännöstehtävineen ja siinä jankataan samoja asioita turhan pitkään. Ajattelin kuitenkin, että se olisi matalan kynnyksen sovellus aktivoida unohtunutta kielitaitoa. 😊 Tuosta 2. kohdasta voisin todeta sen, että itsensä altistaminen uudelle kielelle voi olla alkuun mukavampaa esimerkiksi koko perheen elokuvilla tai muilla kulttuurintuotteilla, joissa on (lapsille) tarkoitettua selkeää kieltä. Tai ainakin minulla on tunne, että kun olen katsonut ranskalaisia nykyelokuvia, minulle tulee lähinnä paha mieli, kun en tajua näyttelijöiden puhumasta slangista mitään. 😂😅
VastaaPoistaSori mä vastasin tähän jo aiemmin, mutta näköjään kommentti ei sitten menny julkaisuun! :'D Juu onhan se kivempi ja varmasti motivoivampi altistaa eka itsensä vähän yksinkertaisemmalle kielelle! Mä kans sillo Italiaan muuttaessani luin ja selailin lastenkirjoja ja katoin lasten ohjelmia, niissä oli tosi helppoa kieltä. Italialaisten puhe tuntui ihan puurolta aluksi, mutta pikkuhiljaa siitä aloin erottamaan sanoja ja fraaseja. :)
Poista