Pan's Labyrinth: elokuva vai kirja?
Vuonna 2006 ensi-iltansa saanut Pan's Labyrinth on ehdottomasti yksi lempielokuvistani. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Guillermo del Toro. Elokuva sijoittuu Espanjaan, vuoteen 1944, jolloin äärioikeistolainen diktaattori Franco oli hallitsijana ja vastarintaliikkeen sissit yrittivät taistella sotilasdiktatuuria vastaan. Tarinan päähenkilö on nuori Ofelia, jonka leskeksi jäänyt äiti on mennyt naimisiin julman kapteeni Vidalin kanssa. Raskaana oleva äiti ja Ofelia kuljetetaan Vidalin tukikohtaan, hylättyn myllyyn, josta käsin tämä yrittää kukistaa metsässä lymyävät kapinallisjoukot. Ofelia löytää tukikohdan läheltä labyrintin ja sieltä salaperäisen faunin, joka kertoo Ofelian olevan oikeasti maanalaisen valtakunnan kadonnut prinsessa. Ofelia pääsee takaisin valtakuntaansa, jos hän suorittaa faunin antamat kolme tehtävää.
Elokuva on surullinen ja väkivaltainen, mutta samalla jotenkin äärettömän kaunis. Tunnelmaan on panostettu ja synkkä fantasiamainen visuaalisuus on elokuvan parhaimpia asioita. Jokainen yksityskohta tuntuu tarkasti mietityltä. Elokuvassa yhdistellään mielestäni fantasiaa ja todellisuutta onnistuneesti ja katsojalle jää avoimeksi, oliko kyseessä Ofelian mielikuvituksen tuotos ja keino paeta julmaa todellisuutta vai oliko fantasiamaailma oikeasti totta. Molemmista annetaan vihjeitä, joten totuus jäänee katsojan päätettäväksi. Mielenkiintoista elokuvassa on se, että kohdatuista kammottavista hirviöistä huolimatta elokuvan pahin hirviö on kapteeni Vidal. Toki ei mikään uusi näkökulma, mutta tähän elokuvaan hyvin istuva. Iso plussa elokuvassa oli espanjankieli ainaisen englannin sijaan. Mielestäni del Toron espanjankieliset elokuvat muutenkin ovat hänen englanninkielisiä elokuviaan parempia, suosittelen tutustumaan niihin.
Jos et ole vielä katsonut Pan's Labyrinthia, niin suosittelen isosti tutustumaan! En löytänyt sitä mistään suoratoistopalvelusta, mutta ainakin YouTubesta sen voi vuokrata parin euron hinnalla. Jos olet herkkä, suosittelen varaamaan viereen nenäliinoja, itse ainakin pillitän aina tätä katsoessani. :D
Yleensähän ensin tulee kirja ja sitten elokuva, mutta Pan's Labyrinthin tapauksessa kävikin toisin päin. Kirja on itseasiassa julkaistu vasta vuonna 2019. Guillermo del Toro on kirjoittanut sen yhdessä kirjailija Cornelia Funken kanssa. Yleensä tällaiset elokuvan pohjalta kirjoitetut kirjat eivät ole kummoisia ja tuntuvat vähän pakotetuilta, mutta tästä kirjasta pidin paljon. Vaikka kirjan juonen tiesi jo, oli sitä miellyttävää lukea, sillä teksti oli kauniisti kirjoitettu ja kuvitukset toivat kivan lisän tarinaan. Kirja tuki elokuvaa ja muodostaa sen kanssa kokonaisuuden, sillä kirjassa avataan seikkoja, jotka jäivät elokuvassa mysteeriksi. Kirjassa esimerkiksi kerrotaan, kuka rakensi labyrintin ja miksi, miten kammottavan Pale Manin tarina on saanut alkunsa ja miksi kapteeni Vidalin tukikohtana ollut vanha mylly hyllättiin alunperin. Minusta näiden seikkojen avaaminen kirjan muodossa on hyvä idea, sillä elokuvassa asioiden jättäminen auki teki elokuvasta mielenkiintoisen mystisen. Kirja on jaettu osiin, ja jokaisen osan alussa on lyhyt satu, joka avaa jotain tarinan tapahtumapaikaa tai hahmoa enemmän.
Koska elokuva on julkaistu ensimmäiseksi, suosittelen sen katsomista ja jos sen jälkeen haluaa syventää tarinaa entisestään, kannattaa tarttua tähän kirjaan. :)
Onko Pan's Labyrinth sinulle tuttu?
Pan's Labyrinth -elokuva löytyykin dvd:nä omista kokoelmista, mutta ei ole piiiiitkään aikaan tullut sitä katsottua. Kirjasta en sen sijaan tiennyt, joten kiitos vinkistä! Rakastan kirjoja, joissa on myös jonkinlaista kuvitusta, sillä se ruokkii mielikuvitusta ihan omalla tavallaan. Täytyykin kurkata jos tämä löytyisi kirjastosta, tällä hetkellä ei ole mitään erityistä lukulistalla :)
VastaaPoistaPitäisi kyllä itsekin hommata leffa dvd:nä, tykkään omistaa lempparileffat, koska aina niitä ei ole suoratoistopalveluissa tarjolla. Törmäsin ihan vahingossa tuohon kirjaan kirjastossa, kiva löytö. :)
Poista