Voiko luovuutta pakottaa?

Olen tässä viime aikoina pohdiskellut, miksi blogin päivittäminen tuntuu niin hankalalta. Hassua, sillä kyse ei olisi siitä, ettenkö pitäisi blogin tekemisestä. Päinvastoin, se on mukavaa luovaa tekemistä ja tykkään valokuvaamisesta, editoimisesta ja kirjoittamisesta. Silti blogin säännöllinen päivittäminen tuntuu välillä ihan ylivoimaiselta ja siirrän päivittämistä koko ajan. Toki tämä kotona jatkuvasti oleminen ja pimeys hankaloittavat ja välillä jätän päivittämättä, koska ottamani kuvat ovat mielestäni liian huonolaatuisia. Sama tekemättä jättäminen käy muidenkin luovien harrastuksieni kanssa, enkä ymmärrä miksi. Tiedän, että kun teen jotain luovaa, siitä tulee mulle hyvä fiilis ja sen lisäksi saan ilmaista itseäni. Silti välillä hautaudun vain peiton alle katsomaan Netflixiä, vaikka se luova juttu olisi sillä hetkellä omalle mielelle parempi valinta. Varmasti toki tämä jatkuva pimeys vaikuttaa luovuuteenkin ja yleiseen jaksamattomuuteen. Sen takia mietinkin, että pitäisikö luovat hetket ihan vaan aikatauluttaa kalenteriin? Tiedän, että blogin kanssa se ainakin auttaisi, sillä viime lokakuussa kun pidin kuukauden ajan blogikalenteria, olin postaukset suunnittelut jo etukäteen ja suunnitelman takia pysyin aikataulussa ja blogia tuli tehtyä joka päivä. Eikä se tuntunut pakkopullalta, vaan oli mukavaa tehdä erilaisia postauksia ja niihin liittyviä diy-juttuja ja kuvaamisia. Pianonsoiton kanssa myös pyrin jokapäiväiseen harjoitteluun ja vaikka aina ei olisi soittofiilis, soittaminen tuntuu aina mukavalta, kun siihen lopulta ryhtyy.


Tämä idea aikatauluttamisesta saikin minut pohtimaan, että voiko luovuutta pakottaa? Usein kuulee puhuttavan sellaisista luovista purkauksista ja että luovuudelle pitää antaa aikaa, kyllä se sieltä tulee. Ehkä tämä käsitys on peräisin 1800-luvun taiteen nerokultista ja käsityksestä taiteilijasta luojana, joka inspiraation iskiessä luo taidetta taukoamatta ja maanisesti. Mutta entä jos sitä inspiraatiota ei tulekaan? Kannattaako sitä vain jäädä odottamaan? Ehkäpä onkin niin, että luovuudelle täytyy antaa pieni tuuppaus? Toki nämä ovat varmasti yksilöllisiä asioita, ja jokainen toteuttaa omaa luovuutaan itselle sopivalla tavalla. Minä ainakin huomaan, että tarvitsen välillä jonkinlaista tsemppaamista tai pakottamista itseltäni. Toki tämä on todella kausittaista ja varmasti talvisin luovuus on enemmän kiven alla kuin esimerkiksi keväisin ja kesäisin, kun valosta ei ole pulaa. Sitten siinä on myös se ristiriita, että kannattaako luovuuden toteuttamisesta ottaa stressiä. Välillä tekee hyvää ihan vaan katsoa sitä Netflixiä tai tehdä jotain muuta, mihin ei kauheasti tarvita aivotoimintaa, esimerkiksi Insta Reelsien tuijottaminen. :D Minulla välillä iskee kauheat omantunnon tuskat siitä, että jaahas taas katsoin tunnin jotain koiravideoita, olisikohan sekin aika pitänyt käyttää jotenkin fiksummin, esimerkiksi piirtämällä tai soittamalla. Ehkäpä tässä pitäisi löytää jonkinlainen kultainen keskitie. Pitäisikö vain myöntää itselle, että aina ei vaan jaksa tehdä luovia asioita? Toisaalta, jos pienen itsepakottamisen jälkeen tarttuu siihen kameraan tai vaikkapa soittimeen, niin eikö se ole sitten hyvä asia, koska siitä luovasta toiminnasta tulee itselle hyvä fiilis?

Tänäänkin meinasin uppoutua illalla sohvalle Netflixin pariin, mutta sitten päätinkin, että nope nyt päivitän Youtuben ja blogin. Meikkasin samalla kahvia juoden ja noitapodcastia kuunnellen. Oli tosi kivaa. Otin kuvia ja muokkasin ne koneella ja rupesin kirjoittamaan tekstiä. Onpa ollut mukavaa kirjoittaa pitkästä aikaa! Kuvia ottaessa minulla ei ollut hajuakaan, mitä kirjoittaisin blogitekstiksi. Teksti vaan alkoi muovautua kun aloin kirjoittamaan. Nyt on kiva fiilis. :)


Kommentit

  1. Ihania kuvia ja tosi hyvää pohdintaa! Mun mielestä välillä pieni itsensä patistaminen on tarpeen sen sijaan, että jäisi löllymään, että "milloinkohan tulisi se inspiraatio". 😄 Joskus ahdistus ja jaksamishaasteet voi tietty olla tosi pahat ja silloin just tuo, että osaa antaa itselleen aikaa toipua ja olla, on tosi tärkeetä. Musta kanssa näin talven keskellä on haastavampaa jaksaa, ja varmaan pitäisi muuttaa jonnekin eteläiseen Eurooppaan, jotta kaamoksesta ei tulisi tällaisia haasteita. 😅😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Joo, oon samaa mieltä, ei pitäis vaan jäähä oottamaan sitä inspiraatiota, siihen vois mennä kauankin. Jonkinlainen balanssi pitäisi löytää, että tekis niitä luovia juttuja, joista tulee hyvä mieli, mutta on myös itselleen armollinen ja ei potisi huonoa omatuntoa Netflixin tuijottelusta. Ehkä pitäis ostaa sellanen kirkasvalo lamppu, auttaiskohan se kaamoksen keskellä! :D

      Poista
  2. Hyvää pohdintaa ja kauniin dramaattisia kuvia! Itse painiskelen ihan samojen asioiden kanssa lähes päivittäin. Joskus, tai aika monestikin, tuo toimii itselläkin että sysää vain itsensä tekemään, vaikkei huvittaisi. Ihmisaivot ovat siitä jännät, että ne tuppaavat priorisoimaan nopean ja helpon "palkinnon", ja sen takia kaikenmaailman videot ja sovellukset ovat niin koukuttavia ja paikoin passivoivia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Jep ja onhan se telkkarin tai puhelimen tuijottaminen niin helppo vaihtoehto varsinkin, jos on tosi uupunut ja kaipaa sellaista aivojen nollausta. Ja ehkä pitää miettiä, milloin on itelle paras aika tehä luovia juttuja, sekään ei oo kiva että alkaa illasta jotain värkkäämään ja sitten huomaa että kello on kaks yöllä ja aamulla aikanen herätys. :D Sitten se luova harrastus tuo vaan väsymystä.

      Poista
  3. Ite oon huomannu aina lokakuussa että kyllä se tasanen luovan toiminnan pakottaminen auttaa siihen motivaatioon ja inspiraatioon. Tosin mun lokakuut on senverta rankkoja, että usein tulee tauko sen jälkeen, mutta luoviin juttuihin palaaminen ja inspiraation löytäminen on helpompaa. Eli varmasti parhaan lopputuloksen saisi, jos sitä ajoittaisi tasaisemmin, eikä vetäisi kertarykäyksellä itseään melkein hulluuden rajalle. :D
    Välillä ne päätä tyhjentävät hetket, esim videon tuijottamisetkin, ovat kuitenkin tarpeen, eikä niistä kannata itseään soimata! Ja eikös eläinvideoiden katsomisen sanottu laskevan stressiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ja ehkä sitä luovaa harrastusta on helpompi jatkaa, kun ei tule superpitkiä taukoja. Mulla esim piirtämisen kanssa on käynyt niin, että en ole sitä pariin vuoteen tehnyt, joten tuntuu vaikealta taas aloittaa. Joo totta, sellaiset kunnon inspiraatiopuuskat voi olla uuvuttavia, siinä menee yöunetkin helposti. :D Jep, samaa mieltä, välillä on tarpeen ihan vaan nollata aivoja. :)

      Poista
  4. Mielenkiintoista pohdintaa! Mie kans joudun välillä patistamaan itseäni tekemään ja harrastamaan, joskus luovuus on poissa. Paras blogin kannalta on se, että kirjoittaa joka päivä edes vähän, niin sellainen kirjoitus- flow pysyy yllä. <3 Tämä ei toki toimi esim. Instagramin kanssa, jotenkin itsellä on noussut kynnys sinne päivittämiseen, kun aina pitäisi olla muka jotain ekstra- mielenkiintoista juttua tai just parista kolmesta aiheesta mitkä kiinnostaa yleisöä eniten. En tiedä, jotenkin se kilpailu ja se, että pitäisi aina olla jotain super tärkeää kerrottavaa laskee motivaatiota päivittää mitään. :D Mut joo, tähän kyl liittyy muitakin ajatuksia paljon. Blogissa on ihana, kun riittää tilaa kertoa, pohtia ja myös se arkisuus kiinnostaa taustalla. Eikä kaikki odota aina über hienoja juttuja matkustamisesta ja muusta spessusta, vaan riittää et on sellainen kun on ja kertoo arjestaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep tuo säännöllisyys on kyllä itsellekin tärkeää, sillä pitkän tauon jälkeen kynnys aloittamiselle kasvaa. Joo Instagram on kyllä aika raskas paikka välillä. :D Mua ärsyttää kun pitäisi jokaisen somekanavan keskittyä vain siihen tiettyyn aiheeseen, ite tykkään enemmän monipuolisesta sisällöstä. Ja just sitä tavallista arkea on kiva nähdä! :)

      Poista

Lähetä kommentti