Kurpitsapiirakka ja Halloween-aiheiset donitsit

Eilen pidin pienimuotoiset Halloween-teemaiset illanistujaiset luonani muutaman kaverin kanssa. Oli todella mukava ilta! Syötiin paljon ja pelattiin Cards Against Humanityä ja purettiin koulustressiä valittamalla. :D Kaikki toivat mukanaan jotain syötävää ja minä olin leiponut kurpitsapiirakkaa ja donitseja. Hieman kyllä yliarvioin leipomusten määrän, nyt on jääkaapissa monta rasiaa ylijäämädonitseja ja piirakkaa. :D Oli ihanaa pitää tällainen pikkuiltama ja oli tosi kivaa päästä leipomaan pitkästä aikaa ihan kunnolla. Leipoisin useamminkin, mutta kivempi leipoa kun on enemmän syöjiä paikalla. En ollut koskaan aiemmin tehnyt kurpitsapiirakkaa, sovelsin itse Vegaanihaasteen sivuilta löytyvän gluteenittoman kurpitsapiirakkaohjeen pohjalta. Piirakan tarjoilin kauravispin kera. Hyvää tuli ja maku oli kivan syksyinen!

Vegaaninen kurpitsapiirakka

Pohja:

- 6 dl vehnäjauhoja

-2 rkl sokeria (voi lisätä enemmänkin)

- 1 dl mikrossa sulatettua Keijua (sininen 70%)

- reilu 1 dl kasvimaitoa (käytin soijamaitoa, sen verran että taikinasta tuli käsissä pyöriteltävää)

(-kanelia)


Täyte:

- noin 7,5 dl (myski)kurpitsasosetta

- 3/4 dl vaahterasiirappia

- 3/4 dl kookossokeria

- 2 tl vaniljasokeria

- vajaa 2,5 dl Alpro Go On-soijarahkaa

- vajaa 4 rkl perunajauhoja

- 3 tl ceyloninkanelia (tämä on miedomaa kuin ns kaupan normaali kaneli)

- 1-2 tl inkiväärijauhetta

- 2 tl kaardemummaa


Paahda myskikurpitsa uunissa ja anna jäähtyä. Öljyä 28 cm halkaisijan piirakkavuoka. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään, lisää Keiju/öljy. Lisää kasvimaito pienissä erissä, kunnes taikinaa on helppo muotoilla palloksi. Taputtele taikina tasaisesti piirakkavuokaan, reunoille asti. Valmista sitten täyte. Kaavi kurpitsan sisus kulhoon ja soseuta perunanuijalla tai lusikalla. Täytteen voi myös tehdä tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Sekoita yhteen täytteen ainekset. Kannattaa maistella, onko täyte sinun mielestäsi hyvä vai pitääkö lisätä jotain. Jos käytät sitä kaupan ns normaalia kanelia niin sen kanssa kannattaa olla varovaisempi, se on tujumpaa. Täytteen ollessa valmis kaada se vuokaan ja paista piirakkaa 200 asteessa noin 50 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. Monet suosittelevat tekemään kurpitsapiirakan jo edellisenä päivänä niin piirakka ehtii jääkaapissa makustua. Minä en ehtinyt, mutta tuli siitä maukas näinkin saman päivän aikana tehtynä.


Olin pitkään jo haaveillut donitsien tekemisestä, mutta minua ei innostanut kiehuvan rasvan kanssa leikkiminen, joten tilasin donitsipellin. Sen kanssa oli niin helppo tehdä donitseja, suosittelen! Nämä mustat vegaaniset donitsit leivoin Vispiläkauppaa-blogin ohjeella, se löytyy täältä. Raastetun sitruunankuoren sijaan käytin sitruuna-aromia, sitä oli minulla kaapissa jäljellä jostain toisesta leipomuksesta. Nämä mustat ovat siis sitruunalla maustetut salmiakki-lakritsidonitsit, taikinassa on turkinpippurirouhetta ja kuorrutteessa lakritsikastiketta. Niin hyviä! Salmiakki-sitruuna on yksi lemppari comboistani. <3 Mustien donitsien kaveriksi halusin tehdä donitseja myös oranssilla kuorrutteella, mikäs sen parempi väriyhdistelmä näin Halloweenina. Näihin oransseihin donitseihin laitoin kuorutteeseen tomusokerin ja veden sekaan oranssia geeliväriä. Sen voisi varmaan myös tehdä sekoittamalla keltaista ja punaista elintarvikeväriä keskenään, mutta ruokakaupoissa myytävät punaiset elintarvikevärit eivät ole yleensä vegaanisia, esimerkiksi Dr.Oetkerin. En ollut aiemmin kokeillut geeliväriä, se on elintarvikeväriä paksumpaa ja mielestäni sitä oli helpompi annostella. Ja tosi kivan väriset tuli näistä donitseista! Taikinan tein muuten samalla ohjeella kuin nuo mustatkin, mutta turkinpippurirouheen korvasin 100 gramman paketilla appelsiininkuoripaloja ja kuorrutteeseen lisäsin hieman sitruuna-aromia. Donitseista tuli ihanan meheviä. <3



Kommentit

  1. Ihanan näköisiä herkkuja, ja turkinpippuri-sitruunadonitsit kuulostaa törkeän hyviltä! 😍 En ollut koskaan kuullutkaan geeliväreistä, mistä sellaisia saa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo näistä tuli tosi hyviä! Ja jäi niin paljon tähteeks, että oon koko viikon saanu näitä syyä. :D Mä ostin geelivärin ihan cittarista, löyty siitä elintarvikevärien vierestä leivontaosastolta. :)

      Poista

Lähetä kommentti