Kirja-arvostelu: Noitakirja ja Varjojen voima

Luin Kupariketun ja Heikki Saureen Noitakirjan lähes heti, kun se ilmestyi kauppoihin viime vuonna. Sattumalta Bookbeatia selaillessani törmäsin siellä Meri Mortin kirjaan Varjojen voima. Kirjan kansi herätti heti mielenkiinnon. Tämän kirjan ilmestyminen oli minulta mennyt aivan ohi, mutta hyvä että Bookbeatista löytyi! Molemmat kirjat luettuani sain idean raapustella niistä jotain tänne bloginkin puolelle. Tuota Noitakirjaa ainakin tunnuttiin hypetettävän somessa, joten onko se sitten kaiken sen hypen arvoinen?

Minäkin odotin Noitakirjaa innolla, sillä noitateema kiinnostaa minua todella paljon. Silloin kuin kuulin tästä kirjan ilmestymisestä, ei Kuparikettu sanonut minulle henkilönä mitään, mutta sen jälkeen olen törmännyt hänen Youtube-kanavaansa. Tosi kiva kanava, kannattaa seurailla, jos noitajutut tai esimerkiksi meditaatio kiinnostaa! Mutta palataanpa takaisin Noitakirjan pariin. Kirja on jaettu kahteen osaan, jossa ensimmäinen käsittelee noitien historiaa ja toinen osa nykynoitia. Nykynoitaosiossa nykynoidat pääsevät itse ääneen ja kertovat omasta noituuden harjoittamisestaan, myös Kuparikettu. Veikkaan, että ensimmäinen osa on Saureen kirjoittama ja toinen Kupariketun, mutta en ole varma. Asia tuli mieleen siinä, miten ensimmäinen ja toinen osa eroavat toisistaan. Ensimmäinen osa kertoo kiinnostavasti noitien historiasta: noitavainoista, suomalaisista noidista ja muusta. Teksti selkeästi pohjataan lähteisiin. Toinen osa onkin sitten enemmän mutuilua ja tämä on seikka, jonka takia meinasin lopettaa kirjan lukemisen toisen osan alussa. Minua alkoi ihan ärsyttää lukea väittämiä, joita ei pönkitetty mitenkään ulkoisilla lähteillä. Esimerkiksi todetaan, että "suurin osa noidista on naisia". Ööh no mihin tämä tieto perustuu? Onko nykynoidista tehty jokin kaiken kattava tilasto? Jäin kaipaamaan toisesta osasta ensimmäisen osan akateemisempaa, lähteisiin pohjautuvaa otetta. Ärsyttävää lukea vain jonkun mutuilua "noidat ovat tällaisia ja tällaisia". Eikö tuollainen noitien tietynlainen kuvailu ole ristiriidassa sen asian kanssa, että jokainen saa toteuttaa noituuttaan omalla tavallaan? Miten silloin jokainen noita on "tällainen" ja "tällainen"? Kirjan olisi myös mielestäni kannattanut mainita kulttuurisesta omimisesta hieman enemmän. Hyvää tässä toisessa osassa oli suomalaisten nykynoitien kertomukset omasta noituudestaan, niitä oli mielenkiintoista lukea. Kaiken kaikkiaan Noitakirja oli pienoinen pettymys. Se olisi ollut parempi, jos historiaosio ja nykynoitaosio olisivat muodostaneet tiiviimmän kokonaisuuden keskenään ja mutuilut olisi poistettu. Toista osaa aloittaessani minusta tuntui, että aloin lukemaan eri kirjaa. Mahtavaa kuitenkin, että markkinoille on saatu tällainen noitakirja, joka tarjoaa uutta tietoa noitien historiasta ja nykynoituudesta heille, joille aihe ei ennestään ole kovin tuttu. Jos olet jo noitajuttuihin perehtynyt aiemmin, kirja ei välttämättä tarjoa kauheasti mitään uutta.

 

Sitten Varjojen voiman pariin. Näistä kahdesta kirjasta tämä oli suosikkini. Kirja esittelee kattavasti erilaisia rituaaleja ja omia suosikkejani olivat erilaiset tarot-tulkinnat ja kirjoitusharjoitukset. Otin ihan kasapäin kuvia kirjan sivuista, että voin toteuttaa näitä, ehkä pitäisi ihan suosiolla ostaa tämä kirja itselle. :D Sieltä voisi sitten etsiä apua esimerkiksi erilaisiin elämäntilanteisiin, ihmissuhteisiin tai tunnereaktioihin.
  Kirjassa on paljon asiaa ympättynä yhtien kansien väliin, joten se voi tuntua hieman sekavalta tai lukiessa tulee sellainen olo että huhhhh too much information. Sen takiakin tämä olisi kätevä olla omassa kirjahyllyssä, tarpeen mukaan kirjan voi napata ja lukea juuri sellaiset kappaaleet, jotka sillä hetkellä ovat ajankohtaisia tai tehdä jokin hetkeen sopiva rituaali. Kirja on jaoteltu erilaisten myyttisten naisten mukaan teemoihin, on esimerkiksi Baba Yaga, Kali ja Hekate. Jokainen näistä naisista kuvastavat jotain teemaa ja jokainen teema pitää sisällään tietoa tästä myyttien naisesta, hänen edustamistaan teemoista ja voimista sekä teemaan liittyviä harjoituksia tai rituaaleja. Jokaisen naisen kohdalta löytyy esimerkiksi vinkkejä, kuinka koota alttari jos haluat juuri tietyn myyttisen naisen edustamaa energiaa tai teemoja. Jokaisen naisen kohdalta löytyy myös tarot-tulkinta ja kirjoitusharjoitus. Esimerkiksi Baba Yagan tarot-tulkinnassa pyydetään viestejä esiäideiltä: vedetään kuusi korttia ja jokainen kortti vastaa tiettyyn kysymykseen. Ensimmäinen kysymys on, mihin kortin nostajan pitäisi keskittyä tässä syklissä. Toinen kortti kertoo, mikä estää häntä parantumasta ja kolmannessa pohditaan, mikä osa omasta varjosta haluaa nousta valoon. Neljäs kortti valottaa sitä, mikä auttaisi saattamaan keskeneräiset asiat päätökseen ja viides kortti kertoo, mikä tuo kysyjän lähemmäksi luontoa. Viimeinen kortti sisältää Baba Yagan viestin. Nämä erilaiset tarot-tulkinnat ovat hirmuisen mielenkiintoisia! Minä olen tottunut yleensä nostamaan yhden tai kolme korttia, kiva päästä kokeilemaan näitä kirjassa esitettyjä tulkintamalleja. Ne yhdistettynä kirjoitusharjoituksiin varmasti valottavat omia fiiliksiä ja tuntemuksia tarjoten omaan arkeen mukavasti mindfulnessia ja feminiinistä energiaa.

Varjojen voima on kattava paketti noituudesta ja samalla se on oman mielen ja kehon hoivakirja. Suosittelen tutustumaan! Iso plussa siitä, että kirja puhuu kulttuurisesta omimisesta, aina ei tätä aihetta nosteta esiin, vaikka syytä olisi. Minä luin tämän e-kirjana, mutta ihan oikeana kovakantisena kirjana tämä olisi parempi lukukokemus, sillä kirja on visuaalisesti todella kaunis ja harjoituksetkin pääsevät paremmin esille, kun ei tarvitse kännykän ruudusta tihrustaa.

Oletko sinä lukenut nämä kirjat tai jomman kumman? Pitä pidit? :)


Kommentit