Riimu uudelle vuodelle: Wyrd


Uusi vuosi vaihtui leppoisasti perheen kanssa lapsuudenkodissa Iisalmessa. Saunottiin ulkosaunassa, mietittiin edellistä vuotta ja tulevaa ja syötiin hyvin. Ja ihasteltiin ihanaa kuuta ja tähtiä! Raketteja ei ammuttu, se ei ole kuulunut meidän perinteisiin enää vuosikausiin. Perinteeksi sen sijaan on muodostunut riimun nostaminen uudelle vuodelle. Käytettiin tähän siskoni maalaamia kiviriimuja. Ennen riimun nostamista muistelin, minkä riimun olin nostanut edellisenä vuonna, ja olivatko riimun neuvomat asiat toteutuneet.

Nostin viime vuonna Kanon, joka kertoi minulle olevani uuden alun edessä. Totta siinä mielessä, että jätin väikkärin tauolle ja aloitin opehommat lukiossa. Kano myös kertoi, että minulla on tilaisuus tutustua uusiin ihmisiin ja aloittaa uusia merkittäviä ihmissuhteita. Tämäkin toteutui, sillä viime vuonna tutustuin useaan uuteen ihmiseen ja sain näin uusia kavereita. Kanon mukaan vuosi 2023 olisi elämässäni onnellinen ja iloinen kausi. Vaikka vuoteen mahtui iloisia asioita, mahtui sinne myös paljon raskaita asioita ja puolet vuodesta oli todella raskas. Joululoman aloitettua tuntui, että olen henkisesti ja fyysisesti aika lopussa. Tämän takia en pystynyt toteuttamaan Kanon neuvoa siitä, että minun kannattaisi kehittää luovaa puoltani esimerkiksi kirjoittamalla, maalaamalla tai musisoimalla. Olin niin uupunut, että luovat jutut jäivät hyvin vähälle. Se on harmi, koska koen aina akkujeni latautuvan luovia asioita puuhastellessa. Rakastan pianon soittamista ja yleensä soitan päivittäin, mutta nyt loppuvuosi kului niin, että tuskin koskinkaan pianoon. Nyt uutena vuotena lupasinkin itselleni, että tänä vuonna keskityn enemmän luoviin asioihin ja itseni kehittämiseen ja hoitamiseen. <3

Tälle vuodelle nostin Wyrd-riimun. Wyrd on siitä mielenkiintoinen, että se on täysin tyhjä riimu. Sen olemassaolosta ei ole historiallisia todisteita, mutta sen arvellaan olevan riimuista uusin ja joidenkin tutkijoiden mielestä se voisi olla kohtalottarien eli Nornien riimu.

Avainsanoja: tyhjyys, yksinäisyys, kohtalo, väistämätön, mahdollisuus, tuntematon, salaisuus, mysteeri

Tulkinta:

Wyrd kertoo sinulle, että juuri tässä hetkessä on kaikki. Menneille emme voi mitään, tulevaisuudesta emme vielä tiedä. Vain tämä hetki on todellinen. Se on samanaikaisesti täyttymys ja tyhjyys. Kaikki on mahdollista. Näyttämö on avoin. Sinä yksin päätät siitä, mihin suuntaan lähdet seuraavaksi kulkemaan. Kohtalosi on käsissäsi.

Wyrd kehottaa sinua pysähtymään hetkeksi ja hiljentämään vauhtia. Sinun on kohdattava itsesi ja lopetettava hetkeksi touhuaminen. Karsi menemisiäsi, keskity olennaisiin asioihin. Hiljenny ja opettele olemaan yksin. Yksinäisyys ja tyhjät hetket tuovat usein pelkoja, jotka olet siirtänyt pois tietoisuudestasi. Sinä itse päätät, kohtaatko pelkosi vai pakenetko jälleen kiireeseen ja puuhasteluun. Pelkojen kohtaaminen kannattaa, sillä yleensä ne häviävät samalla kun katsot niitä suoraan silmiin.

(avainsanat ja tulkinta otettu kirjasta Harri Paasio: Riimut - Viikinkien oraakkeli)

Wyrd tuntuu todella osuvalta tälle vuodelle. Pitäisi elää hetkessä eikä miettiä liikaa menneitä tai tulevaa. Minulla on rakastava puoliso, ihana koti ja koira ja työ, joka tuo taloudellista turvaa. Tässä on hyvä olla ja pikkuhiljaa pohtia, mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä. Toivon omakotitaloa ja apurahaa väitöskirjaan. Mutta saa nähdä, minne tie lopulta vie. 

Paahdan usein sata lasissa ja suoritan liikaa. Haalin itselleni kaikkea ylimääräistä ja täytän kalenterini ihan liiaksi. Tänä vuonna aion tehdä vähemmän kaikkea ylimääräistä ja keskittyä omaan hyvinvointiini. Vaikka se kaikki ylimääräinen on yleensä mukavaa tekemistä, se kuitenkin kuormittaa ja väsyttää. Kuormittavan työn vastapainoksi pitäisi muistaa levätä ja ladata akkuja, tehdä asioita jotka eivät uuvuta. 

Olen jo itse asiassa tällä joululomalla huomaamattani noudattanut Wyrdin ohjeita. Tämä joululoma on ollut ihana ja ainutlaatuinen siinä mielessä, että olen oikeasti vain levännyt. Hommasin joululahjat hyvissä ajoin (yleensä olen osan joululomasta kuluttanut paniikkineuloessa rästiin jääneitä joululahjoja... :'D) enkä ottanut mitään ylimääräistä kuormittavaa lomalle. Viime vuonna esimerkiksi kirjoitin väitöskirjaa 31.12. päivään asti, huoh. Nyt lomalla en ole stressannut enkä tehnyt mitään ylimääräistä. Olen opetellut vain olemaan. En ole multitaskannut, vain ollut. Nauttinut ulkoilusta, perheen kanssa olemisesta, joogaamisesta, lukemisesta ja saunomisesta. Olen jäänyt aamuisin peiton alle enkä pompannut heti ylös. Olen laiskotellut ihan urakalla.

Olo on levännyt ja seesteinen. Näillä fiiliksillä ja olotilalla uuteen vuoteen. <3


Kommentit