DIY pyykkietikka

Joululahjaksi tein muutaman pullollisen pyykkietikkaa. Tosi helppoa ja halpaa, joten suosittelen! Aikaisemmin ostin pyykkietikkaa valmiina, mutta otin selvää, miten se valmistetaan. Pyykietikkaa käytetään huuhteluaineen tavoin. En ole ikinä käyttänyt huuhteluainetta, mutta pyykkietikkaa laitan pestessäni petivaatteita ja urheiluvaatteita, sillä se raikastaa ja pehmentää pyykin ja raikastaa myös pesukoneen. Ja onhan pyykkietikka edullisempi ja luonnollisempi vaihtoehto kuin kaupan kemikaaleja pursuvat huuhteluaineet. Etikkapullon saa alle eurolla. Eteerinen öljy on kalliimpaa (noin 10e pullo), mutta se kestää ikuisuuden ja etikan tavoin on monikäyttöinen tuote. Toki etikkaa voi laittaa pyykin joukkoon ilman eteeristä öljyä, mutta eteerinen öljy tuo kivan lisän tuoksullaan.

Pyykkietikka:

-(lasi)pullo
-(väkiviina)etikkaa
-vettä
-eteeristä öljyä (käytin laventelia)

Pirkkaa myydään lasipullossa, mutta se ei ole väkiviinaetikkaa, vaan etikkaa, eli se on valmistettu etikkahaposta. Väkiviinaetikka on valmistettu ohrasta, mutta niitä en ole löytänyt lasipullossa.

En osaa antaa mitään tarkkoja määriä, mutta laitoin pulloon noin 1/5 vettä ja 4/5 etikkaa ja 20 tippaa laventeliöljyä, mutta vähemmänkin öljyä voi laittaa oman maun mukaan. Netistä löytyy ohjeita, joissa vesi kiehautetaan, minä laitoin kylmää vettä suoraan hanasta. Joissain ohjeissa ei ole lainkaan vettä. Minä tein niin, että laitoin pulloon ensin vettä, ja täytin loput etikalla, sitten tiputtelin pulloon eteerisen öljyn. Sitten suljin korkin ja heiluttelin pulloa edestakaisin, jotta eteerinen öljy sekoittuu. Aina ennen käyttöä kannattaa pulloa myös ravistella vähän. Lapsuudenkodista löysin ikivanhoja lasipulloja, ja laitoin pyykkietikat niihin. Tulostin ja liimasin etiketit pullon kylkiin. Tällä viikolla oma, netistä tilattu pyykkietikkani loppui, ja tein uutta samaan, tyhjentyneeseen pulloon.

Etikka ja eteeriset öljyt ovat ihan superkäteviä ja monikäyttöisiä siivouksessa! Etikalla pesen vessan ja laitan sitä lattianpesuveteen yhdessä eteerisen öljyn kanssa. Etikasta ja eteerisestä öljystä voi myös tehdä yleispuhdistusaineen helposti: 1:1 vettä ja etikkaa ja halutessa eteerisiä öljyjä. Näin siivoamisesta tulee paljon edullisempaa ja terveellisempää, kun ei tarvitse kemikaalihöyryjä hengitellä siivotessa. :)

Oletteko te kokeilleet pyykkietikkaa? Tai etikkaa siivouksessa? :)



Kommentit

  1. Hei, toihan on hyvä idea! Etikalla siivoaminen on kyllä tuttu konsepti, mutta pieni hajustaminen saataisi tehdä siitäkin hommasta hauskempaa. :) Pitääpä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo paljas etikka on aika kaamee, mutta esim toi laventeliöljy sopii mun mielestä kivasti sen kanssa, ja esim moppaamisen jälkeen koti tuoksuu laventelille :)

      Poista
  2. Pyykkietikka on ihan mun lempparia. Tulee ihanan raikkaan tuoksuista pyykkiä ja luonto ja pesukone kiittää. Muuten en oo etikkaa käyttänyt siivoamisessa, kun vähän mietityttää tieto siitä, että se ei kai sovi kaakeli- ja silikonisaumoille. Jos muuten lisää siivousvinkkejä kaipaa, niin musta ihan Martoilta löytyy paljon kivoja :) https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/siivous/isoaidin-siivousvinkit/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo pyykkietikka on kiva, ja nyt kun teen itse niin säästän paljon! Kiitos linkistä, kivoja ohjeita sieltä löytykin! :)

      Poista

Lähetä kommentti