Sunday, July 22, 2018

Minimalistinen vaatekaappi

Minua on aina kiehtonut ajatus lähteä parin kuukauden reissulle vain reppu mukanani. Olisi mahtavaa kokea sellainen irrottautuminen materialismista ja keskittyä johonkin muuhun kuin siihen pähkäilemiseen, että mitä hittoa laitan päälle tänään. Reissasin viikon Sloveniassa ja Kroatiassa, ja mukanani minulla oli vain reppu. Repun kanssa aion reissata tulevaisuudessakin, niin paljon helpompaa kun ei ole isoa laukkua raahattavana. 

Pakkasin myös vaihtoon mukaani suhteellisen vähän vaatteita. Olen aina ajatellut, että minusta ei kyllä minimalistia saa kirveelläkään, sillä minulla on ihan liikaa roinaa, josta en osaa luopua. Vaihtoon lähtiessä kuitenkin päätin, että otan mukaani vain yhden matkalaukun, sillä kokemuksesta voin sanoa, että yksin matkustaessa kaksi matkalaukkua plus käsimatkatavarat ei ole jees. Ja huoneeni täällä Firenzessä on tosi pieni, joten ei olisi ollut järkevää raahata tänne isoa kasaa tavaraa. Jännää, miten hyvin sitä pärjäsi vaatemäärällä, joka on varmaan kymmenes osa kotonani olevasta vaatemäärästä. En edes ole käyttänyt kaikkia vaatteita, jotka minulla on ollut täällä mukana!

Tässäpä vaatekaappini sisältö. Kuvasta puuttuu alusvaatteet, talvitakki, bikinit, kaksi toppia, kaulahuivi ja urheiluvaatteet. Urheiluvaatteita pakkasin kolme kappaletta (trikoot plus toppi), yhdet olisivat riittäneet. Ei kauheasti tullut täällä urheiltua. :D Kuten kuvasta näkyy, minulla on mukana neljä hametta, neljä mekkoa, kahdet shortsit, yhdet shortsihaalarit, kolme t-paitaa (joista yhtä käytän vain yöpaitana), villapaita, huppari, yksi pitkähihainen paita, ohut villatakki ja kevyt takki. Näistä en käyttänyt ollenkaan yhtä hametta ja yhtä mekkoa. Minulla oli mukana myös paksut, housumaiset legginsit joita käytin varmaan melkein joka päivä maaliskuussa ja huhtikuussa. Ne kuluivat ihan puhki, joten heitin ne jo roskikseen.


Rakastan kauniita vaatteita ja rakastan shoppailua, mutta toisaalta on myös kiva, kun ei tarvitse stressata vaatteitten kanssa. Vaihtoopiskeluni pienellä vaatevalikoimalla sujui hyvin, ikinä ei tarvinnut aamulla pähkäillä, että mitä ihmettä sitä laittaisikaan päälle, koska montaa vaihtoehtoa ei ollut. :D Oli kiva huomata, että vähemmälläkin materialla pärjää. En kuitenkaan usko, että aloitan minimalistisen elämäntavan Suomeen palattuani. Totta kai haluan kuluttaa vastuullisemmin, ostaa vaatteita jotka kestävät ja ovat eettisiä. Shoppailla kirppareilla ja lahjoittaa/myydä tarpeettomaksi jääneet vaatteet ja muut. Mutta en usko että pystyisin aina elämään näin pienellä vaatemäärällä. Vaikkakin on tullut huomattua, että yleensä päälle valikoituu aina ne samat lempparivaatteet, oli vaatevarasto sitten jättimäinen tai pieni. Minulla on kotonani ihan jäätävä kasa vaatteita, ja siitä kasasta en varmaan käytä kuin kahta kolmasosaa vaatteista tai vähemmänkin. Olisi niin jees jos saisi karsittua kaikki käyttämättömät vaatteet pois!


P.s. Aaargh Jostain syystä fontti on välillä isompaa ja välillä pienempää, en saanut korjattua asiaa..
English translation: Minimalistic wardrobe

It would be cool to travel couple of months with only a small packback, disengage myself from materialism for a while. I travelled in Slovenia and Croatia for a week with a packback, it was so easy! Easier than dragging a huge suitcase.

I took with me only one suitcase when I came to Florence. I was travelling alone, so bigger luggage would have been too difficult. And my room here in Florence is very small, so it would not have been very smart to take lots of things with me. I brought with me only 1/10 of my clothes and I didn't even use all of them here.

Here I have four skirts, four dresses, two shorts, a scarf, a jumpsuit, three t-shirts (one I used only as a night gown), sweater, hoodie, one shirt with long sleeves, a cardigan and a light jacket. Plus winterjacket, underwear, sportwear two tank tops and bikini. I had thick leggins that I used almost everyday in March and in April, but the were worn out so I threw them away. One skirt and one dress I didn't wear at all.

I love beautiful clothes and I love shopping, but it was nice that while living here I didn't have to worry about what I'm gonna wear. I was glad to notice that I can survive with a small amount of clothes. But I don't think I could be a proper minimalistic, I'm too attached to my things. :D Even though I always were the same clothes, and many of my clothes I never wear. I'd like to buy more ethically and with more responsibility, buy more clothes from fleamarkets instead of clothing stores. 8 comments:

 1. Mulla on ihan liikaa vaatteita, olisi tosiaan ihanaa kun oppisi vähemmällä tulemaan toimeen. Olen ollut vuosia hamsteri luonne ja välillä tuntuu että olo kotona alkaa muistuttaan jo telkkarien himohamstraajia -_-'
  Nyt on viimesimmän puolen vuoden aikana alkanut ahdistamaan tämä tavaran paljous ja minimalistinen elämäntyyli on alkanut houkuttamaan. Kun siivoaa näitä roinia joka päivä ja silti tuntuu että täällä vallitsee järjetön kaaos, ettei kehtaa edes ketään päästää kotiin kun hävettää niin paljon :( oonki miettiny monesti sitä et kun veis kaiken pihalle ja ottais kämppään vaan sen mitä todella tarvitsee ja loput heittäisi mäjelle :D kirpparilla koittanu myydä tarpeetonta tavaraa, mutta aina ei mee kaikki hyvin kaupan ja tuntuu että kotiin saa takasin raahata niitä samoja roinia säilöön seuraavaa kirppishommaa varten...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo mulla sama :D Aika vähällä tavaramäärällä sitä loppujen lopuksi selviää, suurin osa omaisuudestani on jossain kaappien perällä käyttämättömänä. Vielä kun uskaltaisi luopua kaikesta tarpeettomasta, mä aina aattelen, että entäs jos joskus käytänki jotain niin en kehtaa sitten luopua :D Mä en aina jaksa kirpparilla myydä, joten vien sitten vaa Uffin keräykseen, ei siitä rahaa saa mut ainaki pääsee tavarasta eroon :)

   Delete
 2. Ihanaa lukea tämmöistä välillä! Mulla on vähän sama tilanne. En voisi kuvitella lähteväni johonkin ylijärkeiltyyn kapselivaatekaappitouhuun, mutta on tullut huomattua että vähemmälläkin pärjää hyvin. Vaatteiden ekologisuus kaiken kaikkiaan on haastava aihe. Mulle isoin ohjenuora on se, että yritän ostaa vaan sellaisia vaatteita joiden käyttöön voin uskoa sitoutuvani pitkäksi ajaksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo vaikea löytää ekologista vaatetta.. Mun mielestä paras vaihtoehto on ostaa kirpparilta, kierrättäminen on aina järkevämpää kuin uuden luominen/kuluttaminen. Olen sentään oppinut nykyään olemaan tarkempi ja tiukempi vaatteita ostaessani, ennen ostin heräteostoksia paljon, nykyään mietin pitkään, tuleeko minun käytettyä ja aika usein jää vaate sitten ostamatta. Monesti ostopäätös tyssää vaatteen huonoon laatuun, ärsyttää ostaa kertakäyttövaatteita.

   Delete
 3. Ihailen niitä jotka pystyy elämään kapselivaatekaapilla. :) Itse en siihen paristakaan syystä kykene enkä oikeastaan edes halua. Haluaisin kyllä panostaa enemmän ekologisuuteen ja eettisyyteen, mutta se on hirveän hankalaa muuten kuin ostamalla harkiten ja suosimalla laatua ja pientuotantoa, joka sitten taas yleensä ei kohtaa mieltymyksiä ja lompakkoa yhdessä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo niinpä! Mä rakastan liikaa vaatteitani ja kenkiäni, mutta kaikkea muuta turhaa krääsää olen edellisen muuton myötä kierrättänyt aika onnistuneesti eteenpäin. Mutta varmasti reissatessa jatkan käsimatkatavaralinjalla, niin paljon helpompaa :)

   Delete
 4. Mukava oli lukea tätä postausta ja noinhan se menee, täälläkin on välillä pakko katsoa vähän sillä silmällä, että mitä vaatetta ei ole paljoa käyttänyt ja ottaa se käyttöön. :) Toki ylimääräiset, kokonaan käyttämättä jääneet on kierrätetty jo eteenpäin tavalla tai toisella. ^^

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulla on tosi vaikeaa luopua sellaisistakin vaatteista, joita en ole vuosiin käyttänyt :D Vaikka varmasti unohtaisin ne heti kun olisin ne eteenpäin kierrättänyt!

   Delete