Sunday, February 11, 2018

Formia

Talven keskellä on kiva muistella viime kesäistä Italian reissua. Hellettä ei ole ikävä, mutta kauniiseen Formiaan voisin mennä uudestaan! 

Elokuun Italian reissullani Rooman lisäksi vietin aikaa siis myös Formiassa, missä ystäväni asuu. Yövyin reissun ajan hänen luonaan. Formia on pieni kaupunki merenrannalla kahden tunnin junamatkan päässä Roomasta. Formiassa oli ihanan rauhallista verrattuna hektiseen Roomaan, mutta kauniiden rantojensa takia ihmisiä Formiassa on kesällä tuplamäärä talveen verrattuna. Formiassa voisin kuvitella viettäväni rentouttavan lomaviikon, se on niin kaunis paikka. <3 Kunhan vain vettä riittäisi! Etelä-Italiassa oli kesällä aikamoinen vesipula, joten rannat olivat aiemmin tyhjinä kuin yleensä, ihmiset kiirehtivät suihkuun ennen kuin veden tulo katkaistiin. Ystäväni sanoi, että vedet katkaistiin kuudelta illalla ja vettä saa seuraavan kerran vasta aamuyhdeksältä! Eli ystäväni ei voinut aamulla käydä suihkussa ennen töihin lähtöä. Ihan hullulta tuollainen tuntuu suomalaisesta, varsinkin kun pahimmat helteet olivat tuohon aikaan. Italiassa ei aina asiat toimi, tämän takia en usko pystyväni koskaan pysyvästi Italiassa asumaan. Tykkään siitä, että Suomessa ei ole niin kaoottista ja asiat toimii! Toisaalta, molemmissa maissa on omat plussansa ja miinuksensa. Onneksi ystäväni vesiongelma oli ratkaistu ennen kuin minä saavuin. Oli ihanaa käydä aamuisin suihkussa helleyön jälkeen! Aika huonosti tuli koko reissun aikana nukuttua helteen takia, hiki ihan valui kasvoja pitkin yölläkin. :D Minä en tosiaankaan ole mitään helteenpalvojatyyppiä, kaksikymmentä lämpöastetta riittää minulle, 40 astetta on jo painajainen!


Formiassakin on paljon nähtävää. Meidän oli tarkoitus käydä Ciceron haudalla, mutta se olikin suljettu. Kävimme Cicternone Romanossa, joka on maailman vanhin vesisäiliö. Se on paljon pienempi kuin Istanbulissa oleva (näkyy Inferno-elokuvassa), ja vähemmän kuuluisa. Yhden päivän vietimme rannalla, en kauhean kauan uskaltanut olla suoraan auringonpaahteessa, sillä tuollaisilla helteillä suomalainen palaa helposti. Varsinkin minä, en ole tottunut auringonottoon ollenkaan. 

Suosittelen Formiaa, sillä vaikka siellä kesäisin on ihmisiä enemmän kuin yleensä, ei se kuitenkaan ole mikään turistirysä niin kuin Rooma tai Venetsia. Kiva pieni kaupunki. :)

Cisternone Romano
English translation:

Now in the middle of winter is nice to recall my summer trip to Italy. I don't miss the heat, but Formia was an adorable place, there I could go again some day!

My summer trip to Italy didn't only include Rome, but I also visited Formia. My friend lives there, and I spent couple of nights at her home. Formia is a little city, it takes two hours by train from Rome to get there. Formia was so calm and nice change for a hectic Rome. Formia has beautiful beaches and that's why there's much more people there on summertime. Unfortunately there had been a huge problem with water, distribution of water was shut down every evening until morning. So people couldn't take shower during that time, and it was so hot then! I'm glad I was able to take a shower every evening and morning, my friend had water in her house. It was so hot, for me 40 degrees is unbearable. 

There are interesting sights in Formia. We were going to visit the Cicero's grave, but it was closed. We went then see the Cicternone Romano, which is the oldest cistern in the world. It's not as famous as the one in Istanbul or not as big. On other day we went to the beach. I didn't take much sun because I know I will burn easily. 

I recommend Formia, if you want to avoid the hectic tourist cities. Formia is pretty and calm. :)

2 comments: