Friday, August 26, 2016

Finally I can see

Oon jo parin vuoden ajan tottunut siristelemään jos pitää vähänkään kauemmaksi nähdä, telkkarin tekstityksistä selvää saaminenkin oli hankalaa, mutta kesti kyllä kauan, ennen kuin rupesin edes harkitsemaan optikolla käymistä. Oon aika jääräpää kun tulee kysymykseen lääkärissä käynti tai lääkkeiden syöminen, en tiiä mistä se johtuu, mutta en ikinä mene lääkäriin jonkin "pienen" vaivan takia, ja lääkkeiden syömistä yritän vältellä viimeiseen asti. Esimerkiksi viime syksynä kärsin pahasta, jatkuvasti uusiutuvasta flunssasta kaksi kuukautta, ennen kuin marssin lääkäriin ja sain diagnoosiksi poskiontelontulehduksen.. :D Söin antibioottikuurin, ja kummasti olo parani. Pitäisi ottaa opiksi, että on ihan jees mennä lääkäriin silloinkin, kun kysessä ei ole vaikkapa vertavuotava tai murtunut raaja tai puhjennut silmä tai jotain. :D

Totta kai syön mukisematta lääkärin määräämät antibiootit, mutta uskon, että ihmiset vetää ihan liikaa lääkkeitä, vaikka moni asia parantuisi satsaamalla vaikkapa terveelliseen liikuntaan tai ruokavalioon. En nyt tarkoita, että esimerkiksi syöpäpotilaiden tai migreeniä sairastavien kohdalla lääkkeet olisivat humpuukkia, mutta uskon kyllä, että moneen vaivaan olisi paljon luonnollisempi hoitokeino kuin pillerien popsiminen. Tuntuu, että lääkärit automaattisesti kirjoittavat potilaalle jotain lääkettä, ilman että suosittelisivat elämäntapamuutosta. En siis tarkoita, etteikö lääkkeet tepsisi, vaan tarkoitan, että ei kai pelkkiä pillereitä popsimalla voida mitenkään saavuttaa kokonaisvaltaista hyvinvointia? Tokihan lääketeollisuus on suurta bisnestä, ja parempihan se sille on, että ihmiset syövät koko ajan lääkkeitä.
  Yhdeksi esimerkiksi minulle tulee mieleen päänsärky. Olen ollut koko päivän sisällä, juonut vähän vettä ja istunut koneen ääressä huonossa asennossa. Sitten särkee päätä. Sen sijaan, että nappaisin kaapista vähän buranaa, mietin, että päänsärkyni johtuu joko liian vähäisestä veden juonnista, jumissa olevista hartioista, tai raittiin ilman puutteesta. Juon vettä, ja käyn ulkona kävelemässä. Ja huomaan, että päänsärky on poissa. Ja esimerkiksi alaselkäkipujen iskiessä, muistan, että enpäs ole muistanut venytellä ja jumpata syviä vatsalihaksia. Kivut kyllä katoavat kun, muistaa aktiivisen kehonhuollon.
   En siis tarkoita, että olen täysin lääkkeitä vastaan, onhan se ihana asia, että lääketiede on kehittynyt ja vaivaan kuin vaivaan on lääke tarjolla. Eikä missään nimessä pitäisi tuntea huonoa omatuntoa, jos lääkkeitä syö jatkuvasti, jos se on välttämätöntä omalle terveydelle. Olenhan minäkin syönyt ihan pienestä asti lääkkeitä päivittäin astmani takia enkä niitten ottamista aijo lopettaa, mutta monien muiden vaivojen kanssa yritän ensin miettiä, mitä voisin tehdä toisin korjatakseni tilanteet ilman lääkkeitä. Ja sen lisäksi myös ennaltaehkäiseminen on tärkeää! Tähän pitäisi yhteiskunnankin panostaa, ovathan elintapasairaudet suuri riesa länsimaissa.


 Ööh mun oli tarkoitus vaan kirjoitella uusista laseistani, mutta yksi aihe johti toiseen ja :D Niistä muista aiheista ei sen enempää, siirrytään eteenpäin elikkäs laseihin. Viime keväänä sain vihdoin aikaiseksi varata ajan optiikolle ja miinustahan löytyi (miinus yksi). Optiikko vain tokaisi silmiäni tutkiessaan, että ei kai minulla ole ajokorttia, tälläisellä näöllä ei saisi kyllä ilman laseja ajaa. :D No onneksi ei korttia ole.
   Valitsin sitten itselleni lasit, silloin oli vieläpä tarjous, jossa sai kahdet lasit hintaan 70 euroa. Sovitin tsiljoonat lasit, ja tarjouksesta huolimatta valitsin vain yhdet lasit, joista tykkäsin eniten, näillä oli hintaa vaan 30 euroa! Suurin syy, miksi en aikaisemmin optiikolle ollut marssinut, oli juurikin pelko järkyttävän kalleista silmälaseista. Onneksi se pelko ei käynyt toteen. Löysin kivat lasit edullisesti, jee :) En nähnyt mitään syytä ottaa kahtia laseja, koska käytän laseja vain tilanteissa, missä pitää nähdä kauas, esimerkiksi telkkaria katsoessa ja luennolla screeniä tuijotellessa. Kyllä telkkarin katsominen selkeytyi huomattavasti ja nyt ymmärrän, mitä full hd tarkoittaa. :D

English translation:

I've had some problems with my sight for some years, I can't see far well. It took me a long time before I booked an appointment with optician and he told me I need glasses. I don't know why I'm always so stubborn about going to doctor or about taking medication, I try to avoid them as much as I can. I should try to tell myself, that it's totally ok to go to see a doctor even if I don't have a bleeding or broken limb or something worse. :D

Of course I eat medication if a doctor tells me to do so, but I think people eat too much pills even though many ailment could be fixed with for example healthy diet and exercise. Of course medication is important in many cases and I think it's a wonderful thing that we have a cure nowadays for almost anything. But I just don't understand the way doctors are just giving medication without telling any altenative ways to get healthy, they don't recommend a lifestyle change, just pills. How could you be 100% healthy and feel good if you just eat more and more medication? I know that the medication industry is a huge business and of course they want that everybody uses their products.

For example, if I'm indoors the whole day, not drink enough water and I just sit in front of my computer for hours, I get a headache. Instead of taking some painkillers, I drink water and go outside for a walk. And boom, my headache is cured. 
  So my point is not that medication is useless, of course you should eat it if it makes you healthy. I have an astma and I've been eating medication for it since I was a little kid. And I'm not gonna stop. But with many other things I try to think first, can I cure it without taking pills. And also prevention is important! I don't get it why the society is not paying attention to this.

Okay I got a bit carried away here. :D I was telling about my glasses. They were quite cheap and I like them. And finally I can see! Now I understand what full hd really means. :D

6 comments:

 1. Kivat rillit. Sopii sulle. :) Ite oon alkanu haaveileen taas mustien pokien perään, mutta mulla se vaihtaminen on lähemmäs 500€ keikka kun näkö on niin huono ja linsseihin pitää ottaa kaikenlaisia ohennuksia ja pinnotteita, että ne kestää kokoaikasta käyttöä.
  Se lääkäripakoilu taitaa olla monella suomalaisella verissä. :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti! :) Mun äidin ja siskon silmälasit maksaa kans ihan maltaita, siks aina pelkäsin mennä optiikolle, jos itekki joudun ostaa niin kalliit lasit! Oon muutenkin aika mestari hajottamaan tai hukkaamaan tavaroita, joten kauheeta ois rikkoo jotki viiden sadan euron lasit :D

   Delete
 2. Vau, onpa muuten todella hyvän näköiset lasit! Sopii sinulle äärimmäisen hyvin ^_^ näytät kauniilta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon! :) Oon kyllä tyytyväinen, että kivat lasit löyty :)

   Delete