Thursday, March 24, 2016

Wonderland

Hiihtolomalla lapsuudenkodissa ollessani löysin kirjahyllystä vanhan Liisa Ihmemaassa-kirjani, jonka sain joskus lapsena joululahjaksi. Tarina on niin mukaansa tempaava ja mielikuvituksellinen, ja se on edelleen yksi suosikeistani. Myös Disneyn piirretty ja Tim Burtonin elokuva on ihania! Pitäisi lukea tuo kirja uudestaan, viimeksi luin sen lapsena. Minulla on omassa kirjahyllyssä italiankielinen versio, mutta paras ensin aloittaa siitä suomenkielisestä. :D En ole koskaan lukenut jatko-osaa, sekin pitää lisätä lukulistalle! Ja varmaan englanniksi olisi paras lukukokemus, kaikkien sanaleikkien ja huumorin takia. Lastenkirjoja kannattaa muutenkin lukea muulla kuin omalla kielellä, varsinkin jos opiskelee jotain uutta kieltä tai haluaa prepata. Lastenkirjoissa on niin yksinkertaista kieltä yleensä, ja lukemalla oppiminen on mukavempaa kuin sanojen tai kieliopin pänttääminen. Italiassa asuessani luin semmoisia pikkulasten kuvakirjoja missä on kuvia ja asioiden nimiä, esim. eläimiä, asioita yms yms. Siinä jäi tosi hyvin sanat mieleen, kun ne vielä näki kuvinakin. Sitten kun kielitaito kehittyy voi siirtyä jo lastentarinoihin ja siitä sitten aikakausilehtiin ja romaaneihin. :) Voihan se olla vähän hassunnäköistä kun aikuinen lukee keskittyneenä lasten kuvakirjaa, mutta so what. :D


Here the Cheshire Cat says the legendary "We are all mad here". (Qui siamo tutti matti.)

Lempihahmojani kirjassa on Hullu Hatuntekijä ja Irvikissa, varsinkin Burtonin elokuvassa molemmat ovat loistavia. Liisasta en ole pahemmin välittänyt, harvoin kiinnyn päähenkilöön. :D Liisa on vähän tomppeli, kuka nyt oikeesti juo jostain random pullosta, missä lukee "juo minut?". Ja sitten joku pilvessä oleva toukka tarjoaa sieniä, niin heti niitäkin syömään. :D Rakastan tämän tarinan hulluutta ja hullunkurisia hahmoja, on korttipakkasotilaita, laulavia kukkia, valekilpikonna, piripäinen pupu ja kaikenlaista muuta. Tällaiset tarinat ovat eskapismia parhaimmillaan, mutta toisaalta Ihmemaa heijastelee meidän todellista maailmaamme, hullu meininki täälläkin on!

Onko täällä Liisa Ihmemaassa-faneja? Oletteko lukeneet noita kirjoja? :)


“Mad Hatter: “Why is a raven like a writing-desk?”
“Have you guessed the riddle yet?” the Hatter said, turning to Alice again.
“No, I give it up,” Alice replied: “What’s the answer?”
“I haven’t the slightest idea,” said the Hatter”
― Lewis Caroll, Alice in Wonderland

  
 “Have I gone mad? I'm afraid so, but let me tell you something, the best people usualy are.”
―Lewis Caroll, Alice in Wonderland

English translation:

I found my old Alice in Wonderland book from my childhood home. I love that story and the movies! It's so imaginary and weird, just my kind of thing! I have to read this book again, and I want to read the sequel too. I have this first book written in Italian in my bookshelf, but I would like to read it in English since it's the original language. It's really good for your language skills to read books in foreign language, especially some language that you are just learning or want to improve. Then it's good to read children's books, because the language there is very simple. When I was living in Italy I started reading children's picture books and when my language skills got better, I read children's stories and after that  women magazines etc. Reading is a nice way to learn, I prefer reading than just trying to study the grammar and vocabularly book.

My favourite characters are Mad Hatter and Cheshire Cat. I've never liked much Alice, but I usually don't become attached to main characters anyway. I think Alice is quite stupid and naive. Who really drinks from random bottle where is written "drink me?". And eats mushrooms that are given by a random catepillar who is smoking something weird stuff. :D

Are you a fan of this story? Have you read the books? 

2 comments:

  1. Toi on kyllä yksi lempitarinoitani. ♥ Oon haaveillut pienen ikuisuuden ajan siitä Tove Janssonin kuvittamasta "Liisan seikkailut Ihmemaassa" -kirjasta, koska se on mielestäni jotenkin erityisen upea ja taianomainen. Ton sinun kirjasi kuvittajan tyyli näyttää kans mukavan persoonalliselta. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mä en oo kuullukkaan Toven kuvittamasta kirjasta! Hobiitin oon nähny kirjakaupassa, mutta toi Liisa Ihmemaassa on mennyt ihan ohi, pitääpä katsoa löytyykö sitä kirjastosta! :)

      Delete