Sunday, February 7, 2016

Vegan!

Olen ollut nyt kuukauden vegaanina, osallistuin tammikuussa alkaneeseen vegaanihaasteeseen ja sille tielle jäin! Ajattelin vähän kertoa fiiliksiä, koska olen todella innostunut tästä. Vaikka tämä postaus onkin täynnä ruokakuvia, niin ei tästä kuitenkaan mikään ruokablogi ole tulossa. :D Ja tarkoitukseni ei tässä ole paasata mitään, haluan vain kirjoittaa omista kokemuksistani.


En ole syönyt lihaa kahdeksaan vuoteen. Innostuin teininä Animalian toiminnasta, joten liityin jäseneksi ja rupesin ottamaan selkoa eläinten oloista. Kasvissyönnin aloittaminen kiinnosti jo yläasteella, mutta jostain syystä se jäi. Lukiossa ryhdyin kasvissyöjäksi, ensin jätin punaisen lihan, sitten kanan ja kalkkunan yms. Kalaa, kananmunia ja maitotuotteita söin vegaanihaasteen aloittamiseen asti. Välillä oli aikoja, jolloin en käyttänyt maitotuotteita, mutta pari vuotta sitten Italiaan muuttaessani tuntui helpommalta ottaa taas maitotuotteet käyttöön, siellä kun pursuaa juustoa sun muuta kaikessa ruuassa. :D
  Punaista lihaa en ole koskaan ikävöinyt, kana taasen oli vaikeampi jättää, sillä tykkäsin siitä. En ole kuitenkaan koskaan "retkahtanut" päätöksen jälkeen, en muista kuinka kauan kanaa kaipailin. Siitä on jo niin monta vuotta, nykyään en muista edes, miltä se maistui eikä sitä tee mieli syödä.


En ole koskaan ennen miettinyt vegaaniksi ryhtymistä, muistan kun viime vuonna kämppis kokeili vegaanihaastetta, mutta minua se ei silloin kiinnostanut. Tai siis vegaanius on ideana kiinnostanut ja olen pitänyt sitä ihanteellisena elämäntapana, mutta minulla on ollut ennakkoluuloja asiaa kohtaan ja olen aikaisemmin ajatellut, että kyseinen ruokavalio ei sopisi minulle. Pitkään ajattelin, että en voisi elää ilman juustoa tai suklaata, ja ajattelin, että eihän vegaanit voi mitään syödä, eikös kaikessa ruuassa ole kananmunaa tai muuta eläinperäistä! Mutta onneksi vegaaneille nykyään löytyy melkein mistä tahansa ruokalajista vegaaninen versio, on olemassa esimerkiksi vegaanista juustoa, katkarapuja ja pekonia sun muuta. :D
  Aloin miettiä veganismia viime syksynä. Hurahdin katsomaan Youtubesta vegaanien tekemiä What I Ate in a Day-videoita ja lueskelin veganismista eri nettisivuilta. Mietin paljon, miten ruokavalioni koostaisin ja mitä kivoja vegereseptejä kokeilisin. Juttu kuitenkin sitten jäi, kunnes joulukuun lopulla huomasin Vegaanihaasteen, ja liityin siihen. Tammikuun ensimmäisestä päivästä lähtien sain kuukauden jokaisena päivänä uutiskirjeen sähköpostiini, joka päivälle löytyi reseptejä, vinkkejä sun muuta. Yllätyin, miten helppoa vegaaniuuteen siirtyminen minulle oli, ajattelin sen olevan paljon paljon hankalampaa. Vaikeinta tässä on ollut mielestäni sosiaaliset tilanteet, jotkut ihmiset eivät ole kauhean ymmärtäväisesti suhtautuneet siihen, että en suostu syömään mitään eläinperäistä. Jos kyseessä olisi allergia tai uskonnollinen vakaumus, silloin varmasti ymmärrystä riittäisi, mutta joidenkin vaan on hankala ymmärtää, miksi haluaa jättää kaiken eläinperäisen pois ruokavaliostaan. "Mistäs sitten saat kaikki proteiinit??" "Kyllä sinä nyt tämän kerran voit tuota ruokaa syödä, ei siinä paljoa ole lihaa/kananmunaa/maitoa!" Keskustelen mielelläni vegaaniuudesta ja vastaan kysymyksiin, mutta kaikenlaiset silmien pyörittelyt ja paheksunta ei ole kivaa. Eikö vaan voida kunnioittaa jokaisen päätöstä siitä, miten haluaa elämäänsä elää? Pitäisikö minunkin kuittailla, että herranjestas, mistäs sää saat kaikki vitamiinit sun muut kun sun lautaselta puuttuu aina kasvikset ja hedelmät?? :D


Virallinen vegaanihaaste päättyi, mutta onneksi Facebookissa on vegaaniryhmiä, joissa voi käydä keskustelua ja kysyä jos on jotain mieltä askarruttavaa. Ihanaa, että tämmöisiä haasteita löytyy, auttaa todella paljon tämmöisiä, jotka ovat asiaa pitkään pohtineet, mutta eivät ole saaneet aikaiseksi ryhtyä toimeen. Olen todella tyytyväinen, että lähdin tähän haasteeseen mukaan, minulle on avartunut ihan uusi maailma. Harmi, että en uskaltanut ryhtyä tähän aikaisemmin! Mitään taianomaista flow-tilaa en tästä ruokavaliosta ole saanut, mutta suurimmat plussat ovat vatsan turvottomuus, suuret ruoka-annokset, puhtaampi omatunto ja lauluäänen paraneminen. En tiedä johtuiko tuo lauluäänen muutos maitotuotteiden jättämisestä, kärsin koko viime syksyn limaisesta kurkusta ja tukkoisesta olosta, nyt ne ovat poissa ja laulaminen on taas kivaa! Lauluopettajanikin ihmetteli, miten radikaali muutos on ollut viime syksystä. :) Ja tuo turvottomuus on aivan ihanaa, voin syödä ihan jättiannoksia pastaa sun muuta eikä silti turvota! On koko ajan kevyt olo. :) Varmasti on vielä jotain hiottavaa ruokavaliossa, haluan olla varma, että saan kaikki tarpeelliset ravinnostani. Olisi ihanteellista, että jaksaisin kokata kaiken puhtaista raaka-aineista, ja einekset jättäisin kaupan hyllylle. Nykyään nimittäin löytyy paljonkin vegaanista mättöruokaa, eli vegaanius ei aina ole sama asia kuin terveellinen. :D Jospa sitä jaksaisi aina suunnitella vähän etukäteen, että mitä aikoo kokkailla seuraavalla viikolla. Vegaaniruoka on kyllä todella herkullista, olen innostunut kokkailemaan pitkästä aikaa, on niin paljon ihania reseptejä vielä kokeilematta! :)

Eipä tässä muuta, tämmöset on minun kokemukset! Toivottavasti kaikki elämäntapamuutosta pohtineet saivat tästä innostusta, jos teitä kiinnostaa kokeilla erilaista ruokavaliota tms niin suosittelen rohkeasti kokeilemaan! Kokeilemalla sitä sitten löytää itselle parhaat elämäntavat sun muut. :)


English translation:

I've been vegan for one month now, here I'm going to tell about my experiments and feelings! I haven't eaten meat in eight years, until this year I've been lacto-ovo-vegetarian. Before becoming a vegetarian, I was already very interested about vegetarian diet and animal rights. I was not thinking about veganism then, I was thinking that it wouldn't be suitable for me since I loved cheese and stuff. But I was so wrong! I didn't know that there is vegan versions for almost any product! I've never missed meat and now being a vegan for one month I haven't missed cheese or eggs or others. It's amazing how easy this change was.

I'm just so happy that I finally did this! I feel great and I've cooked some awesome vegan meals, and there's still so many awesome recipies to try! I just hope that people would be more understanding, some don't understand at all why I don't eat any animal products. "Where do you get your proteins? Of course you can taste this food, there's not meat/milk almost at all!" I hope people would be more open-minded and respect others choices.

There's so many great things that have happened during this vegan diet. I don't feel bloating anymore after eating, I can eat so large potions, I have a clearer conscious and my singing voice is better now, maybe it's because I don't use dairy anymore, I'm not sure.

There's my thoughts, I hope you all who are thinking about some life changes will find the courage and do it! Without trying, you will never now what is best for you. :)

No comments:

Post a Comment