Sunday, September 20, 2015

We're all mad here

Olen Liisa Ihmemaassa-fani, omistan kirjoja suomeksi ja italiaksi, ja rakastan sekä Disney-piirrettyä ja Burtonin elokuvaa. Minuun uppoaa tuollaiset "sekopäiset" ja mielikuvitukselliset tarinat, ja mielestäni Ihmemaa peilaa myös tämän maailman hulluutta. Mutta eikös pieni määrä hulluutta vain ole hyväksi? Robin Williamsia lainaten: "You're only given a little spark of madness. You mustn't lose it."


Nähtyäni tämän Irvikissa-paidan EMP:n sivuilla, oli minun pakko saada se! Paita tuli samassa paketissa Nightmare Before Christmas-mekkoni kanssa. Koko on yllättävän väljä s-kooksi, mutta eipä se haittaa, tämmöiset löysähköt paidat sopivat hyvin tiukan alaosan kanssa. :) Kangas on ihanan tuntuista ihoa vasten. <3 Olen kyllä tyytyväinen hankintaani. <3

Paita on muutenkin sopiva, sillä muusikot on hulluja. :D Olen vielä opiskelija, mutta ensi keväänä valmistuttuani voin kutsua itseäni ammattimuusikoksi. Musiikki ei ehkä ole se helpoin ja varmin tapa saada ruokaa pöytään ja välillä mietityttää, että olisiko pitänyt valita jokin "oikea" ammatti. Monet ihmiset nimittän suhtautuvat muusikkouteen vähän niin ja näin. Kun kerron opiskelevani musiikkia, osa suhtautuu siihen tyyliin "Siistiä!" ja osa kysyy, että miksi en mene oikeisiin töihin, verorahojen tuhlausta tuommoinen :D Muutenkin tuntuu, että ihmiset eivät osaa arvostaa muusikkoja ja heidän esittämäänsä/tekemäänsä musiikkia. Ei ymmärretä, miten helvetisti joutuu tekemään työtä, että saa hiottua taitonsa huippuunsa (treenaaminen alkaa hyvin varhaisessa iässä ja kestää koko elämän!) ja saa itsensä elättää musiikilla. Tämän huomaa keikkoja tehdessä. Esimerkiksi pyydetään esiintymään häissä ja sanotaan, että keikkapalkkio on maks. 75€. Esityksen kesto jotain 20 minuuttia tai vähemmän. Onko 75 euroa reilu hinta? Monet ajattelevat, että se on ruhtinaallinen korvaus noin pienestä esitetystä minuuttimäärästä. Mutta ei se ole. Minä ainakin miettisin kaksi kertaa, ennen kuin tarttuisin tuollaiseen tarjoukseen. Kyllä vähintään satanen pitäisi lyödä käteen. Totta kai olen sukulaisten häissä esiintynyt ilmaiseksi, se käy hyvin häälahjasta, mutta jos ammattilaisena tekisin hääkeikkoja, pyytäisin reilun korvauksen. Hintaan pitäisi sisällyttää treenimäärät, matkat ja roudaukset yms. Omaa ammattitaitoaan ei pitäisi tarvita myydä halvalla.
   Tämä koskee monia muitakin ammatteja. Arvostusta ei löydy, mutta onneksi se ei ole tukahduttanut ihmisten halua toteuttaa unelmiaan. Onneksi vielä löytyy ompelijoita, puuseppiä sun muita. :) Kädentaitajilla ja muilla luovaa työtä tekevillä nämä ajat eivät ole helppoja! Se on niin helppoa marssia Ikeaan ja ostaa viiden euron pöytä, tai Henkka Maukkaan ostamaan viiden euron paita. Tai lataamaan musiikkia laittomasti netistä. Mutta onneksi löytyy vielä ihmisiä, jotka osaavat arvostaa sitä käsinommeltua, kaunista mekkoa tai vaikkapa livenä soitettua musiikkia. :)

Tätä juttua voisi jatkaa loputtomiin, esimerkiksi siivoustyötä tekevänä minulla on yksi jos toinen kommentti siivoajien palkkauksesta, arvostuksesta sun muusta, mutta jospa lopetan tämän nyt tähän. :D

Sibelius: Impromptu 5English translation:

I love Alice in Wonderland, I have books and love both movies, the Disney version and Burton's version. I love those kind of crazy and imaginative stories, Wonderland reminds me of this crazy world somehow. But isn't a small dose of madness a good thing? Like Robin Williams said: "You're only given a little spark of madness. You mustn't lose it."

I saw this Cheshire Cat shirt in EMP website, and I had to get it! It's quite loose for a size S, but I don't mind, it looks great with tight shorts. :)

This shirt is also great, it mirrors well the life of musicians. :D Though I'm still a student, I will be professional musician one day (I graduate next spring). Music is not the easiest way to get some food on the table and sometimes I think should I have chosen some "real" occupation. People thoughts varies a lot when it comes to musicians. When I tell I study music, someone thinks it's super cool and someone thinks I should get a real job and stop wasting tax payers money. :D 
   I have this image that many people don't appreciate musicians and they don't realize the amount of work that musician have to do to get their professionality. Most musicians start to practice with their instrument very young, and they have to keep practicing through their whole life. That's essential. 
  Still, when people ask for example to perform some songs in weddings, the payment their willing to pay is not much. For example 3-4 songs for 75 euros. It's not enough if you think about the amount of practice, the kilometres you have to drive there, and the preparing and stuff. You shouldn't not to have to sell your talents & professionality at low price.

It's not only musicians who suffer from the lack of respect. It's same with many other occupations. Still, I'm glad people have the courage to full fill their dreams. Luckily we still have dressmakers, carpenters and others. Though it's so easy to go to Ikea and buy a table for 5 euros or to go to H&M and buy a shirt for 5 euros. Or download music from the Internet for free. Luckily there's still people who appreciate a handmade dress or for example live played music. :)

I could continue this conversation forever, but I will stop it here. Maybe I continue some other time. :D

4 comments:

 1. Täyttä totta. Monikaan ei halua maksaa sitä käsityöläisen tai taiteilijan oikeaa ansaitsemaa hintaa kun Ikeasta saat halvalla. Kuten sanoitkin, se johtuu myös osittain siitä, että ei älytä, miten paljon aikaa, vaivaa ja rahaa on kulunut, että taidot ovat kehittyneet ja lopullinen "tuotos" on syntynyt.
  Mutta... Ihana paita. :) Itse tilaan EMPiltä vaan kun saan postarit ilmaiseksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä! Toivottavasti arvostusta löytyy tulevaisuudessa, niin ihmiset uskaltavat lähteä luovalle alalle! Olisi se ihan erilainen maailma, jos kaikki olisi massatuotettua..

   Tää on kyllä ihana paita! Ostan EMP:ltä yleensä ison satsin kerralla, sitten ei isot postaritkaan haittaa. Sain kesällä hyvän tarjouksen, backstage-jäsenyys kaupan päälle, eli koko vuoden ilmaset postarit! :)

   Delete
 2. Replies
  1. Kiitos! Irvis on kyllä ihana <3 Vaikka koiraihminen oonkin :D

   Delete