Wednesday, August 27, 2014

The Night Circus

Heips! Uutena vuotena tein lupauksen, että luen vähintään yhden kirjan per kuukausi, ja ainakin tähän asti on onnistunut hyvin! Välillä on mennyt yksi kirja per päivä, se oli sitä ihanaa loma-aikaa se. :D Nyt ajattelin esitellä pari viikkoa sitten lukemani kirjan, joka on Erin Morgensternin Yösirkus, jonka löysin sattumalta kesällä kirjastoreissultani. En ollut aikaisemmin kuullutkaan koko kirjasta, se vain osui sattumalta käsiini etsiessäni mielenkiintoista lukemista. Kirjan hieno kansi ja nimi herättivät heti mielenkiintoni, takakannen lukaistuani tiesin, että tämä on selvästi kirja minua varten.

"A dreamer is one who finds his way only by moonlight,
and his punishment is that he sees the dawn
before the rest of the world."
-Oscar Wilde-


Kirja kertoo kahdesta nuoresta, Celiasta ja Marcosta, jotka ovat tahtomattaan sidottu jännittävään kilpailuun, jonka näyttämönä toimii salaperäinen sirkus. Kukaan ei ikinä tiedä, minne sirkus seuraavaksi ilmestyy ja se aukaisee porttinsa aina vasta iltahämärän aikaan. Ja sulkeutuu aamun tullessa. Pikku hiljaa kilpailijat saavat enemmän tietoa koitoksestaan. Monen ihmisen kohtalo tuntuu olevan sidottuna sirkukseen ja peliin. Luvassa on rakkautta, valheita, taikuutta ja huikea, jättimäinen sirkus.


Pidin kirjasta kovasti, vaikka sen lukemiseen menikin monta viikkoa. Oli niin kiirus töitten kanssa. :P Jotenkin kirjasta tuli mieleen Tim Burton, ehkäpä koska sirkus on väritykseltään täysin mustavalkoinen jokaista yksityiskohtaa myöten ja sirkusteltat ovat mustavalkoraidallisia. Kirjaa lukiessa pakostakin mietin, että tästä tulisi kyllä ihan huikea ja visuaalisesti vaikuttava elokuva. Kirjan googletettuani sainkin selville, että kirjasta toden totta on tekeillä elokuva, mutta sen valmistumisajankohdasta en löytänyt tietoa.
  Kirjan juoni on jännittävä ja täynnä yllättäviä käänteitä ja mielenkiintoisia hahmoja. Ainoa miinus puoli kirjassa oli mielestäni jatkuva aikahyppely, joka toisaalta toi tavalliseen kronologiseen tarinankerrontaan vaihtelua, mutta toisaalta teki kirjan ajoittain hieman sekavaksi. Piti välillä selata taaksepäin ja tarkistaa, mikä vuosiluku oli edellisessä luvussa, kun uuden luvun aloittaessa tuntui että tarina hyppäsi jonnekin ihmeeseen. :D Ehkä en vaan ollut skarppina lukiessani, don't know. :D Mutta juu, suosittelen kyllä kirjaa kaikille fantasian ja sirkuksen ystäville! :)

DeviantARTista löytyy hienoa fanitaidetta Yösirkukseen liittyeen, käykää ihailemassa jos kiinnostaa, klik. ;)

Tässä muutama esimerkki:

Pic from here
Pic from here

English translation:

This post is about Erin Morgenstren's book Night Circus. If you like fantasy and circuses, I highly recommend this book to you! :)

Here's some nice art that's been inspired by the book, click.

No comments:

Post a Comment