Thursday, May 10, 2012

Teatterijuttuja

Olen nyt jo jonkin aikaa tehnyt pukuja paikalliselle kesäteatterille tämän kesän näytelmää varten. Olen ollut mukana teatterin toiminnassa sen syntymästä asti, edelliset kesät olen ollut näyttämöllä, mutta nyt tarjouduin suunnittelemaan ja tekemään puvustuksen, sillä sain vastikään artesaanin paperit ja työkokemus ei koskaan ole pahasta. :) Ja tiesin, että saisin tehdä vanhanaikaisia pukuja, joten enhän voinut olla käyttämätä tilaisuutta hyväkseni! :)
Aijon tehdä asuja tälle kesälle suurimmaksi osaksi vanhoja esiintymisasuja tuunaten ja kierrätysmateriaaleja käyttäen. Hamstrasin vanhoja lakanoita ison kasan ja niistä aijon tehdä esiliinoja sairaanhoitajille ja sisäkölle ja lopuista teen pitkiä yöpaitoja, niitä tarvitaan paljon.
Tänään sain valmiiksi kaksi sairaanhoitajan esiliinaa teatteria varten. Asukokonaisuuteen kuuluisi vielä mustat mekot ja sairaanhoitajan päähineet, mutta ne ovat vielä suunnitteluvaiheessa. Mekkojen kaavan ajattelin kuositella puvun peruskaavasta, mutta olen kankaan värin kanssa kahden vaiheilla: musta vai harmaa. Teatterilta löytyisi kokonainen pakka harmaata, joten se olisi edullisempi vaihtoehto ja kun kyseessä on pieni teatteri, pitää puvustuskustannukset pysyä minimissään. Mutta onko harmaa liian lottamainen? Sitä pitää vielä miettiä.
  Puvuston suunnitteluvaiheessa selailin lukemattomia nettisivuja etsien tietoa siitä, miltä sairaanhoitajien virka-asut ovat näyttäneet Suomessa 1900-luvun alkupuolella. Löysin hyvän sivun, josta sain mallin tekemääni essuun:

http://samhs.org.au/Virtual%20Museum/nursing%20uniforms/nursing%20uniforms.html

Tässä toinen valmistunut sairaanhoitajan esiliina, laitan kuvia sitten koko asukokonaisuudesta, kunhan se valmistuu. :)Päähineen mallia mietin pitkään, sillä malleja löytyi aivan tuhottomasti. En tiedä, onko valitsemani malli ollut todellisuudessa käytössä juuri 1900-luvun alun Suomessa, mutta malli on helppo toteuttaa ja soveltuu teatteriin hyvin, sillä se on nopea laittaa päähän.Original photo: http://www.civilization.ca/cmc/exhibitions/hist/infirm/inevo01e.shtml

No comments:

Post a Comment